1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F Serije i dalje bestseler u Americi
Ford F Serije i dalje bestseler u Americi
0

Ford F Serije i dalje bestseler u Americi

253
0
Podelite sa prijateljima:

Kraj marta u automobilskoj industriji označava da je vreme za objavu prodajnih rezultata. Dok su nekada proizvođači veoma uredno objavljivali brojke svakog meseca, već neko vreme trend je onaj prema kom to urade na tromesečnom nivou. I, ni ovaj put nema nekih velikih iznenađenja, pa smo opet videli dominaciju krosovera, terenaca i pikap kamioneta, dok se na listi deset najprodavanijih vozila našla samo jedna putnička limuzina.

Ta čast je pripala Toyoti Camry tek na sedmoj poziciji. Još jedna već viđena vest koju smo navikli da vidimo je nemogućnost da se zadovolji potražnja zahvaljujući nedostatku kompjuterskih čipova. Mediji često objavljuju fotografije gotovo kompletiranih modela na parkinzima pored fabrika, dok čekaju da dobiju čipove, pre nego što budu kompletirani i isporučeni izložbeno-prodajnim salonima.


Ford F Serije je zadržao svoju lidersku poziciju, ali je njegova prodaja pala za čak 31%. Dok su rivali od strane Chevroleta/GMC-a i Rama eliminisali neke opcije koje zahtevaju kompjuterske čipove i samim tim koliko-toliko stabilizovali proizvodnju, Ford kaže da bi praćenje takve strategije bilo „ispod časti“, i da bestseler koji već više od četiri decenije uživa u tituli najprodavanijeg vozila „preko bare“ ne može da ruši svoj ugled.

Nešto manji pad su zabeležili Ram i Chevrolet, ali je brojka i dalje bila dvocifrena. Možda najveći pobednik na listi je Jeep Grand Cherokee. Probio se čak na peto mesto, što je najbolji rezultat koji smo videli za neki Jeep već duži niz godina, a prodaja je u prvom tromesečju bila jača za čak 36% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Spomenućemo i podatak da je Tesla Model Y na odličnoj jedanaestoj poziciji. Iako ovaj američki proizvođač vozila ne objavljuje prodajne rezultate, eksperti smatraju da je električni krosover pronašao oko 55 hiljada kupaca u prvom promosečju, što nam govori da bismo po prvi put mogli da vidimo model na struju u „top 10“. I Model 3 je završio na odličnom dvadesetom mestu, pošto se oko 40.200 kupaca odlučilo za njega.

Mediji se slažu da je najveći gubitnik nova generacija modela Honda Civic. Nekadašnji popularni koncept koji se često borio i za „top 5“ poziciju je ovaj put završio tek kao 23. sa 38.515 isporučenih primeraka.

U svakom slučaju, ovo je lista deset najprodavanijih vozila u Americi u periodu od januara do marta ove godine:
1. Ford F-Series 140.701
2. Ram Pickup 127.116
3. Chevrolet Silverado 118.796
4. Toyota RAV4 101.192
5. Jeep Grand Cherokee 75.117
6. Toyota Highlander 66.026
7. Toyota Camry 61.505
8. Honda CR-V 58.579
9. GMC Sierra 56.617
10. Chevrolet Equionox 56.036

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments