1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Donald Tramp ima pravo?
Da li Donald Tramp ima pravo?
0

Da li Donald Tramp ima pravo?

251
0
Podelite sa prijateljima:

Američki predsednik, Donald Tramp, već neko vreme preti da će povećati carine na uvoz vozila iz ostatka sveta na 25%, a do kraja sedmice na snagu već stupa jednako visoka carina na uvoz mnogih namirnica iz Kine.

Mnogi predviđaju da bi cene vozila u proseku skočile za čak 6.800 dolara, čime bi kupovna moć automatski opala, a kao rezultat kompanije bi bile primorane da smanje proizvodnju i samim tim eliminišu poslove. Iz Toyote dodaju da čak i njihov model Camry, koji se proizvodi u saveznoj državi Kentaki, bi bio u proseku za 1.800 dolara skuplji zbog uvoza potrebnih delova. 

Ono o čemu se malo pričalo je kolika je trenutna razlika u carinskim troškovima između dva kontinenta – i brojke su ogromne. Amerikanci naplaćuju visoke carinske takse od 25% na uvoz laganih komercijalnih vozila (pikapi, kombiji i slični proizvodi) na osnovu ugovora još iz 1960-ih godina. Međutim, carina na uvoz na automobila je jedna od najnižih u svetu i iznosi svega 2,5%. S druge strane, Evropska unija je odredila čak četiri puta veću cifru od 10% na uvoz proizvoda iz SAD, pa su Amerikanci prošle godine bili u „minusu“ od čak 140 milijardi dolara. Cifra je jednako velika i na uvoz delova, pa tako Donald Tramp svakako želi da eliminiše razliku.

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments