1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako su komunisti napravili novu kompaniju na otpacima BMW-a
Zanimljivost dana: Kako su komunisti napravili novu kompaniju na otpacima BMW-a

Zanimljivost dana: Kako su komunisti napravili novu kompaniju na otpacima BMW-a

8.69K
17
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija u državama komunističkog bloka je jedna veoma komplikovana tema, posebno ako bismo morali da analiziramo situaciju posle Drugog svetskog rata. Bez obzira što je postojalo dosta proizvođača iz još više država, često su bili primorani da sarađuju i zajedno razvijaju određeni model koji bi se prodavao pod znakom sasvim drugog brenda.

Poruka je bila jasna, pa se tako nisu smeli jedan drugom mešati u posao već je svako imao svoje polje delovanja. Ali, jedna firma je nastala sasvim slučajno i to na bazi velikog BMW-a. Čak je i samo ime bilo konfuzno i glasilo je EMW, a u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo ga spomenuti u nekoliko crta.

Kao što nam je poznato, Bayerische Motoren Werke ili skraćeno BMW je bio jedan od glavnih snadbevača nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. To se posebno odnosi na motore i ostalu mehaniku za avione i motocikle, a kao što nam je poznato, Nemačka je poražena u ratu. To je takođe označilo da kompaniji nije bilo dozvoljeno da nastavi sa proizvodnjom automobila i bilo kog dela u avionskoj industriji, a BMW nekako uspeva da preživi zahvaljujući motociklima, biciklama i posuđu.

Jedna od fabrika firme je bila u gradu Ajzenah, koji je nalazio u sovjetskoj okupiranoj zoni. Oni su planirali da mašineriju pošalju nazad u Rusiju kao ratni plen i zatim da je iskoriste na nekog od tamošnjih proizvođača.

Dok je proces trajao, određeni broj nemačkih radnika je uspeo da spoji predratni model BMW 321 i pokloni ga slavnom maršalu Georgiju Žukovu. Ovome se toliko dopao da je stopirao prebacivanje fabrike u Rusiju u zatražio još pet primeraka.

Vremenom je 321 masovno korišćen za prevoz političara, a u periodu od 1946. do 1950. godine fabriku će napustiti 8.996 primeraka. Automobil se takođe izvozio i na zapad, što potvrđuju neki oglasi u Švajcarskoj gde je njegova cena bila relativno visokih 10.300 franaka.

Komunisti će vremenom proširiti proizvodnju i na modele 327 i 340. Svi su nosili oznaku BMW-a iako čelnici kompanije sa sedištem u Minhenu nisu igrali nikakvu ulogu i samim tim nisu imali ni kontrolu. Ali vremenom, BMW se borio na sudu i uspeo da pobedi do 1952. godine.

Njima je ne samo dozvoljeno da ponovo proizvode automobile već su dobili pravo i na ime, značku i poznati dizajn maske hladnjaka. BMW će dugo da se muči sa svojim skupocenim modelima, za kojima je interesovanje bilo jako malo, pre nego što pod licencom krene da proizvodi italijansku Isettu.

Ovom odlukom BMW ne samo što je zaštitio sebe, već je i sprečio komuniste da istim imenom nazivaju svoju kompaniju. Oni su bili primorani da promene naziv u Eisenacher Motorenwerk ili EMW, mada će nastaviti da proizvode BMW-ove predratne automobile sve do 1955. godine.

Značka EMW-a je bila jako slična onoj kompanije iz Minhena, ali je BMW imao dovoljno svojih problema da preživi da ga nije interesovalo šta komunisti rade u državama gde njegovi četvorotočkaši uopšte nisu ni postojali.

Kao što smo spomenuli, EMW će nastaviti da postoji sve do 1955. godine i do tada će napraviti 30.800 vozila, a oprobao se i na Velikoj nagradi Nemačke dve godine ranije u šampionatu Formule 1.

Ovo je bilo daleko od kraja za EMW. Kompanija je promenila ime u VEBAutomobilwerk Eisenach (AWE) i sve do spajanja dve Nemačke, proizvodila je neke zaista poznate modele.

