1. Home
  2. Vesti
  3. Ford će predstaviti još jedan električni pikap kamionet do 2025. godine
Ford će predstaviti još jedan električni pikap kamionet do 2025. godine
0

Ford će predstaviti još jedan električni pikap kamionet do 2025. godine

89
0
Podelite sa prijateljima:

Pomalo smešna i ironična vest je stigla od strane Forda ovih dana. Naime, na dan kada je model F-150 Lightning konačno krenuo sa serijskom proizvodnjom, američki proizvođač vozila nam je rekao da je kompletna zaliha za ovu godinu rasprodata i da neće primati narudžbe sve do narednog leta. Kako je tako nešto moguće?

Pa tako što Ford planira da napravi svega 15 hiljada jedinica ove godine, a do sada je primio deset puta više narudžbi. Lightning je u stanju da pređe 370 kilometara sa jednim punjenjem baterija, odnosno 515 kilometara ukoliko se vlasnik odluči na konfiguraciju sa većim baterijama. Početna cena iznosi 39.974 dolara, a ukoliko se vlasnik odluči za svaku opciju i motor sa 563 konjske snage, brojka može da pređu onu od šest cifara.

Na spomenute cene stiže državni popust od 7.500 „zelembaća“. Spomenućemo i podatak da je Ford u fabriku podignutu unutar američke savezne države Mičigen investirao oko 700 miliona dolara i tvrdi da će naredne godine prodavati oko 600 hiljada vozila na struju.

Ali početak proizvodnje Lightninga nije vest koja je odjeknula medijima pošto smo u neku ruku znali da stiže. Naime, u trenucima tokom proslave, onda kada je prvi primerak sišao sa proizvodne trake, mikrofon u ruke je preuzeo Fordov prvi čovek Džim Farli i najavio da je započela izgradnja još jedne fabrike u gradu Stenton (savezna država Tenesi) u kojoj će se proizvoditi novi pikap kamionet na struju do 2025. godine.

Farli nije ulazio previše u detalje već je samo dodao da će biti „potpuno drugačiji od Lightninga“ i da je u novu fabriku investirao čak 11,4 milijardi dolara. Ona će zapošljavati preko šest hiljada radnika i pretpostavićemo da će sa proizvodnih traka silaziti i neki drugi najavljeni modeli kao što su Escape, Explorer i drugi. Mediji su kontaktirali čelnike Forda u želji da dobiju više informacija, ali su naravno dobili odgovor da „kompanija ne može da diskutuje o budućim modelima i da će to uraditi kada dođe vreme za tako nešto“.


Pored spomenutog F-150, Ford u svojoj ponudi ima još tri pikap kamioneta na američkom tržištu. Tu su kompaktni Maverick, zatim Ranger srednje kategorije i na kraju najveći SuperDuty. Ranije je objavljeno da ovaj poslednji nikako neće dobiti električnu verziju što nam ostavlja samo Maverick i Ranger.

Takođe nije isključena ni mogućnost da će takav model biti neki u rangu sa Teslom Cybertruckom, što znači da bi bio zaseban i ekskluzivan model bez ikakve povezanosti sa ostatkom Fordove ponude. Ne sumnjamo da će više informacija isplivati narednih meseci…

AutoRepublika

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments