1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Original američkog brenda koji Volkswagen oživljava
AR pijaca klasika: Original američkog brenda koji Volkswagen oživljava

AR pijaca klasika: Original američkog brenda koji Volkswagen oživljava

236
0
Podelite sa prijateljima:

Poprilično nas je šokirala prošlonedeljna vest da će Volkswagen u narednih nekoliko godina oživeti nekadašnji američki brend International Harvester. Ova relativno nepoznata kompanija je proizvodila putnička vozila u periodu od 1902. do 1985. godine, od čega je najpoznatiji bio model Scout. International se takođe bavi i proizvodnjom kamiona i mašinerije za poljoprivredu, a upravo je takvu diviziju kupio Volkswagen, i samim tim dobio pravo na celokupnu istoriju brenda.

Među njima je bila i nekadašnja divizija putničkih vozila, pa se moderna kreacija modela Scout učinila kao idealna u poređenju sa modernim ekstremnim terencima poput Jeepa Wranglera i Forda Bronco.

Američka javnost je još uvek podeljena povodom toga šta da misli u vezi s ovom odlukom, pa tako manje od polovine ispitanih u zvaničnom klubu Scouta smatra da će Volkswagen shvatiti šta ga čini posebnim.

Ali ono šta možemo da primetimo jeste podatak da su oglasi odjednom puni Scouta, i da je njihova popularnost naglo skočila tokom poslednjih sedmicu dana. Izabrali smo ovaj primerak iz 1979. godine za današnju priču i trenutno se prodaje preko sajta „Bring a Trailer“.

Scout se inače proizvodio od 1961. do 1980. godine u gradu Fort Vejn unutar američke savezne države Indijane. Bio je dostupan u konfiguracijama kao terenac sa dvoje vrata i pikap, a služio je kao alternativa svima onima koji bi da se razlikuju.

Većina kupaca bi birala Ford Bronco, Chevrolet K5 Blazer ili Jeep CJ dok je Scout privlačio malu, ali vernu grupu kupaca koji su želeli da budu drugačiji. Nudio se s nekoliko motora sa šest i osam cilindara, a na tržištima Južne Amerike se mogao naručiti i sa Nissanovim dizelom.

Ovaj konkretni primerak se nalazi u američkoj saveznoj državi Severna Karolina i kako se navodi u oglasu, tamo je proveo celokupnu karijeru. Iako nosi oznaku „Rallye“, zapravo i nije napravljen za reli vožnju već je takav paket bio deo dizajnerskih izmena kod mnogobrojnih američkih brendova.

U ovom slučaju to se odnosi na 15-inčne felne i specijalne grafike. Krov se inače sa lakoćom skida, a jedina modifikacija u poređenju sa serijskim modelom je audio sistem. Vlasnik navodi da je Scout originalno naručen i sa klima uređajem, ali on trenutno ne funkcioniše. Na satu trenutno stoji brojka od 18.700 milja (oko 29.920 kilometara).

Ovaj Scout pokreće onaj najpoželjniji motor ikada ponuđen od strane Internationala. Reč je o benzincu sa osam cilindara zapremine 345 kubnih inča (5,7 litara), a razvijao je 146 konjskin snaga i maksimalnih 385 Nm obrtnog momenta.  Snaga se prenosila na sva četiri točka preko trostepenog automatskog menjača. Prema fabričkim podacima, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo dvanaest sekundi uz maksimalnu brzinu od 158 km/h.

Kada je bio nov, Scout je koštao 6.702 američkih dolara (oko 26.688 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a vlasnik ovog primerka s priloženih fotografija je trenutno dobio pet ponuda od čega najviša iznosi 25 hiljada najmanjih zelenih novčanica. Međutim, kako je do kraja aukcije ostalo još pet dana, verujemo da će konačna brojka biti daleko viša.


Ostaje nam samo da vidimo kada će izgledati moderna nemačka kreacija…

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments