1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zaboravljena američka mišićava limuzina – Chevrolet Impala SS
AR pijaca klasika: Zaboravljena američka mišićava limuzina – Chevrolet Impala SS

AR pijaca klasika: Zaboravljena američka mišićava limuzina – Chevrolet Impala SS

1.44K
1
Podelite sa prijateljima:

Kada se spomene Chevrolet Impala, većini nas verovatno padne na pamet onaj model iz ranih šezdesetih godina prošlog veka koji je palio gume na američkim putevima, pre nego što je postao zaštitni znak hip-hop kulture. U tom periodu je razvijao preko 400 konjskih snaga i s dugačkim linijama, skromnom visinom i dosta hroma, bio možda najbolji predstavnik automobilske industrije u navedenom periodu.

Ali, daleko od toga da je reč o jedinoj Impali. Ovaj automobil se ipak proizvodio u tri navrata (1957. – 1985, 1994. – 1996, 1999. – 2020) i svaki od njih je bio poseban na svoj način.

Generacija koju Amerikanci jako vole, a koja je pritom potpuno ignorisana u ostatku sveta, je ona iz sredine devedesetih godina. Na prvi pogled možda deluje pomalo dosadno, ali vas uveravamo da je reč o zaista moćnoj limuzini kojoj bi pozavideli i mnogobrojni sportski automobili.

Chevrolet je originalno prestao sa proizvodnjom Impale nakon 1985. godine, ali je sedam godina kasnije predstavio zanimljiv koncept na bazi modela Caprice i imenovao ga baš Impala. Četvorotočkaš je zadržao većinu svojih dizajnerskih linija, ali je bio za oko pet centimetara niži i pokretao ga je dosta moćniji motor.

Reakcije publike su bile toliko pozitivne da je model pušten u serijsku proizvodnju 1994. godine, a u naredne tri godine fabriku će napustiti nešto manje od 70 hiljada jedinica. Oko polovina njih je stigla u crnoj boji, sledeća najpopularnija opcija je bila tamno crvena, a u izboru je bila i tamno zelena.

Impalu je pokretao poznati 5,7-litarski motor sa osam cilindara koji se u spomenutom vremenu takođe ugrađivao i u sportske modele kao što su Camaro i Corvette. Razvijao je 260 „konja“ i maksimalnih 447 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

To je bilo dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za manje od sedam sekundi i za dostizanje maksimalne brzine od 230 km/h. Jedine limuzine koje su bile brže su stizale iz Nemačke, ali su naravno koštale daleko više novca. Radi poređenja, kupac je za Impalu morao da izdvoji „svega“ 24.405 dolara (oko 44.970 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a relativno visoki brojevi proizvodnje pokazuju kolika je popularnost bila.

Primerak iz današnjeg oglasa je proizveden 1996. godine, i iz hala je izašao u tamno zelenoj boji. Jedan je od samo 10.676 primeraka koji su napustili fabriku u takvoj konfiguraciji. Trenutno se nalazi u gradu Kvin Krik unutar američke savezne države Arizone, dok je prethodno boravio i u Ohaju i Floridi.

Do sada je prešao tek nešto manje od 40 hiljada kilometara. Vlasnik navodi da stiže sa 17-inčnim sedištima, kožnim enterijerom i klimom, dok je jedina modifikacija došla u vidu ugradnje potpuno novog izduvnog sistema.


Do kraja aukcije je ostalo još dan-dva dana, a trenutno najviša od jedanaest ponuda iznosi 17.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vmax od 230 km/h i ubrzanje od 7 sekundi je zaista bilo impresivno za vreme pre više do 25 godina.