1. Home
  2. Vesti
  3. Honda HR-V: Na tržište uleteli blizanački krosoveri e:NS1 i e:NP1
Honda HR-V: Na tržište uleteli blizanački krosoveri e:NS1 i e:NP1
0

Honda HR-V: Na tržište uleteli blizanački krosoveri e:NS1 i e:NP1

163
0
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija kompaktnog krosovera s oznakom Honda HR-V se već nalazi u prodaji na Starom kontinentu, jugoistočnoj Aziji i u Japanu gde se nudi pod nazivom Vezel. Sada javljamo da je novajlija dobacio i do kineskog tržišta, ali i nešto još važnije. Naime, Japanci su na tom tržištu rešili da nude samo električne verzije krosovera, koje uzgred budi rečeno nisu dostupne u drugim zemljama, i koje nisu banalizovane i lokalizovane verzije benzinskih rođaka.

U uvodu ćemo još dodati da će i Kinezi malo kasnije dobiti priliku da kupe pomenute benzince, ali se oni neće promovisati na sva zvona, kao što hoće baterijska izdanja.

Honda e:NS1

Odjedared imamo dva električna automobila, a oni će se među sobom razlikovati u malim detaljima dekora i nijansama koje dele različite pakete opreme. Glavna stvar je da kod lansiranja modela Honda e: NS1 (na naslovnoj fotografiji) potpis na rad stavio zajednički poduhvat Dongfeng-Honda, dok je proizvođač izdanja Honda e: NP1, drugi entitet koji su Japanci u Kini oformili. Reč je o zajedničkom poduhvatu GAC-Honda.

Sledstveno, automobili će biti ponuđeni kroz distributivnu mrežu ovih kompanija, a koja je razasuta širom velike i gusto naseljene azijske države.

Honda e:NP1

Oba električna krosovera su identične dužine i ona je na nivou od 4.390 milimetara. Kao takva se skoro ne razlikuje od benzinske verzije Honde HR-V-a. Promenio se samo dizjan branika, a umesto maske hladnjaka se pojavio prazan panel ispod kog se skrio priključak za dopunu baterija.

Pride, veliki natpis Honda je sada čitljiv na poklopcu prtlažnika i to na mestu gde se po tradiciji pojavljivao amblem japanske kompanije, što je odlika koja će uskoro postati vidna i na ostalim modelima kompanije. Moguće je izabrati točkove s naplacima koji po prečniku dobacuju do 17″ ili 18″.

Zasnovan je na arhitekturi e:N Architecture za električne modele, ali je maksimalno unificiran s benzinskim verzijama. Električni motor je pričvršćen na prednjoj osovini, dok je međuosovinski razmak na nivou od 2.610 milimetara. To znači da je identičan kao kod HR-V-a. Dodatno, šasija poseduje Mekfersonovo rešenje napred i polukrutu osovinu nazad.

Baterijssko pakovanje za obe varijacije na temu električnog HR-V-a je obezbedila kompanija CATL. Modeli e:NS1 i e:NP1 se nude u po dva izdanja. Bazična verzija nudi pogonsku silu od 182 konjske snage i bateriju kapaciteta 53,6 kWh, što je dovoljno za 420 kilometara autonomije (ciklus CLTC). Druga verzija poseduje agregat od 204 konjske snage, i 68,8 kWh moćnu bateriju. Deklarisani domet s jednim punjenjem, a prema istim standardima mereno, iznosi 510 kilometara. Najviša brzina vozila je u oba slučaja ograničena na 150 km/h.

Zanimljivo, za potrebe kineskih krosovera je osmišljen posve originalan enterijer. Dobili smo uspravno postavljen tablet umesto centralne konzole, a on nudi dijagonalu od 15,1 inča. Implementiran je multimedijalni sistem Honda Connect 3.0 s glasovnom kontrolom i mogućnošću bežičnog osvežavanja softvera. Pride, integriše i jedinicu za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju.

Instrumentacioni panel je oslonjen na ekran dijagonale 10,25 inča i lišen je okvira, to jest natkrivke. Da kažemo da je u stub vetrobrana montirana i kamera za nadzor nad budnošću vozača.

Honda e:NP1

Knjiga porudžbina za varijaciju Honda e:NS1 je već otvorena a cene se kreću u rasponu od 27 do 33 hiljada američkih dolara. Honda e:NP1 će stići tek u maju, ali će cene zasigurno ostati iste.

Honda planira da do 2027. godine uvede još deset električnih modela s oznakama e:N. Biće utemeljeni na različitim arhitekturama. Zajednički poduhvati s Dongfengom i GAC-om obećavaju gradnju jedne nove fabrike do 2024. godine, a ona će biti specijalizavana u proizvodnji isključivo električnih Hondi, a proizvodi tih pogona će biti i predmet izvoza.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments