1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Polovni Mercedes W204 C250 CDI 4Matic
AR test: Polovni Mercedes W204 C250 CDI 4Matic

AR test: Polovni Mercedes W204 C250 CDI 4Matic

4.44K
52
Podelite sa prijateljima:

Gotovo cijeli zivot sam proveo u Mercedesu W124, koji je u porodicu došao kada sam ja počeo da idem u školu, pa sam u njemu sam naučio da vozim i bio je moj “svakodnevni auto” od kada sam položio. Naravno, to je model koji je svo vrijeme služio bez najmanje greške, ali je opet došlo vrijeme za “modernizovanje” voznog parka.

Tri stvari su bile presudne za “penzionisanje” trideset i kusur godina starog pouzdanog druga: nedostatak klima uređaja, manjak snage i bezbjednost mojih saputnika i mene u slučaju sudara. Naravno, W124 će zauvijek ostati član porodice, te će sa istekom trenutne registracije u decembru biti registrovan kao oldtajmer, kako je nedavno u Crnoj Gori stupio na snagu zakon o oldtajmerima.

Naravno, sasvim prirodno je da će nasljednik biti ponovo trokraka zvijezda. Prvobitan izbor je bio restilizovan model W211 E klase (2006. do 2009) sa dobro poznatim 2.2-litarskim dizelom, ali listanjem oglasa, kako crnogorskih tako i onih sa sajta mobile.de, nikako nisam mogao opravdati toliki novac za auto star 14 i više godina, s obzirom na to da se na zapadu za pristojan primjerak traži često blizu 10.000 evropskih “šilinga“, a na to treba dodati i cijenu transporta, porez i troškove carine, što onda postane zaista ogromna cifra.

“Potajno” sam na oglasima gledao i osveženi model W204 C klase, čijem sam se dizajnu uvijek divio u kupe i karavan izvedbi, dok mi je limuzina uvijek bila nekako “zdepasta”. I tako jednog dana krajem prošle kalendarske godine na domaćim oglasima naiđem na vizuelno jako uredan W204 C250 CDI 4MATIC karavan.

Više iz dosade pođem da pogledam u auto, i za veliko čudo ispostavi se da je auto izuzetno očuvan, sa urednom servisnom istorijom i dva vlasnika. Sa vlasnikom se dogovorim da me sačeka da prođu novogodišnji praznici kako bi ovlašteni Mercedesov servis počeo ponovo sa radom, da bi tamo odvezao auto na provjeru. U servisu mi potvrdili servisnu istoriju, i dali zeleno svijetlo da se radi o dobrom i očuvanom automobilu.

Par dana kasnije, moje dvorište je postalo bogatije za još jednu trokraku zvijezdu sa pomenutom C klasom iz 2012. godine. Platio sam 11,5 hiljada eura, a prešla je 205 hiljada kilometara. Već sam tada Zvezdanu bio obećao da ću nakon duge pauze od mog poslednjeg teksta napisati test ovog automobila, ali sam čekao da steknem neko iskustvo, I sada nakon nešto više od 3 mjeseca I tačno 10.000 odvoženih kilometara smatram da mogu reći par riječi o ovom automobilu, I možda pomoći drugim ljudima koji odmjeravaju W204 C klasu kao svoj sledeći auto.

Kao što sam i pomenuo ranije u tekstu, u pitanju je karavanska izvedba C klase, koji ispod haube nosi motor kodne oznake OM651, radne zapremine 2.143 “kubika”, a oznaka 250 CDI označava da se radi o verziji sa 204 konjskih snaga i 500 njutn metara obrtnog momenta, što je po meni prava mjera za automobil ovog tipa. Za slanje te snage na sva četiri točka zaslužan je sedmostepeni 7G-Tronic Plus automatik.

Sa svojih 1.735 kilograma, očekivao sam da će me potrošnja “pojesti”, ali za pređenih 10.000 kilometara kombinovane vožnje, potrošnja iznosi svega 6.9L/100km, a starim dobrim testom “od čepa do čepa” utvrdio sam da je putni kompjuter tačan unutar 100ml, što je naravno odlična stvar.

Mercedesova C klasa je uvijek bila “tanka”po pitanju putnog prostora, ali srećom, počevši sa W204 to više nije situacija. Sa mojih 110-120 kilograma i otprilike 176 cm visine, i jako širokim butinama, mogu reći da prostor za vozača i suvozača je fenomenalan, te ni po čemu nije manje komotan od legendarnog modela W124.

Što se tiče zadnje klupe, ona je naravno nešto manje prostrana, ali iznenađujuće, za razliku od prethodnih generacija ona je zapravo korisna. Za djecu je fenomenalna (takođe posjeduje ISOFIX kačenje kome je to potrebno), a dva odrasla putnkka prosječne visine i težine neće imati problema sa udobnošću ni na više stotina kilometara dugom putu, dok bi treći putnik već tu udobnost poremetio.

Tu je nekih 6 – 7 cm prostora za koljena i isto toliko prostora za glavu (mada čisto sumnjam da je ista situacija kod limuzine), kada sjednem iza vozačevog sjedišta podešenog po mom ukusu. Prtljažnik ima kapacitet od 485 litara sa podignutim sjedištima, a kada se ista spuste dobije se oko 1.500 litara, i potpuno ravan pod.

Na priloženoj fotografiji možete vidjeti torbu sa laptopom od 13 inča kao mjerilo. Ono što mogu pomenuti kao manu jeste zavjesa gepeka, odnosno sklop zavjese koji je jako teško skinuti, koji se kukicama drži za naslon zadnjeg sjedišta, te je po mom mišljenju to moralo biti mnogo bolje odrađeno, ali u ovom slučaju to nije presudno jer do sada nisam imao potrebu da skidam sklop zavjese.

Sama zavjesa je jako dobra, lako se zatvori a još lakše otvori, a tu je takođe i mrežica koja se može podići u slučaju da gepek tovarite do krova, kako vam prtljag ne bi udario u potiljak u slučaju jakog kočenja. Prtljažni prostor takođe krase četiri kačenja za kanape u svakom ćošku poda, i dvije kukice sa lijeve i desne strane, koje su izuzetno korisne kada idete u trgovinu, kako biste spriječili da vaše kese “trče” po gepeku.

Ono što me jako puno iznenadilo jeste kvalitet izrade koji je IZUZETAN. Za razliku od nasljednika W205, serija W204 čak i nakon 215.000 kilometara nema niti jednu jedinu plastiku koja krcka kako tokom vožnje, tako i tokom pritiskanja. Spoljašnje kvake, otvaranje i zatvaranje vrata imaju dubok, čvrst i kvalitetan zvuk, što je oduvijek krasilo Mercedes. Unutrašnje kvake, kako su izrađene od plastike, pod ruku ne daju “moćan”osjećaj, ali su i pored toga one kvalitetne i imaju lijep zvuk što je, ponavljam, meni jako bitno kao “tradicionalnom” ljubitelju Mercedesa.

Dizajn enterijera je za moj ukus odličan, počevši od volana i instrument sata koji su nevjerovatno lijepi, preko oblika table, koja je u isto vrijeme i elegantna i “sportska”. Za model pre zatezanja bora se ne može reći isto, jer njegov enterijer uopšte i ne izgleda kao nešto što je Mercedes proizveo, i srećom su to uvidjeli i ispravili 2011. godine s novim modelom.

Sjedišta na mom autu su poluelektrična, pomjeranje sjedišta naprijed-nazad, naslona za glavu i lumbalne podrške se vrši ručno, dok je za podešavanje visine sjedišta i ugla naslona, zaslužna struja sa kontrolama sa strane sjedalnog dijela prema vratima. Bolje opremljeni automobili takođe mogu imati i potpuno električna sjedišta sa memorijom, a u tom slučaju se kontrole nalaze tradicionalno na tapacirima vrata, te sa tom opcijom vozač dobija i električno podesiv volan (u mom slučaju ručno podesiv). Sjedišta su udobna, mada za nekog krupnije građe poput mene, bočna podrška je onako osrednja, ali vozač i suvozač “normalne” kilaže će biti presrećni.

Kada je užitak u vožnji u pitanju, iskreno ja imam samo riječi hvale. Moj auto je opremljen paketom opreme Avantgarde, a koji ima nešto tvrđe amortizere i niže opruge u odnosu na one Classic i Elegance, ali tu je naravno  paket AMG koji ima još tvrde amortizere i niže opruge.

Kako auto nose najmanje moguće felne za seriju W204, s gumama 205/55R16 Michelin Primacy 4, udobnost je fenomenalna, ali smatram da je za C250 CDI 4MATIC sa svojom snagom i masom, guma širine 205 milimetara neadekvatna, tako da ću u narednom periodu trgovati felne od 17 ili 18 inča koje će već odličnu stabilnost učiniti još boljom, sa žrtvovanjem nešto udobnosti.

Ono što za C250 cdi mogu reći (mada gotovo isto važi i za 220 CDI), jeste da su “dostava” snage i radost vožnje izvanredni. Maksimalni obrtni momenat je dostupan već na 1.600 obrtaja pogonskog vratila, I što je jako bitno za ubrzanje, jeste da pogonska jedinica nudi konstantno “napajanje” snagom sve do nekih 4.100-4.200 obrtaja. Smatram da treba izbjeći modele C180 i C200 CDI, osim ako se vaša vožnja u potpunosti ne sastoji od upotrebe u gradu.

Direktnost upravljanja je fenomenalna, a sa svojim sistemom Servo-tronic koji u skladu sa brzinom automobila mijenja tvrdoću okreta volana, manevrisanje po gradu se može vršiti malim prstom, a upravljanje na visokim brzinama je tvrdo i sigurno. Ono što me je jako iznenadilo da je svaki dio na trapu, čak i na 215.000 kilometara i dalje nedirnut od 2012. godine, a pritom u svim situacijama nema nikakvih zvukova, i auto se ponaša baš kako treba.

Zvučna izolacija je izvanredna, te negdje do 130 km/h jedino što možete čuti jesu gume, a buka vjetra se tek u zanemarljivoj količini javlja na pomenutoj brzini. Dizel sa četiri cilindra ćete čuti samo pri ubrzavanju, što je opet sve do nekih 3.000 obrtaja vrlo zanemarljivo, a kada “kruzirate”motor je potpuno nečujan u kabini.

Po ovom pitanju ogromnu razliku pravi sedmostepeni mjenjač koji je na svim “normalnim” brzinama, broj obrtaja radilice uvijek drži između 1.200 i 2.000, te u sedmom stepenu prenosa, 2.000 obrtaja dodiruje tek na nekih 135 do 140 km/h. Na nižim brzinama kretanja, 2.000 obrtaja ćete dotaći jedino prilikom ubrzanja.

Jedan od meni omiljenih djelova automobila jesu biksenonski farovi ILS (Intelligent Light System) koji “skreću” zajedno sa okretanjem volana. Automatska duga svijetla su izuzetna, te često govorim kako mnogo brže reaguju nego što bi ja kao vozač mogao.

Jako je teško pisati test o automobilu čiji ste “fan”, te kao što vidjeti manu mu teško nalazim, ali u komunikaciji sa društvom i ljudima koji su posedovali ili probali isti model, čujem uvijek slične komentare, ali naravno svaki vozač traži drugačije karakteristike od automobila.

Uput za kupovinu C klase (W204)

Morate imati na umu da je W204, auto koji je star između 9 i 16 godina, I naravno, za to vrijeme su se otkrile sve moguće mane i problemi, koje je lako istražiti. Početak proizvodnje naraštaja W204, je obeležila dizelska ponuda. Krasio je dobro poznati 2.2-litarski dizelaš kodne oznake OM646 iz E klase W211, koji gotovo da nema nijednu manu, dok su 2009. godine, motor OM646 zamijenili sa 2.1-litarskim dizelom kodne oznake OM651, koji je zbog prirode samog sklopa došao na neopravdano loš glas.

Zbog promjene dizajna pogonskog lanca, koji je se prednje drvorednog lanca postavljenog na OM646, zamijenjen sa jednorednim lancem postavljenim sa zadnje strane na OM651. Prvi simptomi se u prosjeku javljaju između 250 i 300 hiljada kilometara, u vidu metalnog zvuka pri prvom jutarnjem paljenju koji traje par sekundi tako da je velika preporuka da se pri kupovini automobila s agregatom OM651 (dobar dio Mercedesovih modela proizvedenih između 2009. i 2016. godine) prodavac zamoli da na dan razgledanja NE pali auto, sve dok ne dođete da pogledate isti.

Naravno, i u slučaju da se isti čuje, nije smak svijeta s obzirom da dobar dio mehaničara ga mijenja i zatvorenih očiju, ali imajte na umu da je potrebno izvaditi motor iz auta, kako bi se odradila zamjena svih klizača, zupčanika, natezača i samog lanca, što naravno nije jeftino.

Druga značajna mana OM651 agregata je pumpa rashladne tečnosti koja ima plastični impeler koji se zna “pojesti” I ležaja koji takođe može otkazati. Zamjena iste je jako jednostavna s obzirom  da je radni prostor I više nego adekvatan. Dosta ređe mane su kućište filtera nafte, kao I hladnjak ulja.

U ponudi je bio i trolitarski V6 dizelaš OM642, koji je dosta ređi i značajno skuplji od četvorocilindarskih modela, te lično smatram da je nepotreban za C klasu. Naravno, kao i svaki motor na planeti Zemlji, i OM642 ima svojih mana, koje opet uključuju pogonski lanac (mada u nešto manjoj mjeri nego kod verzije OM651) i hladnjak motornog ulja kao jako čest, gotovo neizbježan problem. Za benzince ne mogu puno reći jer ih nikada nisam ni istraživao.

Što se tiče mjenjača, tu je šestobrzinska ručna jedinica, petobrzinski automatik u četvorocilindarskim modelima sklopljenim do 2011. godine, i sedmostepeni automatik na svih “šestacima” i “osmacima”, kao i na “četvorocilindrašima” od 2011. godine do kraja proizvodnje. Ručni mjenjač je praktično nemoguće “ubiti”, automatici su takođe pouzdani i dugotrajni, ali zahtjevaju redovnu zamjenu ulja i filtera, što se čini na svakih, otprilike 60.000 km, kako bi funkcionisali dugo i kvalitetno.

Ko se odluči za kupovinu modela s opcijom 4MATIC, obavezno mora provjeriti prednji kardan koji može dobiti “luft”na spoju s prednjim diferencijalom (jedinstven “problem”na svim modelima 4Matic), ali je to nešto što se dešava na jako velikim killmetražama ili maltretiranim automobilima. Osim toga, ja lično nisam mogao naći informacije o bilo kom drugom problemu koji 4Matic može imati.

Značajna mana serije W204 nevezano za odabranu pogonsku jedinicu, jeste zadnji most koji trune (pogođeni modeli su W204 C klasa, X204 GLK klasa, W212 E klasa, C207 E klasa kupe i C/X218 CLS). Srećom, Mercedes je garanciju istog produžio na 20 godina, jer su uočili da se radi o fabričkoj mani, mada kako često čujem, ovlašteni servisi na našem području često odbijaju reklamaciju, ali nakon što direktno kontaktirate Mercedes, vrlo često na kraju prihvate.

Ja sam svojom kupovinom prezadovljan, te toplo preporučujem ovaj auto svakome kome je u dometu, a srećni ljudi koji imaju mogućnosti za kupovinu modela C63 AMG, u bilo kom obliku, od sada pa na dalje, mogu samo profitirati jer je to auto koji je već postao klasik.

Prednosti: fenomenalan dizajn, odličan balans udobnosti i “sportskih” osobina, kvalitet izrade, dostupan prostor putnicima napred, potrošnja, svetlosne grupe.

Mane: problemi sa pogonskim lancem na većim kilometražama, loš dizajn sklopa zavjese gepeka, osrednji prostor zadnje klupe.

Enes Eki Alković

(4444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

52 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobar pogled niz Risanske strane 👍

Što se tiče bočnih oslonaca, dobro je da su „osrednji inače sa tom širinom bi imao problema. Ja sam 193 i 106 kg, pa u dobar dio novih auta ne mogu sjesti normalno jer me bodu bočni oslonci, sjedim na njima umjesto između njih 😳. Što se toga tiče, jedino Kia Sportage mi odgovara, i naravno postojeći Berlingo…

Dondo

Hebeno, ja iste kilaže kao autor, ali 10cm viši, sjedah u njega i bi mi tijesno, pa se odlučih za F11.

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Dondo
moron

Vrlo, vrlo lep prilaz vozila.

Model koji mi je uvek delovao privlačno. Posebno kao karavan. Baš „san snova“.

Inače, lično mislim da je na zadjoj klupi deficit prostora za kolena malo više izražen, a što je i logično, jer se radi o modelu sa uzdužno postavljenim motorom i sa medjusovinskim rastojanjem od 276 cm ( to bi bilo dovoljno da je motor popreko, ali, ne i uzdužno orijentisan ).

A koliko sve raste, najbolje svedoči činjenica da je ovog prelepog karavana čak i astra karavan prethodne generacije bila duža za oko 10 cm.

Renault Terminator

Lijepa Merdža Balkanboj.
Meni su najljepši karavani upravo iz tog segmenta,Merdža C kalse,Bembara 3-ka touring i Audi A4 avant.I sa tim karavanima bi mogao da živim.Kada bi morao da biram,izabrao bi Bembaru 3-ku touring.
Barske tablice,živio sam u Baru skoro godinu dana…tamo krajem 1995 i skoro do kraja 1996 godine.

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Renault Terminator
Balkanboj

Eheey, ciao i pozdrav iz Tivta.

Ovaj Merdžan je Ekijev, što bi rekli „Barski“ brt. Nisam stigao da pratim AR ovih dana, a kako nisam skoro gledao Ekijeve objave misilo sam da je ljut nešto na nas.
.Ja sam ti prešao u Škoda tabor trenutno…. Octavia.

Renault Terminator

Izvini brate što sam te pomješao sa čovijekom.A izvinjavam se i autoru teksta,čudi me da mi nije skrenuo pažnju na to.Mislio sam da si ti jedini iz Crne Gore koji je na AR.

Balkanboj

Lagano samo. Neki put je teško pohvatati po nadimcima ko odakle piše. Ima ljudi iz Cg koji samo prate tekstove, nemaju potrebe za eksponiranjem.

moron

Mada se to ne tiče samog testiranog vozila, moram da priznam da mi je jako drago da se „iz ilegale“ vratio drug Enes Eki Alković koji se, čini mi se, nije „oglašavao“ skoro 2-3 godine 😊

Tikola Nesla

Pa Jes, sve dok sam ja imao mečku i pitanja za njega, njega bilo nije. Sad će i zveki da prijeđe na Maserati …abam ti sreću. Dade mi Ante 318i da vozim, pa dobro ide dok je suho vrijeme, motor se ne čuje, lijepo vuče, automatik, najviše mi paše što ima sisteme asistencije, čvoknem sve sa trmpomatom i moje je samo da držim palčeve na volanu, ostalo radi sam, vraća me u traku, koči, usporava…dobro dodje na autoputu, volan se lakše okreće neg kod mene, nema runflet gume, muka oko softvera, navigacija standardno loša,27k najjeftiniji takav polovan. 8.2l prosjek…dje dizel… Pročitaj više »

moron

Ti napredni sistemi asistencije ( posebno adaptivni tempomat u kombinaciji sa aktivnim centriranjem vozila ) su po meni danas „must have“ za novo vozilo, jer je „život samo jedan“, a oni zaista dosta doprinose aktivnoj bezbednosti. I testirajući nedavno onaj X1 ( sa „početnom pregovaračkom cenom“ od 57.798,00 € ), bio sam u stanju šoka kada sam uočio da taj automobil nije time opremljen ( mada najpre pomislih da sam ja samo „nepismen“ da pronadjem gde se to kod njega aktivira i kako se možda običan tempomat „prebacuje“ na ACC i obrnuto ). Bila su mi pomešana osećanja neverice, tuge,… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane moron
Enes

Nisam mogao više Zvezdana da lažem 😅 često me molio da napišem ponešto, i stalno kulirao, ali vrijeme bilo da se nešto ponovo otkuca 😁

s mile

Em karavan, em snažan, a još lijep… prava mera za porodičnog čoveka.

Odličan opis, sa puno detalja oko pouzdanosti motora. Značiće puno budućim vlasnicima

Suki

Svaka čast! Puno ugodnih kilometara!!!!

Laki

Kao bivši vlasnik serije „212“ želim ti puno bezbrižnih kilometara.Probaj ulje „Ravenol“ako već nisi jer nije svejedno.Inače na regionalnim putevima tvojih 7 brzina su prijatniji od 9 ke jer su obrtaji u „podrumu“ stalno jedino S modus to pegla.

'79 DeVille

W204 je moj favorit od Merecedsovih putnickih automobila. Jos samo da je benzinac. C350 mozda. U USA u ponudi nije bilo karavana, samo sedan i kupe, sto je velika steta sa mog licnog stanovista.

Hercegovac

Sve pohvale za realan opis ovog modela. Kao bivsi vlasnik C klase W203 dugo sam razmisljao o opisanim problemima sa agregatom OM651 i na kraju kupio Tojota Avensis. Prezadovaljan sam ovom Tojotom, ali Mercedes privlaci svojom udobnoscu i enterijerom tako da je posle pet godina druzenja sa Tojotom doslo vrijeme za eventualnu promjenu.Kako je kupovina Lexusa kod nas veoma zahtjevan poduhvat u izboru je “opet” OM651 u E klasi 2013-2015 godina. Manjkavosti ovog motora mecmalo odvlace ka Volvo-u XC60 isto godiste, slicna cijena, pa mi je ovaj vas tekst dobrodosao da se sagleda situacija prije konacnog izbora.

BB

Hmm mene stalno ubjeđuju da je Mercedes motor savršenstvo… 🤔

Tikola Nesla

B klada je za tebe…

BB

Ne mogu reći da nisam razmišljao…
Ali preskupo, a ja nisam neko ko mora imati „original“ sve u životu…

Tikola Nesla

A šta se ti javljao? Ko te šta pita? 😁😁😁🤭 Zar ne vidiš da sam Hercegovcu napisao…..aaaa, da nemaš dupli nick? Tako dakle…..aaaa lopužo jedna! Jedan ti malo, a?
Klada ti preskupa? Ko za tebe cijena…poslije švapskih „premijuma“ i servisa, poželjeti ćeš odmah druga vozila. Zamisli, bmw da registrira akumulator (mini i bmw samo to imaju) oderu vlasnika 100, 150 eura. Dva klika mišem 150e! Teško je biti budala pa voziti bmw, teeeeeeeško. Uvijek su tu neki debeli kompleksi u pitanju (dokazivanjem nekome nešto preko toga)..

moron

Mislim da na Fiat forumu nedavno pročitah da i VW Passat traži „registraciju“ promene akumulatora.

Tikola Nesla

Kartel! Ne bih se čudio, umjetnici mužnje love od ljudi. Vidiš, vlasnici bmw ti to neće reći….čari posjedovanja bavarskog smeća otkrijes tek kad ga kupiš…a vamo pljuju po alfi koja je savršenstvo.

moron

Samo vlasnici BMW-a ti neće reći za neku lošu osobinu BMW-a ? U prirodi svakog čoveka je da drugima govori samo lepe stvari po tom pitanju, ma koji brend da izabereš 😊

Tikola Nesla

Ma nemoj….sreća moja pa sam pračovjek.😁

moron

Umesto da prepustiš veštačkoj inteligenciji i aplikaciji da ti odrede i prigodno jave kada ti je optimalno vreme da se olakšaš 😊 Ti očito i nisi za drugo, no za pećinu … Kao i ogromna većina nas ovde, uostalom 😊

Tikola Nesla

Neka, neka, pamti pa vrati 😁🤭

Tikola Nesla

Prcam juče Antu, rekoh, prodajes li ti šta auta ovdje ili samo bmw?
( Ima i nekoliko RR, ma to će moron da testira, nije to za mene, veli Ante da sam čudak, svi hoće da sjednu u ova skupa vozila a ti si prvi koji od njih bježi, rekoh, nije to makina italiana! Da su mi ponudio Maserati, ferarri…pa hajde de, ali i tad bi mi došao tvoj advokat da naplati 1300 eura jer sam stavio guzicu u sjedalo, ne daj bože isprljati nešto).

Kitittelj

Trazi i Golf 7 ali moze i bez toga, probao veruj mi. Inace postoji jeftina dijagnostika – Carista koja to resava za par sekundi.

Tikola Nesla

Daj link, šta, kako, gdje.

BB

A izvinjavam se…pored žene hercegovke, možda sam i ja umislio u podsvijesti 😜😂🤣

A šta ti znači to registriranje akumulatora? 🤔

moron

Pa, ako imaš pametan automobil, koji ima ako imas IBS (intelligent battery sensor), taj sistem varira količinu punjenja akumulatora u zavisnosti od niza parametara i čak i ako menjaš akumulator za identičan, a ne odradiš registraciju novog akumulatora, potencijalno ce ti trajati puno kraće.
I to nije „posebnost“ BMW-a.

Tikola Nesla

https://youtu.be/zg3jTNTXoRE evo odgledaj video, nije komplicirano, neee dje bi, zamijeniti akumulator, a poslije slijedi 150eura registracija…sad da mi je taj softver.

BB

Volim što sam zaostao 😜

Tikola Nesla

Znači, nikad od tebe vlasnika bmw. Os kupit kladu?😁🤭😘

BB

možda *ladu
😉

Tikola Nesla

Bmw servis: diskovi i pločice sa zamjenom 650eura (samo zadnji točkovi), inače na netu dijelovi 130e…pa ti vidi, a vele da ih je lik uništio za 34000km (auto sa prednjim pogonom) , ja na mecki mijenjao samo prednje pločice u 168000km. Toliko o kvaliteti proizvoda, pa nek neko kaže lijepu riječ o bmwu..smeće.

BB

Gazda firme ima 530 d (i još mali elektromotor pride), na 50000 mijenjao zadnje diskove, a na 74000 prednje, ti prednji koštali 1200 EUR 😳, zadnji otprilike kao i ti što si rekao. Ali još mu se čude kako je pažljiv vozač pa su mu trajali toliko obično odu na 40-45000 km… Ja se ne sjećam da li sam i na jednom vozilu mijenjao zadnje pločice a prednje mi izdrže oko 100000 km (a diskovi se obrade i pili dalje). Dokle je došla ta kategorija „uživanja u vožnji“ da je cijena kilometra postala neizdrživa… Ali kolega mijenjao pločice na Fiat… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Pa kažem ja, bmw kurca ne valja, to je švapska propaganda. Ništa, za godinu ide i ovaj na prodaju…nisam toliki ovan za šišanje. Jebeš auto kojem svaki dvije godine moraš mijenjati kočnice …kakav kretenski inženjering. I onda neki to smeće porede sa alfom! Nečuveno.

Tikola Nesla
BB

Ma ne kažem ja da nema kupiti jeftinije (ima i za BMW) već da deru u ovlašćenom servisu… A to je zato što samo osim mijenjanja ulja remena i diskova, ništa drugo i ne znaju uraditi (ne samo u ovom, već u svim ovlašćenim servisima), ozbiljni problemi se rješavaju kod frikova kojibsu se osamostalili i debelo ušli u materiju (ne trpe šefove, a oni koji trpe – oni su ostali u servisima). Pa tako imaš i kod SUS, a posebno je izraženo ko dilda, da u ovlašćenom servisu izmijenjaju masu dijelova i opet ne radi pa ide pravdanje: Ma i… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Auuuu…kad sve zbrojim i oduzmemo, znači ona budala koja vozi bmw a dildu je tek najebala. Neka , tako treba.

