1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Kada Amerikanac ne posluša preporuke proizvođača
Kada Amerikanac ne posluša preporuke proizvođača

Kada Amerikanac ne posluša preporuke proizvođača

10.65K
29
Podelite sa prijateljima:

Jedan od razloga popularnosti pikap-kamioneta na američkom tržištu je uvek ležao u podatku da su praktični za sve vrste poslova i razonode. Toliko su postali civilizovani tokom poslednjih nekoliko decenija da ih mnogi Amerikanci danas koriste za prevoz do kancelarije od ponedeljka do petka, a onda vikendom za hobije oko kuće i u prirodi.

A kampovanje je verovatno omiljena zanimacija Jenkija i na putevima možemo da vidimo dosta kamioneta kako vuku kamp prikolice. Međutim, postoje i oni koji ne žele da vuku prikolicu već na vozilo postave kamper kao što je nekada davno bio slučaj. Čovek po imenu Majk Pavel je naučio na težak način zašto je potrebno pažljivo pročitati sve informacije pre nego što se vlasnik odluči na takav potez.

Naime, Pavel poseduje Chryslerov model Ram 3500 i na njega je ugradio kamper kompanije Eagle Cap. Kamionet i kamper je kupio nove, a zatim sa njima prešao preko 40 hiljada kilometara širom SAD i Meksika.

Ali nedavan put u meksičku provinciju Baha nije prošao baš u najboljem redu pošto je šasija na Ramu pukla na pola. Postavio je fotografije na društvenu mrežu Facebook, a one su se brzo proširile na sve automobilske sajtove.

U razgovoru sa kolegama sa sajta „The Drive“, Pavel kaže da je uradio „domaći zadatak“ kada se odlučio kupiti kamper. Kaže kako je pronašao podatak da bi Ram trebao biti u stanju da bezbedno ponese masu do 3,5 tone dok je Eagle Cap, čak i sa ljudima i njihovom opremom, lakši za nekih 600 kilograma.

Ali Pavel je napravio jednu ključnu grešku kada je pogledao pogrešnu konfiguraciju kamioneta. Da, Ram 3500 iz 2020. godine zaista može bez problema da ponese 3,5 tone, ali samo u kabini sa dvoje vrata, dugačkom prikolicom, pogonom na zadnje točkove i 6,4-litarskim benzinskim motorom.

Pavelov model ima četvoro vrata, kraću prikolicu, pogon na sva četiri točka i 6,7-litarski turbodizel, a u tom slučaju maksimalna preporučljiva masa u prikolici je „tek“ 2,6 tone.

U suštini, njegov kamionet je bio za 300 kilograma pretovaren. Uz sve to, putevi u Meksiku nisu baš najboljeg kvaliteta i puni su rupa, pa vlasnik smatra da je vožnja na takvim lokacijama prouzrokovala da šasija pukne na dva dela.

Ram je zatim završio u zvaničnom servisu, gde je vlasnika dočekao račun u iznosu od 17 hiljada dolara. Kompanija je naravno odbila da ga popravi pod garancijom pošto je Pavel prekršio preporučena uputstva, pa je Pavel primoran da zatraži pomoć od svoje lične osiguravajuće kompanije. Još uvek nije poznato da li će dobiti pozitivan odgovor.

Do tada, vozilo je još uvek u Meksiku dok se Pavel sa suprugom vratio kući gde čeka na rešenje. Kaže da će rado opet kupiti Ram, ali ovaj put bi izabrao veći i čvršći model 5500 umesto sadašnjeg 3500 pošto nema u planu da odustane od kompovanja. Samo je preporučljivo da naredni put pročita sva iskustva.

AutoRepublika

(10647)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, bio je u „malom pretovaru“.
Ali, bar je ogibljenje očito sposobno da i to podnese 😊😊😊
Samo, ta „prokleta šasija“ nije …
A, koliko je on uopšte težak kada je prazan ? Mislim, jeste on za 900 kg prekoračio nosivost ( ili za oko 34% ), ali, za koliko je procenata sa tih 900 kg „viška“ prekoračio najveću dozvoljenu masu ?
Čudno mi je da je šasija pukla.

Branko

Morone, ne treba miješati statiku i dinamiku… 🙃

moron

Ne zameri, ja nisam mašinac, već klasičan laik. I lajavac 😊

Branko

Morone, za jednog laika si vrlo educiran, ali nisi pretenciozan…👍 Članak je zanimljiv, vidim da izaziva dosta komentara. Btw, kod tzv. “krute šasije” – preciznije nosive platforme u kombinaciji s dvodijelnim polunosivim nadogradnjama (karoserija sprijeda i kamper straga kruto ali odvojeno spojeni na platformu) zaista je kritična točka dodir između karoserije i kampera, jer se karoserija i kamper ponašaju kao odvojena tijela po teoriji vibracija… Kamioni recimo imaju nenosiv tip karoserije (elastična veza), pa se platforma dimenzionira da preuzme kompletno opterećenje, dok kod polunosive dio preuzima karoserija. Trebalo je svakako “ukrutiti” vezu između karoserije i kampera i ojačati platformu, ali… Pročitaj više »

BB

Nije se projektant nadao da će mu šasija pući sa gornje strane jer je pretpostavio da će neko biti ivjeren u kvalitet svoga vozila i pretrpati ga 3 puta ali sa gornje strane, jadnik se nije nadao da će se naći redneck koji vuče za sobom 3 tone luksuza ali 3 m od zadnje osovine i puče gdje se nadao nije – sa gornje strane.
Vjerujem da će generacija za sljedeći godinu imati ojačanje šasije i sa gornje strane 😜

Yankee

Tu izmedju 2,9 i 3,1 tonu, zavisno od opreme.

Matija

Nije samo tezina u pitanju vec i njen raspored kao i konfiguracija vozila. 1. Tezina – veci deo kamper nadgradnje visi daleko iza zadnje osovine pa time izaziva ne samo opterecenje zadnje osovine vec veliki moment savijanja sasije. 2. Konfiguracija vozila – ovo je vozilo sa klasicnom sasijom na koju mogu da se montiraju razlicite kabine i razliciti tovarni sanduci. Ova dva dela karoserije, kabina i sanduk, zasebno su napravljeni i zasebno montirani. Zvuci korektno, zar ne? Ali nije! Kabina i sanduk uticu na cvrstocu kompletnog vozila a njihovim razdvajanjem napravljen je diskontinuitet materijala – tacno na njihovom spoju celokupna… Pročitaj više »

BB

Tako je, nije njega težina ubila već moment, a najviše stav vlasnika o „američkoj izuzetnosti“… I još nešto, ova šasija nije pukla sa donje strane, kkao joj je konstruktor predvidio da će joj doći opterećenje (da se preoptereti u okviru tovarnog sanduka), već je pukla sa gornje strane 😉. Vjerujem da će već sljedeći model biti napravljen sa ojačanjima šasije sa gornje strane pa sa bide idiot proof 😜 Ali me ne čudi što je pukao, već kako je ta nadogradnja toliko teška… Pa to ke dimenzije manje kamp kućice koja sa točkovima nema 700 kg, pd čega je prave… Pročitaj više »

Yankee

Nemoguce da bi kamp prikolica ovih dimenzija sa istom opremom bila teska svega 700 kg.

Gledam slike, pa sam frizider je tezak preko 100 kg.

comment image

Yankee

comment image

BB

Vjerovatno je pun pive 😜

Yankee

Licno mi nije jasno, ako je vec hteo da ugradi kamper pozadi, zasto je kupio Ram 3500 sa prikolicom umesto „chassis cab“ Ram 5500? Oba imaju istu kabinu i motore, ali 5500 ima dosta cvrscu sasiju i prodaje se bez prikolice – bas zato sto kupci onda po zelji ugradjuju sta hoce pozadi (hitna pomoc, pauk, manji kamion kiper i slicno). 5500 bi bez problema mogao da nosi ovaj kamper.

comment image

BB

Zato što nije dobro uradio domaći zadatak 😜

Matija

Pravo pitanje! S obzirom na to kako je pikap gradjen, moguce je naizmenicno koristiti/montirati ili sanduk ili kamper kucicu. Tako bi dobio vise prostora u kucici. I pored svega ostaje problem koncentracije opterecenja u sasiji na mestu susreta – ne spoja!!! – kabine i kucice.

