1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Neko je platio 1,47 miliona dolara za traktor
AR pijaca klasika: Neko je platio 1,47 miliona dolara za traktor

AR pijaca klasika: Neko je platio 1,47 miliona dolara za traktor

239
1
Podelite sa prijateljima:

Možda se sećate onih fotografija koje su bile popularne pre možda desetak godina, a na njima bi bile „starlete“ pored najnovijeg modela traktora John Deere. I ispod bi stajao natpis tipa „kurve konačno saznale koliko novi traktor košta“.

Nije retkost da se za posed najskupljih modela zahtevaju poveće sume novca, često i impozantnije nego za najnoviji Ferrari ili McLaren, pa mogu da uđu u teritoriju gde je za njih potrebno izdvojiti i po 600 hiljada dolara. Neko će možda kupiti i restaurirati klasične traktore napravljene od strane Lamborghinija ili Porschea zbog povezanosti sa superautomobilima istog imena, ali retko kada ćemo videti vest da je neko potrošio poveće sume novca za klasično vozilo za zemljoradništvo.

Sada smo dobili novog rekordera i to model Case 30-60 iz 1913. godine za koji je neko platio neverovatnih 1,47 miliona američkih dolara. Kompanija Case Corporations je osnovana 1842. godine u gradu Rasin unutar američke savezne države Viskonsin i poslovala je do poslednje godine dvadesetog veka. Bavila se proizvodnjom poljoprivrednih mašina i igrala relativno veliku ulogu, s izuzetkom traktora gde je uvek bila u senci velikog John Deerea.

Aukcijska kompanija Aumann, preko koje se inače obavila prodaje, kaže da su se mnoge mušterije često pitale da li ćemo ikada videti neku poljoprivrednu mašinu s cenom većom od milion američkih dolara, a sada nam je Case 30-60 pokazao da je to moguće i na taj način verovatno otvorio vrata i ostalim traktorima. Radi poređenja, dosadašnji rekord među klasičnim modelima je držao model Marshall Colonial Class C iz 1910. godine koji je promenio vlasništvo za „samo“ 535 hiljada zelembaća.


I zbog čega je onda ovaj traktor toliko specijalan? Pa pre svega zbog toga što je jako redak. Mašinerija za poljoprivredu obično ima dugačak životni vek, ali kada on istekne, završava na otpadu ili pod presom i retko ko se bavi restauracijom i kolekcionarstvom.

Case je proizvodio traktore na parni pogon još u devetnaestom veku, da bi prešao i na benzince 1912. godine. Upravo je ovaj model 30-60 bio pionir za firmu u takvoj kategoriji i koštao je čak 2.800 dolara ili 81.314 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca. Za takvu sumu kupac je dobijao 30,9-litarski motor sa dva cilindra koji je razvijao 60 konjskih snaga.

Bio je relativno glomazan do te mere da su ga koristili samo poljoprivrednici sa velikim imanjima, a vremenom i sam Case se odlučio koncentrisati na manje traktore za šire narodne mase. Veruje se da je fabriku napustilo samo 543 primeraka, a do današnjeg dana je poznata sudbina samo njih pet. Jedan od njih je prodat pre dvanaest godina za sumu od 425 hiljada najmanjih zelenih novčanica.


Ovaj konkretni primerak nosi broj 889 i tokom proteklih nekoliko decenija je nekoliko puta promenio vlasnike. Prošao je i kroz skupoceni šestogodišnji proces restauracije početkom devedesetih godina prošlog veka, a na aukciji se pojavio baš u pravo vreme kada popularnost traktora proizvedenih pre 1930. godina naglo raste.

Šta da kažemo osim da ćemo u skorijoj budućnosti pored klasičnih Cadillaca, Lincolna i Duesenberga morati početi da pozivamo i traktore…

Zoran Tomasović

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ко је да је…потпуна будале је без сумње.