1. Home
  2. Vesti
  3. Šta će Stellantis proizvoditi u Srbiji?!
Šta će Stellantis proizvoditi u Srbiji?!
8

Šta će Stellantis proizvoditi u Srbiji?!

1.50K
8
Podelite sa prijateljima:

Fabrika u Kragujevcu ima svetlu budućnost – iz Šumadije će od 2024. godine dolaziti električni automobili, ali šta će se tačno proizvoditi u našoj zemlji? 

Investicija u kragujevački pogon iznosi 190 miliona evra, od čega će 48 miliona stići iz državnog budžeta. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sledeća godina proći u tranzicionom periodu, da bi se pripremile montažne linije za početak proizvodnje novih, električnih vozila.

Karlos Tavareš, predsednik Stellantisa, nije želeo da otkrije šta će se tačno stvarati u Srbiji… Ipak, on je dao blagi nagoveštaj. „Nova električna platforma je idealna za vozila iz A, B i C segmenta. Ona omogućava čistu urbanu mobilnost za naše brendove“, rekao je Tavareš.

Po svemu sudeći, prvi čovek Stellantisa mislio je na arhitekturu STLA Small, koja je predviđena kao temelj za buduće „gradske“ četvorotočkaše. Ova platforma je suštinski evolutivni iskorak već postojeće CMP arhitekture koja je u Stellantis stigla iz bivše PSA grupacije. CMP omogućava postavku i EV i SUS pogonskih sklopova.

Pomenuta platforma je baza velikog broja modela u okviru ove kuće, uključujući i bestselere Peugeot 208 i 2008, kao i Opel Corsu, Mokku, Citroen C4, itd… Na osnovu toga, kao i ranijih najava koje smo čuli iz Fiata, sasvim je moguće da će se u Kragujevcu proizvoditi novi hečbek iz B segmenta, odnosno naslednik Punta.

Ipak, ovde ostaje jedna nedoumica. Da li će se u Šumadiji montirati isključivo EV modeli, ili će biti prostora i za SUS izdanja? O tome do sada nije bilo govora, te se na tu temu može isključivo nagađati. Još jedan potencijalni kandidat koji bi mogao stizati iz Srbije jeste naredna generacija Pande.

Interesantno je da je ranije u italijanskim stručnim medijima bilo najava da će nova iteracija Pande stići 2024. godine. Prošle godine se pisalo da bi trebalo da ima i potpuno električno izdanje, kao i da bi bila bazirana na STLA Small platformi. Sa tim u vidu, sasvim je izgledno da upravo nova Panda bude proizvod koji će dolaziti iz Kragujevca.

Sigurno je da ćemo u narednom periodu dobiti više informacija iz Stellantisa o tome šta se planira za šumadijsku fabriku. Uostalom, trebalo bi sačekati i saopštenje o kraju proizvodnje Fiata 500L. Ono što je važno, to je da će pogon u Kragujevcu nastaviti sa poslovanjem.

Đorđe Platiša

(1499)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

S obzirom sa Stellantis koristi iste platforme za EV i za normalna vozila, moguće je da se u fabrici budu na istoj liniji montirale i EV i obične verzije tih modela.

TheStig

Vučko rekao elektricna Fiat Panda 😅 Meni je jeza uvijek hvatala od aktuelne Fiat Pande kad je vidim u saobraćaju sa onim malim rasponom izmedju tockova.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Iznogud Časni

Ček da popijem kafu pa da okrenem fildžan.

BB

Koliko ja čitam u redovima i između, to je prerada fabrike na novu platformu koja paše na sve buduće modele. A nova Panda će biti samo prva u nizu raznih modela i raznih marki…

Matija

Nisi ubedljiv, okreni i ti fildzan! 🙂

Matori

@naslov
Strujadina.

Rikošet

Najtačniji odgovor u ovom trenutku je ne zna se.

https://www.quattroruote.it/news/industria-finanza/2022/04/28/stellantis_investimenti_per_190_milioni_di_euro_in_serbia_a_kragujevac_una_nuova_elettrica_dal_2024.html

Ako ne znaju ovi iz Quatroruotte, onda ne zna ni Tavares…

Na kraju nije ni bitno, uložiće se velike pare, a struja je iz sadašnje perpektive automobilska budućnost…

Ono što spominju Italijani, a nisam pročitao u domaćim medijima, je ambiciozna izjava da Srbija do 2030. planira CO2 neutralnost, te da se država obavezala da će početi sa izgradnjom i razvojem mreže javnih punjača kako bi proizvodnja električnih šporeta na točkovima u Srbiji imala i lokalnog smisla…

Živi bili pa vidjeli koliko će da bude bajka, a koliko stvarnost…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Balkanboj

Ahahahahah, CO2 neutralnost a 70% električne energije dolazi iz termo elektrana.

Nažalost, Srbija mi sve više liči na neku Afričku državu koju zapadne kompanije izrabljuju do maksimuma dok se „mala grupa pedera“ basnoslovno bogati.