comment image

moron

Da sam znao da postoje dva fizički „samostalna“ dela šasije, prednji ( sa kabinom) i zadnji ( sa sanduom ) i da su samo „spojeni“ na sredini, ne bih ništa ni pitao 😊

BB

Šasija je iz jednog dijela ali gornji dio, tj karoserija je iz dva dijela. I taj gornji dio (pogotovo onaj teretni) utiče da koncentruje opterećenje tu gdje se spajaju karoserijski dijelovi (putnički i teretni dio) na šasiji.
https://youtu.be/G6hFWhhYSW4

Matija

Evo, BB je sasvim dobro objasnio, samo cu da dopunim. Crvena linija nije mesto prekida sasije vec samo oznaka za kriticno mesto na sasiji. Cela „filozofija“ sastiji se u tome da kabina i kamper kucica imaju svoju cvrstocu i krutost, cime pomazu sasiji da to sve nosi. Ali na mestu izmedju njih nalazi se samo gola sasija! To je taj dikontinuitet koji sam gore spomenuo. Zbog toga se sve deformacije sasije – savijanje i uvrtanje – lokalizuju bas tu i sasija puca. Onaj covek gore preterao je ne samo sa tezinom vec, jos gore, sa rasporedom tezine!

kikiriki

Pa zato što je Amerikanac.

Xtrimi

Svaka Vam čast ljudi.
Ovoliko rasprave i pametnih stvari pročitati. Stvarno sam dosta naučio sada .
Živi mi bili i uvek spremni na diskusiju.

Matija

Jos malo na temu tipa nadgradnje: Oba vozila su napravljena na bazi Sprintera. Kada bih morao da biram izmedju ova dva vozila uvek bih izabrao levo. Obrazlozenje: Za izradu levog vozila upotrebljen je Sprinter sa karoserijom furgon. Ova karoserija predstavlja integralnu samonosecu konstrukciju kod koje su sasija i nadgradnja zavareni u jednu celinu. Ovde postoji kontinuitet materijala a time i kontinuitet cvrstoce, nema oslabljenih kriticnih mesta, cvrstoca i krutost ove karoserije su ekstremno veliki. Sa unutrasnje strane moguce je ugraditi pojacanu strukturu od celicnih cevi sa direktnom vezom sa sasijom, koja stiti vozilo i putnike pri prevrtanju. Za izradu desnog… Pročitaj više »

Branko

Matija, lijevi je namijenjen off road-u, a desni krstarenju auto cestom do neke mondene destinacije na obali. Lijevi je bez sumnje puno skuplji, a lijevi vjerojatno komforniji. Sve ovisi o namjeni, a podrazumijeva se adekvatno dimenzionirana konstrukcija. Desni se sigurno neće raspasti ako se koristi za što je namijenjen.

Matija

Bez brige, sve mi je poznato, govorim sa stanovista tehnike i moje licne opreznosti. Levi je unikat, ekstremno opremljen za „pustinju i prasumu“, princip njegove gradnje moze da se primeni za „SUV kamper“ kao sto je ovaj desni. Onda bi bio jeftiniji ali ne mnogo – cenu cini unutrasnja oprema, osovine Dana su velikoserijske i koriste se za brojne pikapove i druge terence. Ovako izgleda panelna gradnja na putu. Srecan ti put! 🙂

comment image

Bungi

Pavel je porijeklom Čeh, dakle naš daleki rođak. Ako smo mi jogunasti i svojeglavi, moralo je i u njima bar malo toga ostati.Slika govor više od hiljadu riječi. 😅😂🤣

Dams

I opet će kupiti Ram, znači da priznaje svoju grešku, ali je ipak pokušao naplatiti štetu preko garancije… Ja bih ionako izabrao Ford, u USA je Ford broj 1.

Laki

Pošto uglavnom miruju tokom godine prvo mi gume padnu napamet kod ovih vozila.

Matija

Prava tema! Proizvodjaci kampera masovno ugradjuju gume na granici nosivosti?! Sa time ustede nekoliko evra ali dovode u nepriliku vlasnike kampera.

moron

Sve najbolje u Novoj svima !

Zoran Putić

Ovaj pretovar nije bio razlog, već neravnomerno raspoređena težina. Zbog kratke prikolice, teret je previše na zadnjem delu. Predviđeni teret se mora rasporediti na sva četiri točka a ne samo nazad.