1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Cord 810 Westchester
AR pijaca klasika: Cord 810 Westchester

AR pijaca klasika: Cord 810 Westchester

1.09K
4
Podelite sa prijateljima:

Period tridesetih godina prošlog veka je doneo neke od najlepših automobila koje je svet ikada video. Posebno su izdvajali proizvođači iz Italije i Francuske, ali i Sjedinjene Američke Države su imale svoje velikane. Čuveni Harli Erl je preporodio Cadillac, ako ste imali veoma dubok džep onda je Duesenberg bio za vas, a meni lično, Cord 810/812 je pravo dizajnersko remek delo.

Iako je postojao samo dve godine, i danas na mojoj listi spada jednako visoko na listi kao recimo Mercedes 300SL Gullwing i Alfa Romeo 6C. Šta je onda činilo ovu limuzinu toliko popularnom?

Pa pogledajte ga samo. Prvi put smo videli skrivene farove koji bi se pritiskom na dugme otvarali. Čuvena hauba je nazvana „mrtvački sanduk“ iz očiglednog razloga. Pogon na prednje točkove u vremena kada je takva tehnologija bila nezamisliva… Motor sa osam cilindara kojima je pripomagao kompresor. I sve to u periodu od 1936. do 1937. godine.

Ukoliko želite da naučite više o njemu preporučujemo vam da pročitate zanimljivu priču o poseti njegovom zvaničnom muzeju od pre nekoliko godina. I zašto je onda tako inovantni brend bankrotirao? Ne zbog „sebe“, to jest zbog eventualnih nedostataka vozila koja su nosila amblem marke, već zbog pohlepnog istoimenog vlasnika koji je u svom vlasništvu takođe imao brendove Duesenberg i Auburn.

Podigao je velike iznose kredita u ime dužnika – njegovih firmi, a zatim pobegao u Veliku Britaniju, posle čega nijedan od ova tri legendarna brenda nije imao šanse da preživi. Model 810/812 je bio onaj o kome se priča i dan-danas, a kako je fabriku napustilo manje od tri hiljade primeraka, veoma su cenjeni i traženi kao klasici. 812 sa svojim motorom sa kompresorom je svakako poželjniji, posebno kada znamo da se za njega opredelilo samo 688 kupaca, ali i 810 je jednako popularan.

Primerak iz današnje priče je iz 1936. godine i trenutno se prodaje na sajtu „Bring a Trailer“. Reč je o vozilu opremljenom paketom opreme zvanim Westchester, i do sada je prešao svega 17 hiljada milja (oko 27.200 kilometara).

Originalno je prodat u Kanadi i jedno vreme je proveo u Njujorku pre nego što je završio u američkoj saveznoj državi Kolorado početkom devedesetih godina. Tada je prošao kroz skupoceni petogodišnji proces restauracije i do današnjeg dana je u besprekornom stanju. Vlasnik navodi da kilometraža nije prava već je „vraćena na nulu“ tokom spomenutog procesa restauracije.

Kao i svaki drugi Cord, i ovaj pokreće originalni benzinac sa osam cilindara zapremine 288 kubnih inča (4,7 litara). Zapravo i nije Cordov, već ga je napravila firma Lycoming, a brojevi motora i šasije se „pokrivaju“ sa onim fabričkim. Može se pohvaliti sa 125 konjskih snaga što je bilo za 45 „grla“ manje nego što je nudila verzija sa kompresorom, a koja je bila dostupna.

810 svakako nije bio lagan automobil i masa je iznosila preko 1,8 tona, a samim tim nije bio ni preterano brz. Da bi dostigao 100 km/h bilo mu je potrebno oko dvadeset sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 150 km/h. Četvorostepeni manuelni menjač je isporučila firma Detroit Gear & Machine, a kao što smo spomenuli, pogon je bio na prednjoj osovini. Takođe ćemo naglasiti da je koštao oko 2.500 američkih dolara što je iznosilo nešto manje od 52 hiljade „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

(Pre dan-dva) ušli smo u poslednji dan aukcije, a najviša od 22 ponude iznosi 61.750 najmanjih zelenih novčanica.

Zoran Tomasović

(1088)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cord je jedan od mojih omiljenih oldtajmera – lep i inovativan, auto daleko ispred svog vremena! Njegova neponovljiva hauba posluzila mi je 1988/89 godine kao uzor za dizajn „prvog srpskog SUV“ automobila na bazi komponenti naseg terenca A075, tada buduce „Tare“. Koncept ovog automobila bio je moja inicijativa, rezultat mojih razmisljanja na temu „kako jednog ortodoksnog terenca obuci u civilno odelo?“. Rezultat je bio sokantan. Kada sam koncept prikazao delegaciji IMRa u sali je nastao tajac. Posle vise minuta absolutne tisine konacno je neko progovorio: „Vlado, a kome treba takav auto?“ Pokusao sam da objasnim ali nije vredelo. Ko ima… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
s mile

Matija, na osnovu nekoliko tvojih odgovora, vidim da vladaš tematikom iz auto industrije / dizajna. Zašto nam se ne predstaviš nekim tekstom, svojim radovima.

par komentara si ostavio koji su mi se baš dopali

pozz

Matija

„Smajli“ hvala ti na komplimentu! Moja istorija je jako duga prica – oficijelno bavim se vozilima preko 40 godina, neoficijelno oko 60. Bavio sam se svim mogucim kategorijama vozila: od mikro automobila do slepera od 40 tona. Ovo je moj poslovni web, tu je kompletna lista projekata u kojima sam ucestvovao: http://www.vm-ing.de . Svaki projekat je opisan sa samo nekoliko reci koje citaocu ne znace bas nista. Ako te nesto bude interesovalo pitaj. Evo, ovde su dve slike iz 80-tih, moja varijanta buduce „Tare“ i „prvi srpski SUV“! 🙂 Na slici smo moj auto i ja, maj 1985 godine. Auto… Pročitaj više »

Laki

Ovo bi rado provozao!