1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Cadillac Eldorado Brougham – zato što je Rolls-Royce za devojčice!
AR pijaca klasika: Cadillac Eldorado Brougham – zato što je Rolls-Royce za devojčice!

AR pijaca klasika: Cadillac Eldorado Brougham – zato što je Rolls-Royce za devojčice!

339
1
Podelite sa prijateljima:

Period pedesetih godina prošlog veka je verovatno bio najbolji za Cadillac u njegovoj dugogodišnjoj istoriji. Neki se neće složiti s tim, i tvrdiće da je čuveni model sa šesnaest cilindara iz tridesetih godina bio bolji, ili pak oni od pre četiri decenije, kada je brend dostigao najveću prodaju u svojoj istoriji, ali na kraju dana, ako ste želeli Cadillac koji je zaista bio svetski standard, izbor bi bio Eldorado Brougham iz perioda od 1957. do 1960. godine.

Ovi ručno sklopljeni primerci su koštali čak 13.074 američkih dolara ili preko 132 hiljade „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, što ih je činilo za preko 20 hiljada najmanjih zelenih novčanica u modernoj valuti, skupljim nego što je bio čuveni Rolls-Royce Silver Cloud ili Facel Vegas Excellence.

Tokom poslednje dve godine za proizvodnju se postarala čuvena italijanska dizajnerska kuća Pininfarina u Torinu, ali bi automobil zatim bio poslat nazad u Detroit na konačno sklapanje, da bi naposletku ponosno mogao da nosi ono „Made in the USA“.

Ideja o Eldoradou Broughamu je nastala sredinom pedesetih godina kada je General Motors uživao u velikom ugledu i predstavio seriju koncepata na sopstvenom sajmu nazvanom Motorama, kako bi svetu pokazao svoje mogućnosti.

Sve ih je dizajnirao čuveni Harli Erl, a među njima je bilo i nekoliko Cadillaca. Reakcije javnosti su bile toliko pozitivne da je odobrena i limitirana serijska proizvodnja, nakon 1956. godine kada je Fordov premijum brend Continental predstavio svoj model Mark II sa cenom od deset hiljada dolara (današnjih 104.307 „zelembaća“).

Cadillac nije mogao da dozvoli poraz od direktnog rivala, pa je odobrio Eldorado Brougham. Profit je bio u sasvim drugom planu, već je cilj bio pokazati svetu ko ima najbolje četvorotočkaše. Iz navedenog razloga, prodaja je uvek bila mala, pa je prva generacija (1957.-1958.) pronašla 704 kupaca, a ona druga (1959.-1960.) svega 200 mušterija.

Primerak iz današnje priče je iz 1958. godine kada je fabriku u Detroitu napustilo tačno 400 jedinica. I pored svoje visoke cene, Cadillac je izgubio velike sume novca na svakom modelu zbog visokih troškova proizvodnje.


U oglasu se ne navodi njegova kompletna istorija, ali jedan izvor tvrdi da je originalno pripadao nepoznatoj filmskoj zvezdi, i da ga je drugi vlasnik kupio sredinom sedamdesetih godina. Nakon što je vlasnik preminuo 2006. godine, Cadillac je otkupljen od njegove udovice, i nakon toga je prošao kroz trogodišnji proces restauracije u vrednosti od 180 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Potom je prodat privatnom kupcu koji je investirao dodatnih 35 hiljada dolara, a navodi se da je samo poliranje hromiranih delova koštalo čak 20 hiljada „zelembaća“. I enterijer je restauriran u originalno stanje, mada neki eksperti kažu da je pomalo traljavo urađen pošto se jasno vide neki nezavršeni detalji. Trenutno se nalazi u gradu Invernes unutar američke savezne države Kalifornije.

Eldorado Brougham pokreće V8 motor zapremine 365 kubnih inča (6,0 litara) sa 335 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Ušli smo u poslednji dan aukcije i pomalo iznenađujuće, najviša od šest ponuda iznosi tek 55 hiljada dolara. NADA Guides, koja se bavi procenama vrednosti klasičnih automobila, kaže da ovaj Cadillac, čak i kada je u katastrofalnom stanju, ima smisla da košta oko 70 hiljada dolara, a oni restaurirani primerci, čak i oko tri puta više novca od toga.

I gledajući ovaj Eldorado Brougham zaista moramo da se pitamo… Šta se desilo sa nekada velikim Cadillacom?

Zoran Tomasović

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

Šta se desilo sa nekada velikim Cadillacom?
pa uništila ga japanska konkurencija
koncentrisanje GM-a samo na domaće tržište
neulaganje u razvoj cadillaca, već samo prepakovanje chevroleta, itd