1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors će proizvoditi lagane terence za američku vojsku
General Motors će proizvoditi lagane terence za američku vojsku
0

General Motors će proizvoditi lagane terence za američku vojsku

206
0
Podelite sa prijateljima:

Američka vlada je objavila da je General Motors pobedio u konkursu tokom kog je izabran za zvaničnog proizvođača laganog terenca pod imenom Infantry Squad Vehicle (ISV). Ugovor vredan 214,3 miliona američkih dolara će rezultirati u isporuci 2.065 vozila, proizvedenih od strane Defense LLC divizije najvećeg američkog proizvođača.

Zahtev za proizvodnjo ISV-a je bio takav da je nalagao da vozilo da može da bude utovareno u Boeing CH-47 Chinook helikopter i da je u stanju da „ponese“ devet vojnika, a istovremeno da bude dovoljno lagan da bi mogao da ga transportuje manji Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopter.

General Motors Infantry Squad Vehicle

Uz sve to, vozilo nije smelo da bude teže od 2.250 kilograma i moralo je da dostigne brzine do 120 km/h bez obzira na podlogu. General Motors je bio jedan od tri finalista, a plan zahteva proizvodnju 649 jedinica u narednih pet godina, dok bi ostatak bio isporučen osam godina posle toga.

Američki gigant je zasnovao ISV na već postojećem pikap kamionetu Chevrolet Colorado, s kojim deli oko 70% delova. Ispod haube se krije 2,8-litarski turbodizel agregat u linijskoj konfiguraciji od četiri cilindra. On razvija 197 konjskih snaga i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta, ali iz kompanije kažu da će vojni model biti za 20% moćniji.

Ironično je da će američki vojni proizvod zapravo pogoniti inostrani motor, pošto je spomenuti dizel razvila italijanska firma VM Motori koja se nalazi u vlasništvu Fiata. Jedini menjač u ponudi je šestostepeni automatik, a snaga će se prenositi na sva četiri točka.


Ovaj terenac će pružati četiri reda sedišta dok će postojati i dodatni prostor za opremu između trećeg i četvrtog reda. General Motors dodaje da je testirao ISV vožnjom na distanci od preko 16.000 kilometara, i to u najtežim uslovima, pre nego što su oklonjene i najmanje mane, ali svejedno, ovo je tek početak.

Proizvođač je ranije najavio da divizija Defense LLC (koja je osnovana pre samo tri godine) ima velike planove u vezi proizvodnje i plasmana vojne opreme, a trenutno razvija samovozeće automobile. Uskoro bi trebalo da usledi i proizvodnja agregata za podmornice i vojna verzija električnog Chevrolet Bolta.

AutoRepublika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments