1. Home
  2. Vesti
  3. Liban i Japan imaju 40 dana da se dogovore oko Karlosa Gona
Liban i Japan imaju 40 dana da se dogovore oko Karlosa Gona
1

Liban i Japan imaju 40 dana da se dogovore oko Karlosa Gona

205
1
Podelite sa prijateljima:

Liban i Japan imaju oko 40 dana da odluče da li će bivši šef Renault-Nissana, Karlos Gon, biti izručen Zemlji izlazećeg sunca ili će mu se suditi tu gde jeste, rekao je neimenovani izvor blizak Gonu.

Kao što znamo brazilsko-libansko-francuski biznismen je „zbrisao“ iz Tokija, gde je trebalo da mu se sudi zbog finansijskih malverzacija, kršenja poverenja i zloupotrebe kompanijskih sredstava. Naravno, on odbacuje sve ove optužbe.

Japan i Liban nemaju ugovor o ekstradiciji, a mediteranska zemlja nema običaj da izručuje svoje građane. Gonov advokatski tim se nada da će suđenje biti održano u Libanu, gde on ima jake veze, što mu pruža dodatni optimizam da će očistiti ljagu sa svog imena.

Japan je ovih dana zatražio od Libana da pojasni koju dokumentaciju Tokio treba da pošalje kao deo zvaničnog zahteva o ekstradiciji, kažu dva izvora.

„Oni su se vratili i zatražili pojašnjenje. Danas ga šaljemo Japancima.“

Ova komunikacija je značajna, jer po libanskoj regulativi vezanoj za saradnju s Interpolom, ona inicira period od 40 dana, nakon kojeg mora doći do zajedničkog rešenja između dve zemlje, odnosno određivanja mesta suđenja Karlosu Gonu.

Japan sada mora ili da pošalje formalan zahtev za izručenje Libanu, ili da Gonov dosije pošalje u Bejrut i složi se s tim da se sudski proces obavi tu, rekao je izvor blizak Gonu.

Portparol Interpola je u petak izjavio da ova organizacija sama po sebi ne diktira vremenski okvir, niti potražuje bilo kakve akcije od zemalja, jer se takvi okviri postavljaju na lokalnom planu.

Gon, koji ima libansko, francusko i brazilsko državljanstvo, ispitan je ranije ovog meseca od strane libanskih tužilaca, koji su konfiskovali njegov pasoš i odredili mu zabranu putovanja, kao deo procesa Interpolovog naloga za hapšenje.

Izvor blizak Gonu je takođe rekao da bivši šef alijanse može da se žali libanskom javnom tužiocu da odbaci optužbu i vrati mu pasoš ukoliko Japan ne odgovori u datom vremenskom roku.

Japanski tužioci su saopštili da se i dalje bore za to da se Gonu sudi u Japanu.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nit sudjenja niti izručenja. Ni Mamiću Bosna ne sudi…tako da dragi moji pokvareni Japanci , morete samo da duvate.