1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Nestašica polovnjaka u Americi
Nestašica polovnjaka u Americi

Nestašica polovnjaka u Americi

522
0
Podelite sa prijateljima:

Epidemija virusa korone se polako čini kao stara vest, i Amerikanci su navalili sa kupovinom novih automobila. Ali, ako pratite ovu industrijsku granu, onda svakako znate da trenutno vlada velika nestašica elektronskih komponenti zbog čega izložbeno-prodajni saloni ostaju bez zaliha novih četvorotočkaša. Primera radi, jedan od najvećih salona u američkoj saveznoj državi Mičigen nazvan Varsity Ford obično ima 1.500 jedinica u ponudi, ali ovih dana je ostalo tek tridesetak.

Većina noviteta je parkirano pored fabrika gde čekaju spomenute čipove za elektroniku, a dok se to ne desi publika se okrenula polovnjacima. U čemu je onda problem?

Pa kao za svaku ekonomsku lekciju „potražnje i ponude“, cene su skočile u velikoj meri i sudeći sprema najnovijim izveštajima su veće za čak 30% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Istraživanje je uradio poznati sajt za preprodaju automobila CarGurus i dodaje da je čak jedanaest brendova zabeležilo veliki rast vrednosti u poslednjih nekoliko meseci.

Tokom proteklog meseca, na primer, prosečna prodajna cena polovnjaka je bila 26.417 američkih dolara, a najvišu vrednost imaju kabrioleti što i nije iznenađenje kada se zna da su ispred nas vreli letnji meseci. Na dnu liste su tradicionalne limuzine koje polako, ali sigurno gube svoje mesto na tržištu.

I koji brend je registrovao najviši rast cene među korišćenim vozilima? Ta čast pripada Fiat-Chryslerovoj komercijalnoj diviziji Ram čiji modeli trenutno vrede oko 40,7% više, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Prati ga Ford (39,1%), a bronzana medalja je pripala Aston Martinu (38,5%).

Ako pogledamo prosečne prodajne cene, onda naravno dominiraju egzotični modeli poput Ferrarija i Bentleya, ali u radničkoj klasi ponovo se ističu Ram i Ford. Oni naravno najviše zavise od pikap kamioneta pa nas ne izneđuje što su kupci spremni izdvojiti poveće sume novca. Neki kupci su toliko očajni za voznim parkom da je eksplodirala potražnja i za onim brendovima koji ne postoje već neko vreme, poput Saturna, Pontiaca i Sciona.

Ne znamo koliko dugo će ova „kriza“ potrajati, ali mnogi kupci (uključujući i autora ove priče) su odložili planiranu zamenu svog četvorotočkaša do narednog perioda. Sreća pa se Toyote ne kvare i ne moramo da žurimo, zar ne?

„Samo se ti nadaj da se ne kvare“, rekli bi mi mnogi…

AutoRepublika

(522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments