1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se pionir terenaca visokih performansi
Prodaje se pionir terenaca visokih performansi

Prodaje se pionir terenaca visokih performansi

257
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena, moćni i brzi terenci nisu nikakva novina i poseduje ih gotovo svaki proizvođač koji želi da ostvari brzi profit. Situacija se toliko otela kontroli, da čak i oni proizvođači egzotičnih sportskih vozila kao što su Lamborghini i Aston Martin imaju svoje modele s povišenom pozicijom sedenja, ali krajem osamdesetih godina prošlog veka, situacija je bila dosta jednostavnija.

Terence su kupovali uglavnom oni koji su često silazili sa asfalta, ali čak i u takvim slučajevima ispod haube su se u većini slučajeva krili neki manji dizeli.


Situacija se naglo promenila 1991. godine kada je komercijalna divizija General Motorsa, GMC debitovala s modelom Typhoon. Bio je zasnovan na kompaktnom terencu S15 Jimmy, koji se inače proizvodio još od 1983. godine, a dodao je 4,3-litarski turbobenzinac u konfiguraciji sa šest cilindara i podigao snagu na 280 „konja“.

Možda spomenuta cifra nije velika u današnje doba, ali za period ranih devedesetih godina je bila dovoljna da Typhoon pruža jednake performanse kao Ferrari 348ts, Chevrolet Corvette i Nissan 300ZX Turbo zahvaljujući ubrzanju iz mirovanja do 100 km/h za samo pet sekundi.

U naredne tri godine, GMC će da proizvede svega 4.697 jedinica, a svi su danas izuzetno cenjeni i traženi među kolekcionarima. Međutim, na sajtu izložbeno-prodajnog salona Chicago Motor Cars iz istoimenog grada u američkoj saveznoj državi Ilinois se trenutno nalazi Typhoon iz 1992. godine koji razvija čak 1.110 konjskih snaga i može biti vaš ukoliko izdvojite 49.800 dolara.

Šta je tačno urađeno na njemu da se dostigne takva brojka?

Mnogo toga, a sve je započeto oko eliminisanja zastarelog V6 motora. Na njegovom mestu se našla moderna kreacija u vidu benzinca, takozvanog LS2 zapremine 6,0 litara, a zahvaljujući turbo punjaču marke Garrett snaga je porasla na 767 „grla“ na zadnjim točkovima ukoliko se koristi benzin niže oktanske vrednosti, i čak 1.110 „konja“ na trkačkom 110-oktanskom benzinu.

Jedini menjač u izboru je originalni četverostepeni automatski koji je posebno modifikovan da podnese veću snagu (obrtni moment zapravo) i visoke performanse. Ostatak mehanike je takođe u stilu pravog „Frankenštajna“, pa je ogibljenje preuzeto sa klasičnog modela Chevrolea Chevelle, a kočnice sa moderne Corvette Z06.

Enterijer je uglavnom ostao u fabričkom izdanju dok je školjka ofarbana u zelenu boju za koju se odlučilo samo 82 kupca spomenute 1992. godine.

Cena je zapravo pristupačnija nego što Typhoon ovih dana košta u fabričkom izdanju, ali na kraju dana se dobija takozvani „sleeper“ (reč za vozila koja su mnogo brža nego što deluju na prvi pogled) kome ni Ford Mustang Shelby GT500 ili Dodge Challenger Hellcat ne mogu da priđu…

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments