1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Oštar rast cena vetrobranskih stakala
Oštar rast cena vetrobranskih stakala

Oštar rast cena vetrobranskih stakala

191
1
Podelite sa prijateljima:

Čitajući francuske automobilske sadržaje smo saznali da je organizacija SRA, što je akronim za Security and Automotive Repairs (Bezbednost i popravke automobila), objavila da je nalik trendu iskazanom kod cena vozila, došlo i do rasta naknada traženih za vetrobranska stakla automobila, i to u nivou od 7,1%. Najveći udeo u zaslugama za rast cena šoferšajbni se pripisuje marki Volvo (16%).

Pojava koja je registrovana i izmerena do iznete tačke od 7,1% se odnosi na prva tri meseca 2022. godine. Kako je primetila organizacija zadužena za praćenje kretanja cena na tržištu rezervnih delova za automobile, SRA, uvećanje cena šoferšajbni se mere spam identičnog komparativnog (tromesečnog) perioda iz 2021. Da nevolja bude veća, rast cena je zabeležen i u prvom tromesečju 2021. u odnosu na taj kvartal iz 2020. godine, ali je povećanje cena bilo osetno skromnije i iznelo je 4,3%.

Uvećanje cena o kom izveštava institucija SRA se tiče proizvođačkih naknada, od kojih neke utiču na rast cena, i to u periodu kada mnogi pozivaju na umerenost i mole za stabilnost prilika na tržištu. Inflaciji najviše doprinose pomenuti Volvo s rastom cena od 16%, dok je prvi na listi pratilaca Fiat (+13,96%), pa slede: Alfa Romeo (+12,08%), Renault (+11,1%), Seat (+9,57%), Audi (+9,55%) i Peugeot (+8,03%).

Drugi kraj skale, odnosno predstavnike dobre prakse predvode marke s najblažim rastom cena, a to su: Nissan (+1,25%), Suzuki (+1,82%), BMW (+2,24%). Ipak, šampioni u ovoj oblasti su oni koji su snizili cene „šoferki“, a to su američki Ford i galski DS. Jenkiji su ovde u minusu za 0,12%, dok su Francuzi snizili cene vetrobranskih stakala automobila za čak 3,7%.

Za kraj ćemo reći da je organizacija SRA izvestila da je registrovan rast prosečnih cena rezervnih delova i komponenti za automobile u iznosu koji je ekvivalent od 6,8%. Možemo zaključiti da je skok cena vetrobranskih stakala bio upečatljiviji od prosečnog rasta cena delova za vozila.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, tj rast cena šoferki mi deluje značajno manji od prosečnog rasta cena u Srbiji u istom periodu