1. Home
  2. Vesti
  3. Novi pikap kamionet Peugeota „izgubio nevinost“ pred kamerama
Novi pikap kamionet Peugeota „izgubio nevinost“ pred kamerama
1

Novi pikap kamionet Peugeota „izgubio nevinost“ pred kamerama

253
1
Podelite sa prijateljima:

Kamionet francuske marke koji je upravo ostao bez zaštitne kamuflaže, namenjen je prevashodno zemljama trećeg sveta, odnosno južnoameričkom tržištu. Iako to nije bio deo prvobitnog plana, premijera je sada, nakon „curenja“ fotografija, očigledno veoma blizu.

Planovi prema kojima su PSA grupa i kineska partnerska kompanija Changan trebale zajedničkim snagama razviti pikap kamionet s konceptom karoserije na šasiji, objavljeni su još 2017. godine. Prvi model koji bi trebalo da debituje od ovog dvojca je nazvan Kaicene F70. Drugo ime, to jest kineski naziv za njega je Kaicheng, a prodaja ovog vozila je već započela na matičnom tržištu.

Nasuprot inicijalnim planovima da se to dogodi 2021. godine, uskoro će i blizanac „sedamdesetice“ na tržište, a poneće znak čuvenog lavića. Prema najsvežijim informacijama, srećni događaj, odnosno svetska premijera noviteta će biti upriličena u martu naredne godine. Zahvaljujući profesionalcima koji rade za argentinski Autoblog, neimenovani francuski pikap je već na internetu, i to bez ikakve kamuflaže.

Fotografije su nastale u Čileu, dok se očekuje da novi pikap silazi s proizvodnih traka pogona lociranih u Urugvaju, osnosno očekuje se da će deliti proizvodne kapacitete s bratskim (blizanačkim) modelima Peugeot Expert i Citroen Jumpy. Deluje potpuno logično i dodatno učvršćujuće u odnosu na percepciju da je Peugeotov novi pikap prevashodno namenjen tom kontinentu.

Što se tiče dizajna eksterijera, francuski pikap se razlikuje od kineskog brata po izgledu prednjeg kraja vozila gde Peugeot poseduje drugačiji odbojnik, masku hladnjaka, kao i prednju svetlosnu signalizaciju, uključujući i farove za maglu. Signalne grupe na nosu pikapa poseduju LED sekcije koje su postavljene skoro potpuno uspravno, a tu su integrisane i svetleće trake koje su postavljene u obliku bumeranga.

Jedini detalj na francuskom pikapu koji je ostao sakriven ispod maskirnih folija jeste onaj na kojem je zalepljen naziv i amblem marke.

Nažalost, još uvek nisu dostupne fotografije visoke rezolucije a koje ilustruju izgled putničke kabine. Ali, sudeći prema ranijim špijunskim slikama, Peugeotov pulen je „enterijerna replika“ povezanog pikapa Changan Kaicene F70. To u prevodu znači da je kineski pikap dobio stil proklamovan kroz koncept Peugeot iCockpit.

Veruje se da će oba pikapa posedovati veoma sličnu listu dodatne opreme. Ovde stoga možemo da se poslužimo poznatim specifikacijama za model F70, a one uključuju: sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila, upozorenje na napuštanje željene saobraćajne trake, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, adaptivni tempomat.

Enterijer kineskog pikapa

Kineski kamionet je dobar reper i što se tiče dimenzija, ali kao što ćemo se kasnije nadovezati, ne i u pogledu palete dostupnih pogonskih sklopova. Dakle, Kaicene F70 je raspoloživ u dve verzije, standardnoj i produženoj. Dimenzije prvonavedene su: dužina – 5.530 mm, širina – 1.930 mm, visina – 1.835 mm, međuosovinski razmak – 3.180 mm. Prtljažni prostor običnog F70 poseduje sledeće mere: 1.600×1.595×500 mm.

Druga modifikacija je za 250 mm duža, uz posledično veće međuosovinsko rastojanje koje ovde iznosi 3.430 mm. Treba dodati da Changan nije obezbedio informacije u pogledu dimenzija prtljažnog prostora u ovoj varijaciji. Zato je poznato da klirens, nezavisno od izdanja, iznosi 23 centimetara. Ulazni ugao je 29 stepeni, izlazni je 27 stepeni, dok se bezbedno može pregaziti potok, zapravo reka, na mestima koja nisu dublja od najviše 900 milimetara.

Kao što smo već naglasili, paleta dostupnih pogonskih jedinica različita je za dve marke. Dakle, F70 se nudi s turbodizel motorom Yunnei Power D20TCIE 1.9, što je zapravo licencirana verzija Isuzuovog motora koji isporučuje 150 konjskih snaga i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta; a tu je još jedan motor Isuzua.

Ovoga puta, radi se o jedinici zapremine 2,5 litara u verziji JE4D25Q5A koja isporučuje 129 konjskih snaga i 320 Nm ili pak 150 konjskih snaga uz 360 Nm. Što se benzinaca tiče, tu je turbobenzinski, četvorocilindarski motor japanskog Mitsubishija s oznakom 4K22D4T. On poseduje 2,4 litra zapremine, a razvija 211 ili 218 konjskih snaga i 320 Nm.

Nezavisno od toga koji motor kupac izabere, na raspolaganju je jedino šestostepeni ručni menjač, sve dok Kinezi ne ponude i automatik sopstvene proizvodnje, a što je već najavljeno. Kaicene F70 poseduje zadnji pogon kao osnovni, a može imati i pogon na sve točkove uz opciju redukcije prenosnih odnosa.

Pogonska jedinica blizanca iz Kine

Nije teško pretpostaviti da će Francuz posedovati poznate motore koje koristi PSA koncern, a verovatno će najčešći izbor kupaca biti jedinica 2.0 BlueHDi.

Da li će se pikap kamionet Peugeota na kraju pojaviti pred evropskim kupcima, još uvek je napoznanica, ali je znano da Changan planira izvoz svog Kaicena F70. U matičnoj državi, taj pikap u osnovnoj dizel verziji košta oko 12.900 evra, dok se za ulazni benzinac traži 12.000 evra.

Interesantnu činjenicu smo sačuvali za kraj. Peugeot u svojoj gami već poseduje pikap kamionet razvijen s Kinezima. Radi se o saradnji s još jednom partnerskom firmom iz Kine, a rezultat saradnje jednostavnog naziva Pick Up, je debitovao pre dve godine. Pričamo o lokalno nazvanom modelu Dongfeng Rich koji je zasnovan na Nissan Navari iz 1997. godine. Kao takav, namenjen je jedino Afrikancima.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

šteta što su ulagali u ovo sa kinezima, da su ranije znali da će im „besplatno“ biti dostupan RAM 1500 ili Jeep Gladijajator, danas svako proizvodi sve i svašta, ne bi me čudilo kada bi se odjednom pojavio i krosover sa oznakom „gorenje“