1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen s partnerom ulaže preko 2 milijarde evra u novu fabriku elektromobila
Volkswagen s partnerom ulaže preko 2 milijarde evra u novu fabriku elektromobila
0

Volkswagen s partnerom ulaže preko 2 milijarde evra u novu fabriku elektromobila

206
0
Podelite sa prijateljima:

SAIC-Volkswagen u tandemu kreću u izgradnju fabričkih postrojenja s čijih proizvodnih traka će silaziti 300.000 čisto električnih vozila na godišnjim osnovama. Lokalni mediji figurativno navode da će se „dim zavijoriti iz fabričkih dimnjaka“ u kineskom gradu Šangaju.

U zajednički poduhvat Kineza i Nemaca će biti uložen iznos od oko 2,4 milijarde američih dolara, a prvi automobil će u ovom pogonu biti proizveden već u novembru. Proizvodnja za komercijalne namene kreće tokom naredne godine.

Kompanija SAIC-Volkswagen je tokom oktobra 2018. godine predstavila svoje prvo „vozilo koje koristi nove energente“ (New Energy Vehicle – NEV) Tiguan L plug-in hibrid. Ovaj krosover omogućava 50 kilometara električne autonomije, dok će prvi primerci koji budu proizvedeni u novoj fabrici posedovati domet od oko 550 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Novi proizvodni pogoni će prema očekivanju doprineti povećanju tražnje za komponentama i metalima (u vidu sirovina), kao što su aluminijum, magnezijum a veća će biti i potražnja za silikonom. Takođe, očekuje se pozitivan impuls i na industriju koja se bavi preradom retkih minerala, pre svega zbog proizvodnje baterija. Tražnja za litijumom, kobaltom, niklom i manganom bi trebala da zabeleži skok, doprinoseći tako ekonomskom procvatu lokalne ekonomije.

U prvih sedam meseci ove godine je u Kini plasirano oko 699.000 primeraka vozila iz NEV segmenta, što je za 40,9% više u poređenju s uporednim periodom iz prošle godine. Novoregistrovano je 551.000 čisto električnih vozila u istom periodu 2019. godine, što je za 47,8% više u odnosu na lane.

Očekuje se dalji rast tražnje za četvorotočkašima koji pripadaju NEV klasi, pre svega zbog veoma agresivne promocije istih od strane kineske vlade, što se ponajpre ogleda u visokim subvencijama, stimulansima ka kupcima, kao i ulaganjima u infrastrukturu stanica za punjenje električnom, kao i ostalim vidovima prihvatljive energije.

AutoRepublika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments