1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Porsche 550“ na američko-japanski način
AR pijaca klasika: „Porsche 550“ na američko-japanski način

AR pijaca klasika: „Porsche 550“ na američko-japanski način

143
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogi eksperti će se složiti da je Porsche 550 bio možda najbitniji model za ovu nemačku firmu. Debitovao je 1953. godine, dok se Evropa još uvek oporavljala od posledica Drugog svetskog rata i dok je na sve proizvode iz Nemačke gledano kao na kugu.

U naredne četiri godine fabriku će napustiti samo 90 jedinica i model 550 će se naći na naslovnim stranicama svih medija onda kada je legendarni Džejms Din poginuo za njegovim volanom. Njegova uloga je bila posebno uticajna na trkačkim stazama gde je pobedio na gotovo svakom takmičenju u kojem je učestvovao i doneo Nemačkoj toliko radosti kroz krizna vremena.


Problem u celoj priči je taj da 550 nikako nije jeftin za kolekcionare. Verovatno niti jedan klasični Porsche nije, a kada pogledamo male brojeve koji ilustruju obim proizvodnje, brzo je jasno zašto vrednost nekih primeraka dostiže sume i od pet miliona američkih dolara. Da li postoji solucija? Naravno da postoji što smo ovih dana mogli da vidimo na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“.

Na prvi pogled možda izgleda kao svaki drugi primerak modela 550 koji smo videli na sajmovima klasike, ali je zapravo proizveden 2015. godine od strane kompanije Special Edition.

Ona je locirana u gradu Bremen, ali ne onom u Nemačkoj već u američkoj saveznoj državi Indijani. Automobil nosi zvanično ime Beck 550 i pokreće ga 2,5-litarski bokser motor razvijen od strane Subarua kao i četvorostepeni manuelni menjač.

Navodi se da je školjka zapravo proizvedena još 1955. godine i to od plastike ojačane staklenim vlaknima, ali da je dobio japansku mehaniku tek pre šest godina. Proizvodnja kopija legendarnih automobila je bila veoma unosan biznis tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pa je moguće da je nekada imao sasvim drugačije „srce“, ono koje je Special Edition zamenio tokom protekle decenije.

Pneumatici BF Goodrich Radial T/A pneumatici i 15-inčne felne su slične onima koje smo mogli da vidimo na originalnom modelu Porsche 550. Enterijer je nešto modernizovan ugradnjom novih sedišta i CD plejerom sa nekoliko zvučnika koji su sakriveni, pa se ne vide na prvi pogled.

Sa mehaničke strane, kako već rekosmo spominje se da ovaj „550“ pokreće Subaruov motor EJ25D, što je oznaka za 2,5-litarski turbobenzinac koji se ugrađivao u modele Impreza, Forester, Legacy i Outback. Zavisno od godine proizvodnje, razvijao je najviše 345 konjskih snaga, mada su postojale i verzije bez turbo punjača sa minimalnih 165 „konja“.

Nažalost, u oglasu se ne navodi šta se konkretno krije pod haubom, pa možemo samo nagađati. Četvorostepeni manuelni menjač je takođe pozajmljen od ovog japanskog brenda.


Četiri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 45 hiljada američkih dolara. Možda cifra generalno nije mala, ali istovremeno je samo delić od one koju biste morali da iskeširate za pravi primerak Porschea 550. Pritom, moderna japanska mehanika je sigurno pouzdanija od one izrađene pre skoro šest decenija, pa ako možete da pređete preko podatka da se vozite u „jeftinoj kopiji“, Beck 550 je zapravo dobra investicija.

Zoran Tomasović

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kod ovakvih „projekata“ ne vidim svrhu stavljanja „high flow“ sportskog filtera vazduha koji ostaje u motornom prostoru da usisava topao vazduh.

Prosto im se divim.