1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Fiat svoje poslovanje bazira na malim modelima
Fiat svoje poslovanje bazira na malim modelima
0

Fiat svoje poslovanje bazira na malim modelima

347
0
Podelite sa prijateljima:

Marka Fiat će u Evropi biti svedena na nekoliko modela, baziranih na liniji 500 i Pandi, saopštili su zvaničnici FCA, potvrdivši akviziciju u vidu 500 Giardiniera karavana. Dakle, Punto će biti eutanaziran a Tipo eliminisan sa evropskog tržišta.

„Prostor za Fiat u Evropi će biti redefinisan na određene oblasti“, rekao je šef FCA, Serđo Markione, tokom obelodanjivanja petogodišnjeg plana konglomerata. On je izjavio da je neophodno ukidanje nekih proizvoda koji tržišno nisu efikasni. „S obzirom na buduću ekološku regulativu EU, veoma je teško ostvarivanje profitabilnosti za velikoserijske proizvođače automobila“, rekao je Markione analitičarima.

Model 500 i Panda su dva modela u Evropi koji u Evropi odrađuju sjajan posao za Fiat, primetio je Markione. Fiat dominira u segmentu malih automobila u Evropi sa 190.389 prodatih jedinica modela 500, kažu podaci JATO Dynamicsa, dok Panda sledi sa 187.682 primerka. Oba modela su daleko ispred VW Pola na trećem mestu, koji je prodat u 98.929 primeraka.

500 dobija potpuno elekrični i hibridni tretman, tako da će FCA značajno smanjiti flotnu emisiju CO2. Modeli 500L i 500X dobijaju „blago“ hibridne varijante ali ne i EV verzije.

„Naš plan je da fokusiramo Fiat na proizvode koji mogu da pokriju troškove novih tehnologija vezanih za elektrifikaciju“, rekao je Markione. Potpuno električni 500 će Fiatu podariti vozilo koje će apelovati na kupce u gradovima, gde će pristup automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem biti ograničen, rekao je on.

Nova Giardiniera, koja će takođe imati električnu verziju, oživljava stari naziv za Fiatov minikaravan, koji je proizvođen tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Markione je saopštio da će prodaja Tipa, koji dolazi iz proizvodnih pogona u Turskoj, biti ukinuta u EU kada stroži emisioni standardi stupe na snagu, jer „je preskupo da se njegova tehnologija učini kompatibilnom sa EU standardima.“ Različite verzije Tipa će nastaviti da se prodaju na Starom kontinentu, ali u zemljama koje nisu u EU, kao i na Bliskom Istoku i Africi.

Harald Vester, glavni čovek za tehniku u FCA, rekao je da će nova baterija u električnom 500, koji će se prodavati u SAD, „počivati na specijalno napravljenoj arhitekturi za to tržište.“ 500 sa „blagim“ hibridnim sistemom će takođe biti lansiran.

Direktor finansija, Ričard Palmer, izjavio je da će električni 500 biti lansiran što je pre moguće, da bi se ispunili ciljevi vezani za evropske emisione standarde, koji će na snagu stupiti 2020. godine.

Biznis plan 2022 FCA, predstavljen u Baloku, u fokus stavlja električna vozila pogonjena energijom iz baterija, da bi se maksimalno izvukle beneficije u vezi sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida, rekao je on. Ukoliko dođe do odlaganja, FCA bi mogao da odluči da prodaje manje automobila sa višom emisijom. Plaćanje potencijalno velikih penala, nije opcija, rekao je Palmer.

124 Spider i dalje sa nama

Markione je rekao da će 124 Spider nastaviti da živi „posebno s obzirom na to da Fiat ima obavezu prema Mazdi“. Japanska marka proizvodi 124 Spider u Japanu, na istoj platformi na kojoj počiva Mazda MX-5.

Prezentacija u petak se nije pozabavila problemima koje Fiat ima u SUV/krosover segmentu, koji je za mnoge proizvođače automobila „zlatna koka“.

 

Fiat kao marka je nekada bio među evropskim proizvođačima automobila koji su na tržište plasirali najveći broj vozila. Italijanska kompanija se takmičila sa Volkswagenom za vodeće mesto sedamdesetih i osamdesetih godina. Prošle godine, Fiatov tržišni u deo u EU i EFTA tržištima je bio sa 5 odsto ispod nemačkih luksuznih marki. Mercedes-Benz je imao tržišni udeo od 5,7 odsto, BMW 5,3 a Audi 5,3 odsto, sudeći po podacima koje je izdala ACEA. Volkswagen, kao zasebna marka, zauzeo je 10,9 odsto evropskog tržišnog kolača.

Markione je neke od opcija ostavio otvorenim, konkretno vezano za to na kojim lokacijama će se Fiatovi modeli proizvoditi. „Mi još uvek nismo odlučili gde ćemo proizvoditi električni 500“, rekao je on. Aktuelni model se porizvodi u Tihiju u Poljskoj, dok se aktuelni 500e proizvodi u Meksiku, ali isključivo za američko tržište.

Proizvodnja novog 500 će po svemu sudeći zadržati u Poljskoj, dok će se nova Panda izmestiti iz pogona Pomiljano u Italiji, takođe u Tihi.

„Ukoliko Pomiljano izgubi Pandu, dobiće da prizvode neko skuplje vozilo“, rekao je Markione. To bi mogao da bude najmanji Jeep, čija je proizvodnja potvrđena u Baloku.

FCA takođe kaže da očekuje potpunu iskoristivost kapaciteta u Evropi do 2022. „Mi ćemo ostati, ili čak povećati naše puno iskorišćenje evropskih i italijanskih proizvodnih kapaciteta, u isto vreme eliminišući proizvode na kojima nemamo zaradu“, rekao je Markione.

Fiat će nastaviti da igra važnu ulogu u Latinskoj Americi, dok bi „značajan obim u NAFTA- i azijsko-pacifičkom regionu bio gubljenje vremena“, smatra Markione. Ipak, Fiat neće napustiti SAD, jer ima neke proizvode koji su ineteresantni za to tržište, uključujući električni 500, zaključio je šef FCA.

AutoRepublika

 

(347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments