1. Home
  2. Vesti
  3. Sud: Ko ima prednost kada se dve trake slivaju u jednu?
Sud: Ko ima prednost kada se dve trake slivaju u jednu?
11

Sud: Ko ima prednost kada se dve trake slivaju u jednu?

3.36K
11
Podelite sa prijateljima:

Konflikti među vozačima nikako nisu retka pojava onda kada se put sužava, to jest kada od druma s dve trake naiđemo na situaciju u kojoj se nastavlja samo jedna. Onda se postavlja i logično pitanje o tome ko ima prednost, prioritet da nastavi s kretanjem. Oni iz leve ili pak oni iz desne trake. Nemački Savezni sud pravde (BGH) se upravo izjasnio po ovom pitanju, i presuda deluje više nego razumno.

Svaki je vozač već doživeo neku sličnu situaciju u svakodnevnom saobraćaju, i verujemo da nema tog „majčinog sina“ koji se nije zapitao o pravu prvenstva prolaza u ovoj situaciji. Ali, prema viđenju pomenute visoke sudske instance, s dugom tradicijom pravosuđa, tu niko nema prednost. Dakle, sud insistira na uzajamnoj pažnji i uviđajnosti.

„U ovoj situaciji ne postoji ništa što bi se moglo nazvati pravom prvenstva, prednošću pri prolasku,“ stoji u presudi (Az. VI ZR 47/21), koja je objavljena u nemačkom gradu Karlsrueu. Umesto prioritetnog prolaska, na snazi je princip tolerancije i dogovora među vozačima u pogledu toga ko će prvi proće, dok kod situacija u kojima jedna traka prestaje da postoji, dok druga nastavlja da živi, važi „princip rajferšlusa“, a koji podrazumeva ravnomeran, tečan i naizmeničan prolazak vozila iz obe trake.

Sam sudski postupak je pokrenut nakon nezgode koja se zbila u Hamburgu još 2018. godine. Tada su oštećeni kamion i automobil, nakon što je po napuštanju raskrsnice sa semaforom došlo do suženja puta (slivanja dve saobraćajne trake u jednu). Kamiondžija se kretao levom stranom puta, dok je za volanom putničkog vozila bila žena. Pošto nijedno vozilo nije pružilo prednost onom drugom, oba su i oštećena, pri čemu je žena smatrala da ima prednost. Slučaj je otišao na sud jer dama nije bila voljna da podeli troškove popravke automobila, i bila je uporna u tužbi jer se obratila i drugostepenoj instanci, nakon što je Okružni sud Hamburga prvi njen zahtev odbacio.

Dakle, i viša instanca je navela da vozač kamiona nije jedini s krivicom u ovoj situaciji, već su za manjak brige o drugima i uviđajnosti u pogledu tuđih interesa odgovorne obe strane, piše u presudi višeg suda. Jednostavno, vozači su bili dužni da se usaglase ko će prvi proći suženim drumom.

Potrebna je posebna zajednička pažnja, razboritost i prisustvo duha da bi se postiglo sporazumevanje o vremenu prolaska drumom, odnosno ispred ili iza kolege za volanom vozila koje je paralelno s drugim, navodi se još u sudskom spisu. „Ako vozači ne uspeju da se sporazumeju, dužni su da ustupe mesto drugoj osobi. Ko vozi desnom, a ko levom stranom kolovoza pre suženja, stoga je potpuno nebitno“.

AutoRepublika

(3361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Kod nas se gamadi iz desne strane ubacuje redovno, samo guraju i kad dodju do kraja trake danu žmigavac i idu nalijevo pri tome i ne gleda hoće li ga ovaj pustiti, smatraju da imaju pravo prvenstva. Samo vidiš kako velikom brzinom dolaze u desnoj traci i ubacuju se. Švabe, inače i ne znaju da voze, nisam vidio gorih vozača. Milion puta sam im rekao, kada je promet u pitanju vama zakonom treba zabraniti da išta radite, samo ne Nijemci da budu na funkcijama.2 godine rade 200m ceste, od toga je 17 mjeseci ta traka suzena i niko na njoj… Pročitaj više »

Slobodan

U nemackoj imaju prvenstvo oni koji se ukljucuju na auto put duzan si da predjes u srednju i da ih pustis

Matija

U Nemackoj pravo prvenstva zavisi i od toga kako se trake spajaju: – Ako se trake se spajaju u kontinuitetu, u vidu dugackog „levka“, tada vazi sporazumni rajsferslus sistem. Princip „pametniji popusta“ ovde ima veliki znacaj. – Ako se jedna traka naglo zavrsava, nekom preprekom na primer, onda vazi pravilo: „vozi do prepreke, daj migavac i ukljuci se u drugu traku“. Prednost imaju vozila u prekinutoj traci ali opet po pravilu rajsferslusa tj. naizmenicnog ukljucivanja. Komunalci biraju uvek drugu vrstu spajanja jer je zakonski preciznije definisana. Funkcionise dobro, nikada nisam video da je pri prelasku iz jedne u drugu traku… Pročitaj više »

Matori

U srbiji je zakonom regulisno da se naizmenično propuštaju po jedno vozilo iz svake trake.

M M

Zakon je jasan. Ako postoji suženje, zna se koja traka od dve (ili više) nestaje, to jeste koja ima kontinuitet – neprekidnist. Onaj ko menja traku, UVEK mora propustiti onoga u koju traku ulazi, bilo to u kružnom toku, ili u ovakvim situacijama. Izuzetak su zastoji, formiranje kolona, koje se kreću izzetno malom brzinom ili stoje. Tu važi zakon „šnjiranja“, to jete svaki drugi se naizmenično uklapa. Recimo, najveće zlo Beograda su kružni tokovi, gde vozači „smatraju“ da iz unutrašnje trake kružnog toka mogu „ladno“ skrenuti, a da pri tome ne gledaju vozilo u spoljnoj traci koje ima prvenstvo, i… Pročitaj više »

Matija

„Onaj ko menja traku, UVEK mora propustiti onoga u koju traku ulazi…“ – ovo pravilo vazi za promenu trake na putevima gde nema suzenja. Tamo gde ima suzenja ovo pravilo bi dovelo do toga da vozila na traci koja se zavrsava ostaju tamo do sudnjega dana! Haos! U ovom slucaju vazi obaveza naizmenicnog propustanja – rasferslus.

M M

Pročitaj dobor šta sam napisao u gornjem komentaru. Ono što sam napisao je Zakonom određeno. Svaka ovakva poput trvoje paušalna tumačenja su opasna.

Matija

Pre nego sto sam ovo napisao dobro sam procitao tvoj tekst. Ne vidim da govorimo suprotno. Problem je (verovatno) u nedorecenosti naseg zakona. Beograd ima nekoliko kruznih raskrsnica sa vise traka. Mislim da tako nesto ne postoji nigde u svetu! 🙂 Najvazniji princip je da ne smes da stanes vec u hodu gledas levo i desno da li mozes da se udenes u drugu traku! Migavac je obavezan!!! Ziveo sam u blizini trga Slavija i dobro znam kako funkcionise. Nekada su taksisti bili najveci problem jer nisu postovali nikakvu prednost ili pokusaj sporazuma! Kako je danas, ne znam. Saobracaj je… Pročitaj više »

Laki

👍

Renault Terminator

У Београду има предност онај ко има већу везу у полицији,судству,мафији,криминалу…просто.

Renault Terminator

У Аустрији је то веома једноставно ријешено. Било да се укључујете на магистралу или аутопут увијек ови из десне траке који хоће у лијеву имају знак троугао,значи да су дужни да пропусте возила која су у лијевој траци. Е сад,саобраћајна култура у Аустрији је на веома високом нивоу и већина возача пушта без проблема колеге возаче да се лагано укључе у лијеву траку. И сам то радим и ако имам предност и нисам дужан да дигнем ногу са гаса да би се возач из десне траке укључио у лијеву траку. Тако и они пуштају мене да се из десне траке… Pročitaj više »