1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW pripremio oproštajnu ograničenu seriju GS-a
BMW pripremio oproštajnu ograničenu seriju GS-a

BMW pripremio oproštajnu ograničenu seriju GS-a

3.80K
3
Podelite sa prijateljima:

BMW Motorrad je pripremio posebnu ponudu za kupce. U pitanju je, pre par dana u Italiji predstavljen model ograničene serije R 1250 GS s posebnim atributom Ultimate Edition. Planirani obim kontingenta ovog motocikla iznosi 2.100 primeraka, a za osnovu je uzeta verzija GS-a, Adventure i to u opremi Triple Black.

Nema ovde previše iznenađenja jer je već neko vrmee poznato da GS očekuje smena generacija. Novi okvir, novi motor i novo ime… Dolazeći model će poneti oznaku R 1300 GS i očekuje se kao model za 2024. godinu. Oni koji to ne mogu ili ne žele da sačekaju, moći će da kupe aktuelni R 1250 GS u oproštajnom paketu Ultimate Edition.

Istina je da broj od 2.100 motocikala nije preveliki, pa ko želi da se ponovi, verovatno bi bilo mudro da požuri, a vredi reći da će primerak iz ove serije moći da bude poručen posredstvom svih distributivnih centara koji funkcionišu posredstvom divizije BMW Motorrad.

Ukupno će šest različitih paketa BMW-a biti dostupno, baš kao i dodatne nadgradnje koje su raspoložive uz ovaj motor. Postojeći paketi koji su integrisani u model R 1250 GS Ultimate Edition uključuju estetske setove nazvane Shadow I i II (senka 1 i 2), a koji uključuju seriju mašinski obrađenih delova od aluminijuma u finišu koji BMW tradicionalno naziva „Opcija 719“. Opet, jasno je da se radi samo o kozmetičkim detaljima. Međutim, ako se čovek udubi, shvatiće da ima i funkcionalnih i estetskih unapređenja.

BMW je opredelio paket Dynamic kako bi se dobile poboljšane perfromanse, a on obuhvata poluaktivni sistem oslanjanja. On nosi rogobatni naziv „Dinamična elektronka korekcija ogibljenja“ (Dynamic Electronic Suspension Adjustment – D-ESA). Podrazumeva se i postojanje režima Pro riding, kao i pomoć pri šaltovanju stepena prenosa.

Ako planirate da idete na duže putovanje svojim primerkom motocikla s indeksom R 1250 GS Ultimate Edition, posebno ćete ceniti uključivanje BMW-ovog paketa Touring. Zahvaljujući tome, dobijate tempomat, navigaciju, štitnike za ruke i nosače za torbu za vaš prtljag.

Paket Comfort dodatno podiže prednost putovanja sa vožnjom bez ključa, grejanim ručkama i hromiranim sistemom za odvod izduvnih gasova. Paket BMW Lights obezbeđuje bolju vidljivost za vozača motocikla R 1250 GS Ultimate Edition, i ona se može okarakterisati kao vrhunska u bilo kojim uslovima.

Proizvođač iz Minhena je povrh pobrojanih stavki ponudio i zatamnjeni vizir, zaštitne cevi oklopa (kreš barove), točkove s crnim žičanim felnama, dodatnu rasvetu LED, titanijumski sistem za odvod izduvnih gasova Akrapovič, uz poklopac od ugljenika. Narvno, po površini motocikla su razasuti bedževi na kojima piše Ultimate Edition. Dodatno, vlasnici mogu da poruče i nosače za putne torbe sa istim ispisom, a koji bi bili podesni za proizvode koje potpisuje BMW-ov Vario.

Novitet se u Americi prodaje po preporučenoj ceni od 26,9 hiljada dolara, dok je u Italiji cena na nivou od 28.900 evra, u Nemačkoj 29.326 evra. Iako su ove cene visoke same po sebi, kada bi se na postojeće verzije GS-a dodalo sve ovo što sadrži primerak iz oproštajne serije, takav dvotočkaš bi bio za dve hiljade evra skuplji od verzije Ultimate Edition.

„Reč ultimate znači konačno, i to je ono što je inspirisalo dizajn ovog motocikla. Stil Triple Black naglašava snažan karakter i sportske kvalitete BMW-a R 1250 GS-a. Estetski paketi Shadow I i Shadow II čine kombinaciju motocikla i dodatne opreme još dragocenijom. Ručno izrađene komponente od eloksiranog aluminijuma otkrivaju strast prema detaljima i stvaraju ekskluzivnu vrednost.

Brendiranje linijom dodataka Option 719 akcentira privlačnost i kvalitet dvotočkaša. Ultimate Edition je motocikl za sve koji žele da poseduju ekskluzivni deo istorije BMW-a Motorrada“, rekao je generalni direktor BMW Motorrad Italije, Alesandro Salimbreni.

AutoRepublika

(3796)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran

BMV,Audi,WW….svi si pripremili neke oprostajne serije,tuga jedna. U prevodu jebite se…..kupovacemo neke Kie,Daewue,Lade..

Bungi

Niko nije rođen u BMW – u, Audi-u, Mercedesu.Osim njemačkih, postoji još mnogo dobrih automobila.Trebamo prestati robovati navikama i robnim markama.Odijelo ne čini čovjeka, automobil još manje.

Lecler

Ovde je riječ o motociklu, čitajte malo a ne samo ubacivati neke floskule