1. Home
  2. Vesti
  3. I Hyundai Sonata će uskoro u penziju, a verovatno i Kia Optima
I Hyundai Sonata će uskoro u penziju, a verovatno i Kia Optima
2

I Hyundai Sonata će uskoro u penziju, a verovatno i Kia Optima

238
2
Podelite sa prijateljima:

Svi smo se smejali odlukama Forda i Chryslera da u potpunosti eliminišu ponudu putničkih automobila pre svega nekoliko godina i da se koncentrišu na profitabilnije krosovere, terence i pikap kamionete, ali kako stvari stoje, oni nisu jedini. Vremenom su i drugi proizvođači pratili takve korake na američkom tlu, i danas retko ko ovu kategoriju (limuzina) uzima za ozbiljno.

Čak i oni nekadašnji favoriti kao što su Toyota Camry i Honda Accord beleže najlošije prodajne rezultate od kada su debitovali „preko bare“, a ako je verovati pisanju medija, uskoro ćemo pisati i čitulju modelu Hyundai Sonata.

Nekada veoma popularna korejska limuzina je debitovala još 1985. godine, prvo sa pogonom na zadnju osovinu, da bi pogon na prednje točkove stigao tri godine kasnije. Od tada smo videli osam generacija, od čega je sadašnja stigla u izložbeno-prodajne salone 2019. godine. Najbolja prodajna godina je bila 2012, kada je isporučeno 230.605 jedinica, da bi ona prošle godine bila svedena na otpremu 93.142 primerka.

Sonata nije ekskluzivna samo za Sjedinjene Američke Države već je možemo videti i na Bliskom istoku, Kini, Australiji, kao naravno i na domaćem tržištu.

Do ove ne baš iznenađujuće informacije su došle kolege iz korejskog magazina Chosun Ilbo, i oni tvrde ono što svi već znamo. A to je podatak da su krosoveri trenutno u centru pažnje, i da budućnost leži u četvorotočkašima na struju, pa se samim tim model kao Sonata jednostavno ne uklapa u takvu strategiju.

Doduše to se neće desiti preko noći, posebno kad znamo da je nova generacija limuzine tek nedavno debitovala, i Chosun Ilbo misli da će sedan biti deo Hyundaijeve ponude minimalno do 2025. godine. Sonata se trenutno nudi sa dva turbobenzinca i hibridom, ali kompanija uskoro treba da debituje s modelom Ioniq 6 EV baš u limuzinskom istanju, pa će samim tim verovatno biti naslednik Sonate iako će svakako doći s daleko višom cenom.

 

Hyundai je nedavno najavio novu fabriku u Sjedinjenim Američkim Državama baš za vozila na struju i među njima bi trebalo da bude spomenuti Ioniq 6. Chosun Ilbo ne spominje šta će se desiti sa Sonatinim mehaničkim blizancem pod imenom Kia K5 (nekadašnja Optima), ali verujemo da će i nju zadesiti identična sudbina. Tokom prošle godine je oko 47% svih prodatih vozila korporacije Hyundai-Kia bilo iz klase krosovera, i takva brojka će samo rasti narednih godina.

Novinari su kontaktirali čelnike firme i dobili odgovor da trenutno nisu u stanju da diskutuju o budućim planovima, ali da je Sonata uvek bila bitan deo Hyundaijeve ponude. Voleli bismo da možemo reći kako ova vest nije istinita pošto je Sonata zaista pravo osveženje u moru dosadnih krosovera, ali šanse su velike da nažalost svet ostaje bez jedne zanimljive limuzine.

AutoRepublika

(238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Nikakve štete, neće se plakati za njima.

Mustang

za sonatu i optimu nije šteta, ali za stinger je velika šteta što se više neće proizvoditi