Jedan od njih je bio IFA 309 bazi predratnog prototipa DKW-a F9, a mnogo poznatiji su Wartburgovi modeli kao što su 311, 312 i 353. Kompaija će poslovati sve do 1990. godine kada je fabriku u Ajzenahu kupio Opel, eliminisao sve brendove i modele iz komunističkog perioda, i krenuo sa proizvodnjom čuvene Vectre.

Danas ćemo pronaći i spomenute pojedinosti o EMW-u ukoliko pročitamo istoriju BMW-a. Daleko od toga da se kompanija iz Minhena nje stidi, posebno zato što je bio period kada nisu donosili odluke, pa je samim tim situacija bila izvan njihove kontrole.

Ako ništa drugo, komunisti nikada pre, a ni posle, neće moći reći da su imali tako lep i napredan automobil kao što su to bili modeli BMW 321, 327 i 340.

Zoran Tomasović

(8687)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Rusi obožavaju „bembaru“ to nije tajna.Hvala autoru ovog testa koji je objasnio kako je ta ljubav rodjena.

Renault Terminator

Rusi su tri filma snimili o Bembari😁.

Laki

👍

Njegova Visost!

Nisam ja ništa pravio! Imate mahanje iz bolnice ..👋

BB

Šta ti je?

Njegova Visost!

Oko

moron

„Drž’ se“

Njegova Visost!

💪 teško je kad nije dobro jebga…

moron

Zdravlje je jedino pravo bogatstvo

moron

Dok god „ti mašeš“, dobro je …

BB

Ovaj znak od EMW je kao da je nastao mješavinom šahovnice, nato znaka i Mercedesa… 😜

Matija

Sluzis se zaverenickim teorijama a ne istinama. „Prosvetljenje naroda“ je kulturni proces koji sa privredom nema veze. U predratnoj Jugoslaviji oko 90% stanovnistva zivelo je iskljucivo od ekstenzivne (samo za svoje potrebe) poljoprivrede. Stara Jugoslavija bila je veoma siromasna zemlja, o nekom statusu „srednje razvijene evropske zemlje“ nije bilo ni govora! Prosperitet je doneo socijalizam, konkretno, plansko i organizovano investiranje u privredu. Medjunarodnim kreditima kupovana je tehnologija i licence za proizvode – nas Fica, na primer. Tokom 70-tih godina privreda je dostigla takav nivo da je Jugoslavija imala status srednje razvijene evropske zemlje. Pocetkom 80-tih poceo je pad nase privrede,… Pročitaj više »

Matija

Komunizam – zavisi od varijante: ruski, jugoslovenski i kineski. Ni svi kapitalizmi nisu bericetni! Samo zemlje sa dugom kulturnom i privrednom tradicijom imaju prosperitet. Ostali su skorojevici.

BB

Pa kapitalizam, demokratija, liberalizam sve jentondivno i funkcioniše…. Dok ima negdje nekog koga možeš da opljačkaš…

Njegova Visost!

Što će to nama, pa drug stari se vozio u mecki? Al evo nama jedne feralovske:
To je nama naša borba dala, Tito,Tito,Tito, skojevaca puna katedrala, Tito- slobodo.
Gledaj Tito komuniste čvrste, Tito, Tito,Tito, desnu digli pa se lijevom krste, Tito- slobodo.
Poznaje se ko je komunista, Tito,Tito,Tito, izda Marksa ko zidovi Krista, Tito-slobodo ❤️😜🤓🥰😛🤭

Lala

Cekaj! Ameri su smeli da prave BMW , a Rusi ne? Nisam siguran ko je vlasnik BMW, ali Tzv mercedesa je krajzler, cak imam i kopiju italijanske saobracajne za krajzler A 140 ima cak i zvezdu na haubi. Sve je to u Nemackoj i nekad bilo Nemacko, ali od 45god nemaju skoro nista. Vise od 50% tih modela se pravi u Americi, a sad ce da prebace bar jos 20%, jeftiniji gas i energenti. I u Srbiji i Madjarskoj jeftiniji energenti i gas, a i blize, ali odose oni kuci

Lala

Moskvic. Valjda je e21 kraj 70ih, gomila delova od moskvica. Cim nesto crkne na bembari trazis delove od moskvica