1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Volkswagen Golf R32 je upravo prodat za 62.000 dolara
Ovaj Volkswagen Golf R32 je upravo prodat za 62.000 dolara

Ovaj Volkswagen Golf R32 je upravo prodat za 62.000 dolara

3.31K
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira koliko se „žalimo“ da je Volkswagen Golf previše čest na ulicama i da ga prati imidž izgrađen još početkom osamdesetih godina prošlog veka sa legendarnom „dvojkom“ dizelom, nema sumnje da je nemački proizvođač vozila u poslednjih skoro pet decenija premijerno prezentovao mnogobrojne kultne modele koji danas umeju da vrede pravo malo bogatstvo. Eksperti će reći da je prva generacija legendarnog hot heča GTI najpoželjnija, ali daleko od toga da kolekcionari ne obraćaju pažnje i na modernije modele.

Uzmimo za primer ovag specijalca R32 iz 2004. godine za koga je novi vlasnik upravo iskeširao čak 62.000 dolara. Istina, automobil jeste prešao svega 1.800 milja (2.880 km), ali teško da je neko očekivao da će ijedna „četvorka“ danas vredeti više nego kada je bila nova.


Ovaj specifični R32 je prodat u izložbeno-prodajnom salonu Sharrett Volkswagen u američkoj saveznoj državi Merilend za tadašnju sumu od 29.100 dolara (oko 39.920 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti dolara). Već tada je bilo jasno da je reč o budućem klasiku pošto je nemački gigant limitirao ponudu „preko bare“ na samo 5.000 jedinica.

Prethodni vlasnik je uradio sitne modifikacije poput novih „Cupra“ branika, a kaže da takođe poseduje i originalne delove za sve one koji žele da vrate heč u fabričko stanje. Tamno plava boja je izuzetno prepoznatljiva na heču R32, kao i poveće 18-inčne felne. Enterijer takođe ne pokazuje godine pa su kožna sedišta ista onakva kakva su bila na dan kada su napustila fabriku, dok je volan još uvek prekriven zaštitnom plastikom. Za svoj period ovaj automobil je bio relativno bogato opremljen pa je pružao grejače u sedištima, automatsku klimu i CD plejer za šest diskova.

 

Detalj koji privlači najviše pažnje je onaj ispod haube, gde su inženjeri nekako uspeli da uglave poveći 3,2-litarski V6 agregat od 240 konjskih snaga. Kažemo „poveći“ pošto je Golf originalno razvijen sa mnogo manjim motorom na umu inženjera, a retko kome je padalo na pamet da u automobil sličnih dimenzija stavi agregat sa šest cilindara.

Snaga se prenosila na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 5,9 sekundi uz maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h. Najveći trenuci slave su došli kada su mnogobrojni mediji zaključili da predmetni R32, na čuvenoj stazi Nirburgring nije mnogo sporiji nego sportski velikani poput BMW-a M3 ili pak Honde NSX.

Koliku popularnost R32 uživa kao „jangtajmer“ možda najbolje potvrđuje i podatak da je na istom sajtu Porsche 911 Carrera 4S sličnih godina pronašao vlasnika za čak 10.500 američkih dolara manje, dok je novi vlasnik izdvojio 54.000 najmanjih zelenih novčanica za Ferrari 360 Spider. Pa onda neka neko kaže da je Golf precenjen …

AutoRepublika

(3313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments