1. Home
  2. Vesti
  3. Na američkim putevima ponovo veliki broj stradalih u saobraćaju
Na američkim putevima ponovo veliki broj stradalih u saobraćaju
0

Na američkim putevima ponovo veliki broj stradalih u saobraćaju

458
0
Podelite sa prijateljima:

Za jednu državu koja sebe smatra veoma urednom zahvaljujući zakonima koje građani (navodno) poštuju, Sjedinjene Američke Države svakako obaraju sopstveni rekord star trinaest godina, po pitanju broja nastradalih u saobraćaju.

Tokom 2020. godine ih je bilo 42.060, što ne samo što je rast od osam procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine, već je spomenuti broj najveći zabeležen u dvanaest meseci još od 1924. godine. Nationalna agencija za bezbednost NSC (National Safety Council) kaže da su u Amerikanci u proseku vozili oko 13% manje nego godinu dana ranije (ukupno 4,53 triliona kilometara), a u poređenju sa ukupnom populacijom je stradalo 12,8 osoba na svakih 100 hiljada stanovnika.

Pored 40 hiljada postradalih, još 4,8 miliona „Jenkija“ je zahtevalo medicinsku pomoć zbog saobraćajnih nesreća, a troškovi sahrana, povreda i materijalne štete su se popeli na 474 milijardi američkih dolara.

Kao i za sve drugo ovih dana, epidemija novog virusa korone se spominje kao glavni krivac za ovaj problem. Iako Amerikanci manje voze, NSC napominje da su vozači depresivniji i da su manje obraćaju pažnju na saobraćaj, a istovremeno mnogi od njih su se odali alkoholu pošto je zabeleženo više slučajeva vožnje u pijanom stanju, u odnosu na lanjski period.


Ali nisu svi na negativnoj listi. Primera radi, Havajska ostrva su prijavila za 20% manje smrtnih slučajeva nego godinu dana ranije, a dvocifreni uspeh su zabeležili i građani u američkim saveznim državama Vajoming, Delaver i Nebraska. S druge strane, listu „prestupnika“ su predvodili oni iz federalnih jedinica: Južna Dakota (+33%), Vermont (+32%) i Arkanzas (+26%).

AutoRepublika

(458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments