1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Toyota Aygo X – poznate cene za Srbiju i „beskamatne“ igrice
AR detektiv: Toyota Aygo X – poznate cene za Srbiju i „beskamatne“ igrice

AR detektiv: Toyota Aygo X – poznate cene za Srbiju i „beskamatne“ igrice

1.24K
4
Podelite sa prijateljima:

Sećate li se ranijeg mališana sa bedžom Toyote, onog koji je nosio samo ime Aygo, a u Srbiji je pre oko sedam godina startovao sa prodajnom cenom manjom od 9.000 evra?

Eh, novi Aygo u svom nazivu ima i ono „X“ i najnoviji japanski mališan definitivno nije jeftino vozilo. Doduše, novi Aygo sa svojim proterenskim izgledom ima i klirens veći za 11 milimetara od prethodnika.

Podsećanja radi, novi „mališan“ je dug 3.700 mm, širok je 1.740 mm i visok je 1.510 mm, sa medjusovinskim rastojanjem od 2.430 mm, a pogoni ga atmosferski trocilindraš radne zapremine od jednog litra, sa 72 konjske snage i 93 Nm najvišeg obrtnog momenta. Menjač je ručni petostepeni ili automatski CVT. Sa 5MT ima deklarisano ubrzanje 15,6 sekundi, kada kreće iz mesta i dostiže brzinu kretanja od „100 na sat“. Pride, maksimalna brzina je 158 km/h.

U Srbiji će Aygo X biti dostupan s pet paketa opreme, i imaće početnu cenu od 14.990 evra.

Uvodni paket opreme nosi naziv X-Play i poseduje kompletan sistem Toyotinih naprednih aktivnih bezbednosnih sistema, od AEB-a sa detekcijom pešaka i biciklista, do adaptivnog tempomata… Tu su od opreme još i točkovi od 17 cola sa čeličnim felnama, glavni farovi u halogenoj tehnici (ali i LED dnevna i zadnja svetla), manuelna klima, ekran u kabini od 7 inča koji je kompatibilan sa sistemima Android Auto i Apple CarPlay, kamera za vožnju unazad (onu koju sa istim motorom nema bazni Yaris) i još neki detalji.

Pomenimo i da ima i obrtomer, jer taj element opreme nije imao u osnovnoj opremi raniji model pod nazivom Aygo. Kod ovog ulaznog paketa opreme metalik boja je opciona, za razliku od ostalih paketa opreme, kod kojih je uključena u cenu.

Sledeći trim je X-Trend i on košta 16.890 evra. Taj donosi dvobojnu karoseriju, alu felne od 17 cola, ekran od 8 inča, maglenke, automatsku klimu (kod Yarisa je takva klima dostupna tek od petog paketa opreme od ukupno sedam).

Naredni paket opreme je X-Style (17.890 evra). Kupac ovde dobija sve što i u prethodnom trimu, ali i navigaciju „u oblaku“ (na period korišćanja od 4 godine), ekran od 9 inča za kontrolu informativno-zabavnog sistema, LED farove i još po nešto.

Potom dolazi paket X-Clusive po ceni 18.690 evra, sa točkovima od 18″, sedištima u kombinaciji tkanine i veštačke kože, grejana prednja sedišta, a i prednje i zadnje parking senzore.

Peti i najprestižniji Aygo X nosi sufiks Limited i staje čak 19.990 evra! Ovde se dobija audio sistem JBL, drugačije aluminijumske felne od 18″ i još neki ukrasni elementi.

Inače, kada već pominjemo parking senzore kao standardnu opremu za dva paketa modela Aygo X, vredi reći da je tokom aprila malo „redizajniran“ i cenovnik za Yaris. Pre je kod tog modela parking senzore imao kao standardnu opremu samo poslednji paket pod nazivom „Tokio Edition“ (za ostale je to bio deo opcionog paketa), a sada je umesto njega uveden paket „GR Sport“ ( skuplji za „samo“ 2.700 evra od „Tokio Edition“ ).

Neko će reći da su time kupci poslednjeg paketa opreme Yarisa zaista dobili dosta toga (alu-felne od 18″ umesto od 17 inča, sedišta „GR Sport“, volan „GR Sport“, ručicu menjača „GR Sport“ i instrumente „GR Sport“), a neko će reći da su uz veću cenu ipak i izgubili ponešto što je ranije bilo deo opreme „Tokio Edition“, a nešto od toga je bilo čak i deo opreme nekih malo nižih paketa (dva sistema aktivne bezbednosti – BSM i RCTA, parking senzori, HUD, elektropreklopivi retrovizori, elektro-lumbalna podrška za sedište vozača i još neke sitnice ). Da li je to plus ili minus?

Inače, ako se makar malo prošeta po sajtu uvoznika Toyote za Srbiju, pa i po delu koji je imenovan kao „sajamska ponuda“, shvatićete da su sve gore iskazane cene primenjive samo za slučaj da vozilo nabavljate putem finansijskog lizinga preko Raiffeisen leasinga, uz „učešće“ od 50% i period lizinga od 4 godine ili kako to Toyota kratko kaže: „Plati pola sada, a pola na 48 meseci, sa 0% kamate“. Pritom valja podsetiti da beskamatni kredit ne postoji!

Drugim rečima, u svim cenama je već uračunata lizing kamata za 50% cene na period od 4 godine, što će reći da je veoma ružna prezentacija u kojoj se pominje 0% kamate. Pa, ako vozilo nabavljate na bilo koji drugi način, a ne kroz akciju „Plati pola sada, a pola na 48 meseci, sa 0% kamate“ ( tj. ako kupujete za gotovinu, iz kredita ili putem lizinga bilo koje druge vrste (uz neko drugo učešće), svakako bi iz cene trebalo da bude izostavljena kamata za 50% cene na period od 4 godine. Probajte (ako vam i sami to ne ponude). Vredi pokušati.

Pa, ko voli, neka izvoli u svet Toyote…

AutoRepublika

(1243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Prepoznajem sitan vez druga MRNa 🙂

Horhe

Baš sam to hteo da kažem….

DUDE

OK…14-15000eur za fancy gradsku Toyotu, isto koliko i za Sandero Stepway.
Istina, Toyota je mala, ali je faktor „digljivost“ jako visoko.

moron

Nisam upućen u taj deo regulative, ali, voleo bih znati da li postoji propisan minimalni „Headroom“ za zadnja sedišta, a u vezi sa deklarisanjem maksimalnog broja putnika koje vozilo sme da prevozi.

Aygo X je deklarisan za najviše 4 osobe, ali, da li ovo pozadi baš BEZBEDNO? Da li će preživeti putnik zadnje klupe ( visok npr. 180 cm ) ako kola budu udarena od pozadi ? Jer, glava putnika neće ni stići do naslona glave i mislim da će vrat tog putnika da pukne zato jer će glava pri trzaju da zapne za krov.

https://youtu.be/3cT_qwoMMl0?t=373

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron