1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Chevroletov odgovor Fordu među „show“ kamionetima
AR pijaca klasika: Chevroletov odgovor Fordu među „show“ kamionetima

AR pijaca klasika: Chevroletov odgovor Fordu među „show“ kamionetima

107
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da je Ford otelotvorenje Svetog pisma u kategoriji pikap kamioneta. Njegov model Serija F parira Toyoti Corolli među svetskim bestselerima, iako se zapravo nudi samo u Severnoj Americi, a slična situacija je i sa klasičnim modelima.

Kada pitate tipičnog Amerikanca koji je najlepši kamionet koji je ikada proizveden, šanse su velike da će reći Ford F-1 iz perioda od 1953. do 1956. godine.

Takva vozila su odavno prestala da služe za svoju inicijalnu radničku namenu, pa se od njih prave primerci iz takozvane kategorije „street rod“. Iako Ford dominira, daleko od toga da i Chevrolet nema svog velikana. Model Advanced Design, koji se proizvodio od 1947. do 1955. godine, je svakako popularan, a meni lično se dopao njegov naslednik.

Zvanično ime je Task Force i svet ga uglavnom poznaje pod imenom Apache po jednoj od konfiguracija. Proizvodio se od 1955. do 1961. godine i kao što možete da vidite na priloženim fotografijama, idealan je kandidat da od njega napravite ulični „hot rod“.

Task Force se nudio sa dva motora sa šest cilindara i još četiri „osmaka“, ali želite da ga tjunirate, onda mora da se ponudi nešto modernije i moćnije. U ovom slučaju to je onaj sa kodnom oznakom ZZ454, što znači da se ispod haube krije benzinac identične zapremine u kubnim inčima (7,4 litre).

Razvijao 440 „konja“ i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Do sada je prešao svega 1.100 milja ili 1.760 kilometara, a ostatak vozila je uglavnom modifikovan u stilu „hot rod“ kulture i s izuzetkom školjke, malo originalnih delova je preživelo.

Kompletno ogibljenje je novo, dodata je moderna mehanika kao što su disk kočnice i servo volan, a enterijer (pre)pun elektronike. Prednje felne su 18-inčne, dok su one pozadi za dva inča veće. Zanimljiv je onaj podatak koji otkriva da je reč o Chevroletu, a zadnje ogibljenje je zapravo Fordovo, ali ova informacija nije toliko čudna pošto promoteri „hot rod“ kulture uzimaju najbolje moguće delove, bez obzira na to koji brend ih je konstruisao.

Nismo sigurni kada je ovaj „restromod“ kompletiran. Vlasnik navodi da je u njegovim rukama od 2015. godine, a vozilo se inače nalazi u gradu Njuberi Park unutar američke savezne države Kalifornije. Do kraja aukcije je ostalo još pet dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 32 hiljade dolara.

Zoran Tomasović

(107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments