1. Home
  2. Vesti
  3. Cene električnih automobila doživljavaju dramatičan rast
Cene električnih automobila doživljavaju dramatičan rast
1

Cene električnih automobila doživljavaju dramatičan rast

167
1
Podelite sa prijateljima:

Pandemija korona virusa, nedostatak mikročipova i najnovija kriza na istoku Evrope dovode automobilsku industriju pred ogromne izazove. 

Nedavno je Tesla saopštio da je cena osnovnog Modela 3 u Nemačkoj skočila za neverovatnih 7.000 evra! Sa 42.900 evra cena je bukvalno preko noći se popela na ogromnih 49.900 evra! Američki brend za sada nije dao razloge zbog čega je došlo do uvećanja cene za bazni Model 3. Inostrani eksperti veruju da su primarni razlozi poskupljenje sirovina, a naročito nikla, čija je cena eksplodirala u poslednjih nekoliko nedelja.

Sada nam stiže još jedan ovakav bizaran slučaj, no ovaj put iz Velike Britanije. Ford Mustang Mach-E, odnosno električno izdanje legendarnog Mustanga, poskupeo je za sumanutih 6.000 funti, što je prema aktuelnom kursu oko 7.200 evra! Takođe, i ovde je reč o uvodnj verziji ovog baterijskog SUV-a.

Tako Mustang Mach-E u Britaniji sada startuje sa 47.530 funti, umesto nekadašnjih 41.330! U Fordu su istakli da je razlog povećanje cene problem sa nabavkom i cenom sirovina, pre svega nikla i litijuma. Pomenute sirovine su iz dana u dan sve skuplje, a brojni stručnjaci navode da je primarni razlog rat u Ukrajini,

Osim toga, i materijali poput paladijuma i platine, takođe beleže rekordno visoke cene, a glavni svetski izvoznik ovih sirovina jeste Rusija. S obzirom na to da se sada već može videti trend skoka cena električnih automobila, može se očekivati da ukoliko se ratna dejstva uskoro ne obustave, EV modeli će postati preskupi čak i za one najbogatije koji su do sada mogli da ih priušte.

AutoRepublika 

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Jao, koliko mi je samo žao, ne da se iskazati riječima.