1. Home
  2. Vesti
  3. Defender i Discovery ubuduće nasađeni na različite platforme
Defender i Discovery ubuduće nasađeni na različite platforme
0

Defender i Discovery ubuduće nasađeni na različite platforme

203
0
Podelite sa prijateljima:

Trenutni Land Rover Defender kao prodajni hit, izrađen je na istoj platformi koja je upotrebljena i za osnovu modela Discovery. Iako, ni Discovery nije imao toliko katastrofalnu prodaju, monumentalni uspeh najnovijeg Defendera je doveo do loše prodajne godine za pomenuti SUV Discovery. Jaguar Land Rover je u želji da reši ovaj rebus, odlučio da sledeća generacija modela Discovery, bude prebačena na kompanijsku električnu modularnu arhitekturu (Electric Modular Architecture – EMA).

Iako je izvršni direktor Jaguara Land Rovera Tijeri Bolor opisao arhitekturu EMA kao platformu koja je namenjena isključivo za baterijske modele, to ujedno ne znači i neminovnu smrtnu presudu za takmace marke koji bi koristili motore s unutrašnjim sagorevanjem i bili nasađeni na EMA rešenje.

Nova arhitektura bi omogućila proizvođaču da se opredeli za potpuno hibridni ili plug-in (dopunjivi) hibridni pogonski sklop, čiji bi sastavni deo bio četvorocilindarski benzinski motor, dok se prosto podrazumeva da bi EMA podržala i potpunu električnu konfiguraciju.

“Potrebe Defendera za platformom se razlikuju od specifikacije onih, koje arhitektura mora da ispuni da bi bila iskorišćena kao platforma za modele Discovery, Discovery Sport, Velar i Evoque,” kazao je Bolor u intervjuu za list Financial Times.

U međuvremenu, Defender će koristiti modularnu uzdužnu arhitekturu (Modular Longitudinal Architecture – MLA). Ona omogućava isključivu implementaciju kod baterijskih modela, dok istovremeno održava kompatibilnost sa konceptom u kom je motor uzdužno pozicioniran i gde je radilica okrenuta dužinom vozila. Platforma MLA bi takođe omogućila JLR-u da ponudi izbor modela pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem i električnom asistencijom, a za kupce koji baš i nisu očarani dopunjivim hibridima.

Prodaja SUV-a s oznakom Discovery će dodatno propatiti zbog lansiranja Defendera s produženim međuosovinskim rastojanjem, što je planirano da se dogodi za 12 do 18 meseci. Veći model je namenjen kupcima iz luksuzne SUV niše i ponudiće mogućnost smeštaja za sedam osoba.

Iako su vesti o novoj platformi uzbudljive, kladili bismo se da bi većina potencijalnih kupaca trebalo da čvrsto ostane s obe noge na zemlji. Priča se da će nova platforma EMA, koja je suđena za Discovery biti predstavljena pre 31. marta 2024. godine.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments