1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeći Passat, Tiguan, T-Roc su poslednji novi Volkswageni s motorima SUS
Sledeći Passat, Tiguan, T-Roc su poslednji novi Volkswageni s motorima SUS
14

Sledeći Passat, Tiguan, T-Roc su poslednji novi Volkswageni s motorima SUS

973
14
Podelite sa prijateljima:

Šef Volkswagena Tomas Šefer je izjavio da će Passat, Tiguan i T-Roc sledećih naraštaja biti poslednji pokretani motorima s unutrašnjim sagorevanjem. To praktično znači da u planovima germanskog diva nema termičkog Golfa devetog pokolenja. Istovremeno, Šefer je naglasio i da budućnost urbanog modela Polo ne deluje blistavo.

Šefer koji je na čelu matične marke grupacije Volkswagen, u proširenom intervjuu datom nemačkoj poslovnoj publikaciji Automobilwoche, govorio je o budućnosti brenda na čijem je čelu. Diskusija je neizbežno skrenula ka priči o električnim vozilima i o tome kako težnja za nultim emisijama sve više steže omču oko vrata automobilima opremljenim motorima s unutrašnjim sagorevanjem. U jednom trenutku, Šefer je kazao kako je Volkswagen na ivici da završi s lansiranjem novih konvencionalno pokretanih modela.

Nemačka marka namerava da u kasnijem delu godine predstavi sledeću generaciju karavanskog Passata i krosover Tiguan, dok je za 2024. godinu najavljen novi Tayron kao kompaktni krosover za Kinu, a onda 2025. i osavremenjeni T-Roc. Direktor je najavio da će se s prodajom ovih aduta nastaviti i u sledećoj deceniji, ali da neće biti naslednika sa motorima SUS: „T-Roc je naš poslednji konvencionalno pogonjeni pulen u Evropi. Jasno, biće drugih modela koji će biti temeljno usavršeni, ali neće biti potpunih noviteta. Tako to vidimo, barem za sada.“

Nema koga ne zanima anticipirana budućnost Golfa? Temeljno ažuriranje će uslediti 2024. godine i ono će doprineti tome da ponuda bude konkurenta do kraja ove decenije. Nema planova za razvojem dizel ili benzinske verzije naslednika, ali je to pitanje još uvek podložno eventualnoj, malo verovatnoj promeni: „Ako stvari krenu u potpuno drugačijem smeru do 2026. ili 2027. godine, onda se može desiti i da lansiramo u potpunosti novo vozilo. Kako sada stvari stoje, nemamo ga u planu.“

Dodatno, Šefer je nagovestio da je kraj modela Polo iza ćoška, jer će predstojeće uvođenje propisa o emisiji izduvnih gasova Euro 7 učiniti ovaj supermini preskupim, jer bi iziskivalo ugradnju hibridnog pogonskog sklopa. Dalje je rekao da će na kraju koštati otprilike koliko i ID.2all iz 2025. godine, a to onda neizbežno vodi i ka pitanju opravdanosti ponude takvog automobila.

Kompaktni električni krosover proizveden u Volfzburgu bi trebalo da bude lansiran negde tokom 2026. godine, a čovek čije reči prenosimo, rekao je da bi mogao da bude nazvan ID. Tiguan. Kompanija namerava da održi legendarna imena u životu, i onda kada zađemo u eru električnih vozila, tako da nazivi Golf i Tiguan neće biti povučeni nakon što se završi doba motora SUS. Šefer je rekao da električni Golf na platformi MEB/MEB+ nije planiran i da će se to dogoditi samo na nadolazećoj arhitekturi SSP. Podsetimo ona se očekuje u komercijalnoj upotrebi nakon 2028. godine.

VW namerava da u Evropi prodaje samo elektromobile, počev od 2033. godine, dve godine „pre roka“ koji je zadala Evropska unija kao krajnju granicu.