BB

Ovaj dildo iz primjerja je e-Golf…

BB

https://m.facebook.com/evclinic/

Evo ti link za dildo kliniku…

Uglavnom dva zaključka ljudi izvlače:
Vidiš ti koje je to sranje pa to se kvari, programirani kvarovi itd…

Ili drugi zaključak: Vidiš, kad dođe u prave ruke, to i nisu veliki kvarovi…

Uglavnom ljudi znjau posao a i malo se za*ebavaju u svojim objavama pa se može koristiti kao humoristički portal 😜

'79 DeVille

Iskustveno, BMW i Mini – software za registraciju novog akumulatora je jeftin ili besplatan (ako ga nadjes na internetu). OBDII bluetooth dongle je takodje jeftin.

Tikola Nesla

Odi na proauto.ba tamo pod polovna vozila i održavanje pa odaberi mercedes, lik je lijepo opisao šta strada i posto košta, ako se dvoumis da znaš šta te čeka. Ja mogu reći, ako odaberes pravi motor, recimo ko u b klase (odlična za tebe, hehe), možeš samo da uzivas (ako poredimo sa bmw) i da se ne bojiš troškova, slabo se kvari a dijelovi su preko Neta.

BB

Misliš na onaj motor od „renola“? E taj je dobar 😉

Hercegovac

Zahvaljujem na pomoci oko kupovine. Nedavno sam dosao iz USA (nisam se dugo javljao na ovom portalu) i kada sam vidio koliko tamo prelaze km i kako malo cijene i voze evropska auta (cast izuzecima kao sto su MB, BMW, Audi, Volvo, poneki se vidi na putevima) mislim da bih najprije uzeo Lexusa, a sve ostalo je samo evropska nuznost.

Dragan.

Dragan , zahvaljujem se na opsirnoj analizi i prenetih utisaka o ovom interesantnom modelu ,da sam ranije citao test ovog modela mozda bi sebe postedeo troska popravke i krsta prednjeg kardana a i jos nekih okolnih delovao jer sam to vozio dok nije skroz crklo i popravka kostala oko 1300 evra, jos jedno puno hvala za test.

Bojan

Tekst nije mogao doci u boljem trenutku po mene jer upravo razmatram kupiti w204.
U konsultacijama sa par majstora iz ovlascenog servisa (poznajem ih privatno), meni je izbor ipak pao na benzinca. Samo njihov mali izbor kod nas otezava potragu, ali ne treba zuriti.
Svaka cast za tekst i detaljne opise.

Mig W204

Lep tekst. 32 godine vozim razne modele trokrake zvezde. Sada imam w204 karavan 2010god. 170ks. Sve ispod toga je bacanje para. Nije to pro*eravanje, već nešto što treba da pokrene auto od 1.700kg. Motor OM651 lagano gazi milion+km. A vi izračunajte koliko pređete godišnje km i koliko vam treba godina do tih milion. Lanac spada u servisni paket na svakom vozilu, ne samo Mercedesu. Tačno je da duže traje od kaiša, ali se svakako menja. E sad što se ovde na Balkanu kaže „ima lanac, nema veliki servis“ to je druga stvar. Što se pneumatika tiče, moj je fabrički bio… Pročitaj više »

Balkanboj

Eki, srećno se vozio u karavanu.

Bravo što prevodiš W124 na OT table, možda se sretnemo na nekom skupu.

Pozdrav iz Krtola.

Bane

Jako lep opis detaljan , sve pohvale..
Konkretno me zanima deo vezan za zadnji most… kako ste naveli u garnciji je 20 god.. Na mojoj w204 220cdi (om651) primetio sam da je počeo da truli u ozbiljnoj meri. Kako priznaju garanciju i gde se obratiti ? Unapred hvala.