1. Home
  2. Vesti
  3. Kolika je prosečna starost voznog parka u Americi?
Kolika je prosečna starost voznog parka u Americi?
4

Kolika je prosečna starost voznog parka u Americi?

1.61K
4
Podelite sa prijateljima:

SAD su drugo najveće svetsko automobilsko tržište, odmah iza Kine, ali to ne znači da poseduju mlađan vozni park. 

Šta više, prosečna starost voznog parka u ovoj zemlji rapidno se povećavala u prethodnom periodu. Tako je u 2022. godini prosek „staža“ za automobile u Americi 12,2 godine! Ovo je peta godina u nizu da raste prosečna starost američke flote i ujedno i rekordna starost za tu državu!

Zbog čega je došlo do toga nije jednostavno ni lako objasniti. U ovom trenutku kao glavni krivac se vide previše dugi periodi isporuka novih automobila (zbog poremećenosti lanca snabdevanja), strah od ekonomske krize, kao i rat u Ukrajini. No, činjenica je da je u pitanju trend u SAD koji kao što podaci ukazuju traje već pet godina, još pre nego što je došlo do pandemije korona virusa.

Šta više, ako se iz računice izuzmu kamioneti i uzmu u obzir samo tradicionalni automobili, prosečna starost takvog voznog parka je još starija i iznosi čak 13,1 godinu. Slabija potražnja za novim četvorotočkašima znači da na putevima opstaje sve više izuzetno starih vozila.

Prema podacima za prethodnu godinu, na auto-otpade i u reciklažu poslato je 11 miliona automobila. To je ubedljivo najniža brojka u protekle dve decenije za SAD. Radi se o ogromnoj razlici naspram 2020. godine kada je sa puteva eliminisano 15 miliona prestarih vozila.

Eksperti upozoravaju da će se trend najverovatnije nastaviti i sledeće godine, jer će se efekti rata u Ukrajini tek osetiti na globalnom nivou, pre svega kroz narastujuću cenu energenata.

AutoRepublika 

(1613)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kuba je dokaz koliko automobil može da traje, šta se sikirate…

moron

Znači, kod nas još malo pa „kao u Ameriki“ 🙂

Iznogud Časni

Imate američki standard, jebote!

Iznogud Časni

Koliko sam ja ukapirao oni i nemaju tehnički , osiguranje je relativno jeftino kao i registracija. Ceste su široke samo sto tamo svaka budala dobije u čas vozačku. Jenki, jesam li sta izostavio?! Pa kad je takav raj, čemu da mijenjaju ?! Jedino sto ne vode računa o autima i higijeni tj čistoći u autu / održavanju.