1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mercedes SL65 AMG Black Series
AR pijaca klasika: Mercedes SL65 AMG Black Series

AR pijaca klasika: Mercedes SL65 AMG Black Series

343
2
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ikada čitali moje tekstove na AutoRepublici, onda sigurno znate da nisam nimalo obožavalac nemačke automobilske škole. Štaviše, moglo bi se reći da sam onoj grupi koju u našem narodu popularno zovemo „hejter“ (smajli) jer na prste jedne ruke mogu da nabrojim šta mi se od „Švaba“ dopada.

Ne volim njihov dizajn, još manje volim njihov „hladan“ enterijer i mogu da cenim tehnologiju i završnu izradu, ali na kraju dana, uvek ću za svoju garažu izabrati automobil iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, ili ako ikada opet budem živeo u Evropi, onda iz Francuske ili Italije.

Zašto vam govorim sve ovo? Pa zato što čak i neko kao što sam ja ima samo reči pohvale na račun Mercedesa SL. Čuveni 300SL Gullwing smatram najlepšim četvorotočkašem u istoriji, odmah posle Alfe Romeo 6C 2600 SS Bertone, i ne mogu da sakrijem oduševljenje kada ga vidim na skupu klasike. Moderni SL je malo drugačija priča, ali na kraju dana, spada među one nemačke automobile za koje bih „bubreg dao“.

Predmet današnje priče je baš SL65, ali ne bilo koji već onaj iz „crne serije“ kako ih je Mercedes označavao. Proizveden je 2009. godine što znači da dolazi iz generacije pod kodnom oznakom R230, a sklapao se od 2001. do 2011. godine. Većina kupaca se odlučila za konfiguraciju SL500, ali ukoliko ste želeli da pokažete dubljinu svog novčanika ili da budete „glavni baja u selu“, onda ste morali da izaberete SL65 AMG Black Series.

Šta je onda konstruktor poboljšao kod „crne serije“ u odnosu na standardni SL65 AMG? Nemački inženjeri su uspeli da snize masu za nekih 250 kilograma zahvaljujući korišćenju laganih materijala, a dodati su i aerodinamičniji detalji po pitanju branika i spojlera po čemu je Black Series u svoje vreme verovatno bio najsportski gran turismo automobil ikada viđen.

Petostepeni automatski menjač je doneo kraće stepene prenosa, a ugrađene su i veće kočnice, i naravno modifikovan je sistem ogibljenja. Međutim, najveća izmena se krila ispod haube, a tu smo mogli da pronađemo 6,0-litarski turbobenzinac sa čak dvanaest cilindara.

SL65 AMG se mogao pohvaliti sa 604 konjskih snaga, ali je Black Series bio za 57 „grla“ moćniji uz identičan obrtni momenat od 1.000 Nm. Mogao je da ubrza od nule do 100 km/h za 3,8 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu veću od 320 km/h. Fotografije priložene u oglasu pokazuju da je koštao čak 303.350 dolara ili oko 406.520 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Mercedes je ograničio prodaju modifikacije s oznakom Black Series na samo 350 jedinica tokom tri godine proizvodnje, od čega je polovina završila na američkom tlu. Ovaj konkretni primerak je originalno prodat u salonu nazvanim Plaza Motor Company u gradu Kriv Koer unutar američke savezne države Mizuri.

Nakon toga je promenio dva vlasnika, prvo na Floridi pre nego što je završio u Kaliforniji. Napominje se da je do sada prešao tek 18 hiljada milja (oko 28.800 kilometara) i da poseduje gotovo svu opremu dostupnu u periodu koji se desio tokom kupovine.


Na kraju dana, najveća od 31 ponude je bila ona u vrednosti od 386 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Već sam pomislio da ćeš napisati i Rumunije.🤪

Grozdan the Great

On obozava nemacke automobile. VW mu je prvi izbor, nego se folira da ne voli nemce.