1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Nije ni krenuo s prodajom, a već je poskupeo
Nije ni krenuo s prodajom, a već je poskupeo

Nije ni krenuo s prodajom, a već je poskupeo

565
1
Podelite sa prijateljima:

Cene novih četvorotočkaša su se otele kontroli. To svi znamo, a automobilski proizvođači više i ne pokušavaju da sakriju takve informacije. Prosečna prodajna cena novog automobila na američkom tržištu je iznosila 48.008 dolara u prvom tromesečju ove godine. Verovali ili ne, to je za 550 najmanjih zelenih novčanica manje u poređenju sa istim periodom 2022. godine.

Jedan od modela koji je baš dobio na ceni s novom generacijom je Ford Mustang. Američka javnost je toliko oduševljena što je Ford odlučio da ponudi još jednu generaciju sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva da su zanemarili da ulazak u Mustangov svet košta više nego ikada ranije.

O tome smo pisali proteklog meseca kada smo rekli da će bazni model koštati 32.515 dolara ili čak 3.370 „zelembaća“ više u poređenju sa modelom iz 2022. godine. Za navedenu sumu kupac dobija 2,3-litarski turbobenzinac i 315 konjskih snaga kao i desetostepeni automatski menjač. Ulazak u svet V8 će biti još skuplji i za njega je potrebno izdvojiti 43.090 dolara (rast za takođe 3.370 najmanjih zelenih novčanica).

Model Mustanga koji privlači najviše pažnje je onaj sa značkom Dark Horse. Kombinuje 5,0-litarski benzinac sa 500 „grla“, šestostepeni manuelni menjač, Brembove kočnice, ogibljenje tjunirano od strane Forda Racinga i još mnogo toga. Štaviše, Ford nam kaže da je Dark Horse nešto najbliže prethodnoj generaciji velikog Shelbyja GT350 koji je stizao direktno iz fabrike. Ali naravno, takvo zadovoljstvo je moralo i da košta. Originalno nam je rečeno da će kupci morati da izdvoje 59.565 dolara, ali takva brojka je bila previše optimistična da bi bila istinita.

Naime, automobilski mediji kažu da će Dark Horse koštati 63.460 dolara, a sve konfiguracije sa osam cilindara ispod haube su skuplje za dodatnih hiljadu „zelembaća“. Ford nam kaže da razlog leži u takozvanoj „guzzler tax“ ili u višem porezu za vlasnike vozila sa (pre)velikom potrošnjom goriva.

Takav porez je u prošlosti važio samo za skupocene modele Shelbyja, ali se zakon promenio u međuvremenu i naravno, to će osetiti novčanik kupaca. Ovo ujedno nije jedini razlog, već nam kompanija daje onaj tipičan izgovor „poskupela je proizvodnja i dobavljači traže više novca“.

Pre nekoliko dana smo pisali o tome kako je Ford protekle godine izgubio oko 60 hiljada dolara na svakom prodatom električnom vozilu, pa modeli kao što su Mustang sa svojim motorima SUS moraju da posluže zarad balansiranja finansija. Neće nas iznenaditi ako i bazni Mustang dobije na ceni, a zatim bi se isti trend preneo i na ostatak Fordove ponude.

Ipak, ovaj sportista je bez konkurencije, a Dark Horse će biti napravljen u limitiranom broju jedinica, pa samim tim sumnjamo da Ford neće imati problema da ih rasproda.

AutoRepublika

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Iz evropske perspektive, sve su to dobre cene.