1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen konceptom najavljuje novi električni Golf
Volkswagen konceptom najavljuje novi električni Golf
1

Volkswagen konceptom najavljuje novi električni Golf

339
1
Podelite sa prijateljima:

Najsvežije najave iz ogromnog nemačkog koncerna Volkswagen govore o tome da bi očekivani, pretpremijerno nazvani ID.2 model proizvođača, mogao u serijskoj verziji biti plasiran pod imenom Golf, uz dodatak asortimanu primamljive verzije GTI.

Četraest godina dugu vladavinu Golfa kao najpopularnijeg evropskog modela, sudeći po broju isporuka, konačno je prekinuo Peugeot 208 tokom prošle godine. Zapravo, nemački heč nije uspeo da se umetne ni među prva tri takvmaca, pošto je Dacia Sandero završila kao druga, dok je T-Roc na trećem mestu. Maleni Fiat/Abarth 500 je bio četvrti, čak i on malo ispred Golf, koji je opet, za trunku nadmašio model Toyota Yaris.

VW naravno želi da oživi tražnju za Golfom pa se sprema restilizacija popularnog heča a koja bi trebalo da debituje naredne godine. U međuvremenu, širi se glasina kako Nemci razmatraju varijantu kako da što bolje uvedu Golf na teritoriju električnih vozila. Kako prenosi britanski list Autocar, Volkswagen će sledećeg meseca prikazati novi koncept, što ima veze s dugoročnijim planovima za Golf.

Očekuje se da će ovaj novo električno vozilo biti prvi automobil grupe VW koje će biti sklopljeno na platformi MEB-Plus, konstruisanoj za primenu kod četvorotočkaša s pogonom na prednje točkove, i to 2025. godine kao serijski model. Ipak, veruje se da arhitektura podržava i ideju ugradnje dvostrukih motora za modele opremljene pogonom na sva četiri točka. Britanski časopis ovaj koncept naziva ID.2, ali kako su novinari iz redakcije čuli od insajdera,  kasniji serijski automobil bi zaista mogao da nosi nadimak „Golf“.

Novajlija bi mogao biti malo duži od Pola, ali i nešto kraći od konvencionalnog Golfa koji po toj osi meri 4.250 milimetara. Zasebna platforma namenjena električnim automobilima će doneti kraće prepuste kako bi se međuosovinski razmak rastegao da krajnjih granica, na koji način, novitet nudi nivo komfora kao Golf (iako kraći). Očekuje se da novitet meri između 1.600 i 1.700 kilograma žive vage, a najavljena je i modifikacija s oznakom GTI.

Novinari ostrvske redakcije su se pozvali na više rukovodstvo Volkswagena i preneli da je doneta odluka da se napusti oznaka GTX, što će se dogoditi na duži rok. Trenutno se koristi za više sportske verzije modela ID.4 i ID.5, ID.3 kao i ID. Buzz koji će tek uslediti. Može se dogoditi da vidimo i novi koncept nalik verziji GTI već u maju, na skupu koji se održava u Austiji i koji nosi naziv Wörthersee GTI. Premijera električnog vozila bi mogla da usledi i u septembru, na skupu ljutielja vozila iz porodice ID, a koji se održava u Švacarskoj.

Dok se konvencionalni Golf na arhitketuri MQB sklapa u matičnoj fabrici u Volfzburgu, imenjak s električnim pogonom bi se radio u Seatovoj fabrici u Marotreju.. To je mesto gde će se montirati i serijska verzija modela Cupra Urban Rebel, dok će i češka Škoda dobiti svoju verziju malog elektromobila.

To bi sve značilo, naravno ako je izveštaj verodostojan, da će Golf osme generacije koegzistirati na tržištu s električnim bratom i to u trajanju od par godina. Pošto znamo da Golf očekuje restilizacija u 2024. to bi značilo i da će se nastaviti s njegovom prodajom i tokom naredne tri, pa možda i četiri godina. Na kraju, Nemci će biti prinuđeni da obustave prodaju vozila s motorima SUS, pošto je odluka o zabrani prodaje istih na teritoriji Evropske unije, juče potvrđena. Rok je poznat: 2035. godina.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Golf 8 ima problema sa dizajnom, kompletna ID generacija takodje. Zbog toga je smenjen Jozef Kaban. Posle dugih internih diskusija da li ime „Golf“ izbrisati iz spiska zivih i njegovog naslednika utopiti u ID familiju, VW je konacno doneo odluku koju licno pozdravljam – Golf ce nastaviti da zivi! Nadajmo se da ce dobiti ponovo svoj pravi lik. Gde je estetski problem Golfa 8 prikazao sam na donjoj kombinovanoj fotografiji. Cela karoserija Golfa je takoreci standardna i prepoznatljiva, jedino je prednji deo bio podvrgnut nesrecnom eksperimentu sa ravnom haubom i sa visecim farovima, koji daju tako tuzan utisak. Moja poruka… Pročitaj više »