AutoRepublika

(973)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Predpostavljam sledeci scenario:

– Docice tzv. „poslednja generacija“ VW automobila sa gorivnim motorom.
– Zatim ce uslediti izvesna pauza ….
– ….dok politicari i Zeleni ne ukapiraju da proizvodjaci ne mogu da naprave toliko e-vozila koliko je potrebno da bi uopste preziveli!
– Zatim ce ponovo vratiti gorivne, ovoga puta sa pogonom na sinteticka eko-goriva.
– Iza toga sledi opste preispitivanje u EU sta stvarno ima smisla!

Sasvim sam siguran da svi EU proizvodjaci vec imaju „plan-B“ i „plan-C“!

Garbage

Ljudi, drustvo i kompanije se prilagođavaju trendovima i mogu reagirati na promjene u okruzenju. Ako VW i ostali kazu da mogu, nema sumnje da ce EUproizvođači + Hyundai/KIA + Tesla + Kinezi (MG,…) bez problema zadovoljiti potrebe za EV vozilima u Europi. Samo Cile ima 8 milijuna tona rezervi litija a proizvede trenutno 50.000 tona. Sljedeci korak je baterija na natrij umjesto litija (vec postoje) a tada resursi postaju neograniceni ako pricamo o baterijama. Nikal i kobalt se pomalo zamjenjuju sa željezo / fosfat kojih isto ima u prakticki neogranicenim kolicinama. Auti ce sigurno biti skuplji i broj prodanih vozila… Pročitaj više »

BB

A šta troši taj brod koji vozi to zeleno gorivo?

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Garbage

Isto zeleni vodik kojeg radis od viska struje. Kazu da u Cileu vjetar ide 270 dana godisnje i da ima vise smisla tamo postaviti vjetrenjace, ko i solare u saharu. Nisam prorok, neznam sto donosi buducnost ali ocito se Europa odmiče od energije bazirane na nafti.

S mile

Stize vreme jakog pritiska na vozace. Kako vlade odluce, u tom smeru ce vozaci morati da idu.

Za neku godinu ocekujem stavljanje SUVova sa velikom masom, ceonim otporom. Na stubu srama.

Dal za 5 ili 10 god. Ali bice toga

Dragan

Izgleda da ti nisi dobro sagledao plan A.
Njima je, pored zabrane sus motora, u planu i opšta zabrana vozila u privatnom vlasništvu tako da oni u startu rešavaju problem sa potrebom za velikim brojem proizvodnje e-automobila. Ovo sa nestašicom čipova je samo uhodavanje u to. A priča o sintetičkim gorivima je ludom radovanje.

Bungi

Stara ljubav zaborava nema, Evropa i fašizam.

BB

To u EU, još par godina koliko će da postoje… A gdje je Afrika, Kina, Indija, Rusija, Brazil, i sve ostale zemlje? Živjeće normalno i čuditi se budalama koje srljaju u samouništenje

Garbage

Je imas pravo, u Kini nitko ne vozi na struju niti imaju ijednog proizvođača, a bome ih ni baterije ne zanimaju. Uzor Afrika i Rusija ? Jesi li ikada kupio ijedan proizvod (sofisticirani) od tamo ?

Matija

Srescemo se 2035 godine. Planiram da tada jos budem ziv. 🙂

Zoca

Ako punim e-auto dizel agregatom koji trosi manje od litar dizela na sat koliko tteba da potrosim nafte da napunim punu bateriju..tj „rezervoar“ el.automobila…..Bas me zanima..?

Garbage

Uf puno previse 🙂 tesko ispod 10 sati.

moron

“ … Šefer je nagovestio da je kraj modela Polo iza ćoška, jer će predstojeće uvođenje propisa o emisiji izduvnih gasova Euro 7 učiniti ovaj supermini preskupim, jer bi iziskivalo ugradnju hibridnog pogonskog sklopa….“

Pa, sadašnji VW Polo TSI 110 ima cenu skoro kao Renaul Clio hibrid od 140 ks ( bar je takav odnos cena u Sloveniji, razlika je manja od 1.000 evra ).

Reč je, dakle, o problemu alavosti VW-a, jer njima i sadašnji nehibridni Polo košta maltene kao neki hibrid te klase drugog brenda.