1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: stvoren da oda počast prvom automobilu kompanije pa i sam postao klasik
AR pijaca klasika: stvoren da oda počast prvom automobilu kompanije pa i sam postao klasik

AR pijaca klasika: stvoren da oda počast prvom automobilu kompanije pa i sam postao klasik

1.07K
1
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana smo baš preterali člancima vezanim za najvećeg svetskog proizvođača automobila, ali nismo mogli da odolimo iskušenju. Naišli smo na zanimljiv automobil Toyote od pre 25 godina. Zasnovan na Toyoti Hiluxu, ovaj model u okviru ograničene serije („limited edition“) predviđen samo za japansko tržište je dizajniran da podseti na Toyoda model AA iz 1936. godine.

Jedna od najređih Toyota koju možete pronaći na svetu je zapravo „tribute“ automobil, to jest osmišljen da oda počast prvom automobilu kompanije. Toyota Classic predstavlja omaž iz kasnih devedesetih Toyodi Modelu AA iz 1936. godine, prvom putničkom automobilu koji je napravila kompanija i koji će dominirati automobilskom industrijom. Najbolji deo je što se najmanje tri procenta ukupne proizvodnje divizije zvane Toyota Classics trenutno prodaje u SAD, uprkos činjenici da nikada nisu izvoženi tamo.

Da bismo razumeli ovo divno vozilo, moramo da premotamo satove na 1933. godinu. U to vreme, kompanija Toyoda Automatic Loom Works, koju je osnovao Sakiči Tojoda, napravila je neverovatan uspeh u proizvodnji inovativnih mašina za tekstilnu industriju.

Tojodin sin, Kičiro Tojoda, iskoristio je ovaj uspeh da proširi portfelj kompanije na proizvodnju automobila. Godine 1936, nova automobilska divizija je održala takmičenje u pronalaženju imena za svoj novi model koji bi dobro funkcionisao na svetskoj sceni. Izabrano je ime „Toyota“ i iste godine kompanija je lansirala svoj prvi automobil, model AA.

Model AA je imao dizajn koji je uglavnom podražavao američke automobile tog vremena, poput modela Chrysler Airflow. Ovo nije bila slučajnost – Toyoda je uvezla Airflow u Japan da inspiriše dizajnere i inženjere. Automobil koji su smislili bio je konstruisan sledeći koncept školjka na šasiji, i bio je pokretan 3,4-litarskim rednim šestocilindričnim motorom tipa A, sa oko 65 konjskih snaga.

Proizvodnja se odvijala od 1936. do 1943. godine, i tada je Toyota sklopila samo 1.404 primeraka. To je mali broj, ali je postavio Toyotu na put ka konačnoj dominaciji u industriji.

Devedesetih godina prošlog veka, automobilski velikan krenuo je da proslavi šezdesetu godišnjicu svog prvog automobila. Classic je lansiran 1996. godine, a Toyota je uložila iznenađujuće mnogo rada u ovaj automobil ograničene serije, uprkos tome što je planirala da napravi samo stotinu primeraka.

Spolja, Toyota Classic ima upadljivu sličnost sa modelom AA, sa svojom istaknutom rešetkom u obliku vodopada, osvetljenjem u starinskom stilu. Neki detalji, kao što su moderni točkovi, ručke na vratima i prozorsko staklo, pokazuju da je ovo ipak savremen (za doba u kome je nastao) automobil, ali stil je čista starinska Toyota.

Mehanički, Toyota Classic je prilično verna kopija originalnog modela AA. Savremeni automobil vozi se na šasiji Toyote Hilux pete generacije s pogonom na zadnje točkove, koju pokreće Hiluxov dvolitarski četvorocilindrični motor 3Y-E sa 96 konjskih snaga. Ako pažljivo pogledate, primetićete da je Toyota iskoristila Hilux za donora delova: Classic koristi uglavnom neizmenjena vrata od Hiluxa sa četvoro vrata.

Unutrašnjost je takođe slična Hiluxu, na primer instrument tabla, s tim što ima dosta kože. Da ne zaboravimo, dužina ove Toyote je 4,88 metara.

Toyota je proizvela samo 100 takvih komada, baš kako i rekosmo gore. Nažalost, ostalo je više Classica nego originalnih modela AA. Toyota se dugo plašila da je svaki originalni model AA izgubljen — kompanija je konstruisala identičnu repliku da bi je izložila u svom muzeju. 2008. godine, jedan model AA je otkriven u, zvuči neverovatno, u Sibiru, u grubom, ali netaknutom obliku.

Zanimljivo je da u Sjedinjenim Državama možete pronaći najmanje tri komada na prodaju. Classic iz 1997. koji je ovde predstavljen je uvezen 2022. i prodaje se na oglasnoj platformi koja nam postaje omiljena, Bring a Trailer sa trenutnom izlicitiranom cenom od 20.300 američkih dolara,

Takođe, postoje još dva koja su na prodaju u Duncan Importsu. Mnogo puta smo napomenuli da vozila starija od 25 godina mogu da se legalno uvezu u SAD, stoga je došlo Classicovih pet minuta za uspeh na tržištu preko bare.

AutoRepublika

(1073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Simpatican je i originalan! Cak mnogo vise nego kineska kopija VW Bube! Prednji deo je sasvim prihvatljiv ali zadnji deo je preterano arhaican! Ovaj auto mogao bi da se uporedi sa novim izdanjem engleskog taksija koga je preuzeo, ko bi drugi, nego Geely!