1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Glavni dizajner Stellantisa ima novu aždaju
Glavni dizajner Stellantisa ima novu aždaju

Glavni dizajner Stellantisa ima novu aždaju

498
4
Podelite sa prijateljima:

I ne, nije se ponovo oženio kako bismo možda pomislili na prvu loptu, već je dobio jedan veoma specijalni automobil. Možda ime Ralfa Žila ne zvuči poznato na prvi pogled, ali ovaj Amerikanac rođen u Kanadi je proveo protekle tri decenije u korporaciji Chrysler gde je dizajnirao gotovo svaki novi model iz perioda saradnje sa Daimlerom, pa Fiatom i danas PSA grupom.

Njegova dela su toliko popularna da i dalje u potpunosti predvodi američku diviziju novog Stellantisa, a za tako bitnu osobu unutar firme je potreban i specijalni četvorotočkaš.

I Žil ga je izabrao i to jedan od najlepših modela ikada ponuđenih od strane Chryslera. Reč je o Dodgeu Chargeru iz 1968. godine koji je preimenovan u Hellucination kao kombinacija reči „hell“ (pakao) i „hallucination“ (haluciniranje).

Brzo možemo zaključiti da Charger zaista deluje pakleno, ali je inspiracija u vezi imena sasvim druge prirode, pošto ga pokreće čuveni motor Hellephant. Reč je o mehanici koju firma prodaje kao zaseban artikal, a pored već paklenog detalja, drugi deo imena je inspirisan rečju „ellephant“ (slon).

Poruka je jasna – glomazan je i pakleno je moćan. Kako i ne bi bio kada je zapremine čak 426 kubnih inča (7,0 litara) i razvija okruglo hiljadu konjskih snaga. Potpuno je legalan za uličnu upotrebu, ali nikako nije pristupačan pošto košta čak 30 hiljada američkih dolara. Možda vam se to ne čini kao velika cifra, pa da skrenemo pažnju da toliko košta samo motor. Ali je prva zaliha rasprodata za samo 48 sati što je nateralo Chrysler da poveća brojke i ne sumnjamo da je Žil imao debele veze da jedan primerak rezerviše za sebe.

Motor je samo deo ovog fantastičnog automobila pošto je dizajner izabrao jedan od omiljenih američkih mišićavih automobila. Mnogi smatraju da je Charger iz 1968. godine možda idealan predstavnik svoje kategorije, uključujući i autora ove priče, iako je zakleti Fordovac.

Od originanala je ostalo jako malo pošto su svi metalni delovi školjke zamenjeni onim razvijenim od laganih materijala. Žil je izjavio da je cilj bio imati automobil koji će posramiti svaki moderni egzotični rival na pravcu, a da pritom bude jednako udoban i komotan za vožnju na duže relacije.

Za posao se postarala firma Speedkore koja je već jednom napravila sličan model (doduše na bazi Chargera iz 1970. godine) za glumca i komičara Kevina Harta. Ovaj put su dodali neke moderne kreacije, poput audio sistema od čak dve hiljade vati i većeg broja zvučnika.

I mehanika je naravno unapređena osim motora, pa su popravljeni sklopovi kao što je i menjač, s ciljem da podnese takvu snagu (zapravo obrtni moment), pa nezavisno ogibljenje i dodate su kočnice koje je konstruisao Brembo, pa  i 19-inčne felne napred, uz 20-inčne pozadi. Speedkore je proveo dve godine u težnji da usavrši Hellucination do najmanjeg detalja.


Šta da kažemo brate Žile nego da ti zavidimo, i da ti poželimo da pređeš dosta kilometara s njim…

AutoRepublika

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Moram da primetim sledece: arhitekte stanuju vrlo rado u starim, predratnim stanovima i kucama a dizajneri vrlo rado voze oldtajmere. A kada licno nesto kreiraju uzasavaju se pojma „retro“?! Da li je to nemusto priznanje sopstvene nekreativnosti?

I ja takodje imam jedan „tajni“ san: sanjam jedan perfektno uradjeni restomod Jaguar XJ kupe sa pocetka 70-tih.

comment image

Mustang

e to je faca
mogao je imati maserati mc20
ali ne, on je izabrao aždaju
nadam se da će uskoro raditi na novom Dodge Challengeru

Matija

To sto nije izabrao MC20 govori sta on misli o svom dizajnu! 🙂

Mustang

tako je