1. Home
  2. Vesti
  3. Električne perjanice Stellantisa DS 9 Crossback i Opel Insignia će biti sklapane u Italiji
Električne perjanice Stellantisa DS 9 Crossback i Opel Insignia će biti sklapane u Italiji
1

Električne perjanice Stellantisa DS 9 Crossback i Opel Insignia će biti sklapane u Italiji

335
1
Podelite sa prijateljima:

Korporacija Stellantis planira da na evropskom tržištu lansira krosover srednje veličine DS 9 Crossback i čuvenu Opelovu Insigniju za par godina. Oba nova proizvoda bi bila utemeljena kompanijskoj modularnoj platformi namenjenoj električnim vozilima, a koju nazivaju STLA Medium.

Još u ranijem delu ove godine je bilo priča i najava o dolasku nove generacije Insignije i tada je bilo reči da će biti predstavljena u formi SUV-a, pošto na Starom kontinentu opada interesovanje za limuzinama iz nepremijum segmenta. Aktuelna Insignia druge generacije je poslednji Opelov model razvijen pod patronatom američkog General Motorsa. Taj model je na tržište ušao 2017. godine i nudio se u obličju liftbeka, karavana i proterenskog karavana. Nakon restilizacije koja je izvedena 2020. godine, izidignuti karavan je nestao iz ponude, a razlog je bila mala tražnja. Druga Insignija je silazila s traka proizvodnih pogona izgrađenih uz centralu marke, u nemačkom gradu Riselshajmu.

Automotive News Europe je potvrdio ove insajderske informacije inicijalno prezentovane u januaru, pa verujemo da će nova Insignija promeniti karoserijsko obličje s novom generacijom i da će postati kupeoliki krosover, nešto nalik nedavno testiranog Citroena C5 X, a koji se sklapa jedino u Kini. Međutim, dok je Citroenov adut postavljen na platformu ugljovodoničnih vozila EMP2, dotle će nova Insignia leći na pomenutu arhitekturu STLA Medium. Čak i na toj platformi, moguće je ubaciti SUS motor, ali samo kao deo hibridnog pogonskog sklopa.

Korespondencija koju je Opel imao s komponentašima, a u koju je uvid imala redakcija lista Automotive News Europe, nagoveštava da bi početak proizvodnje nove Insignije s fabričkim indeksom OV85 trebalo da se desi sa prvim nedeljama 2025. godine i to u Fiatovoj fabrici u Melfiju, dok bi malo ranije, tačnije 2024. godine, rođački krosover iz premijum game DS (s fabričkim kodom D85), takođe na istom mestu trebalo da započne svoj proizvodni život. Nezvanično taj model možemo nazvati DS 9 Crossback.

Marka DS je ovakav krosover najavila još 2020. godine kada je prikazala koncept Aero Sport Lounge (na slikama) i tada je rečeno da će imati pogonski sklop od 680 konjskih snaga. Prema zvaničnim informacijama iz Stellantisa, baterijsko pakovanje bi trebalo da ponudi kapacitet od 87 do 104 kWh, što je dovoljno za autonomiju od oko 700 kilometara. Ova objava je došla tokom leta 2021. godine.

Pored vodećih krosovera brendova DS i Opel, fabrika u Melfiju će ovladati proizvodnim veštinama kako bi mogla da se nosi sa sklapanjem još dva električna modela. Naime, krajem 2025. godine, na pokretnu traku biće stavljen kompaktni krosover sledeće generacije, a to je model DS 7 Crossback (fabrički indeks D74), a zatim i srodni SUV s logotipom marke Lancia (fabrički indeks L74). On će najverovatnije dobiti istorijsko ime Aurelia.

Iz interne prepiske proizilazi da će u periodu od 2026. do 2029. godine, fabrika u Melfiju proizvoditi 90 hiljada primeraka električnih vozila računajući četiri pomenuta modela, i to na godišnjim osnovama. To znači da proizvodnja i neće biti posebno masovna. U međuvremenu, preduzeće, osnovano početkom devedesetih godina prošlog veka, projektovano je za montažu oko 400 hiljada automobila godišnje. Sada zapošljava 6.700 duša, dok je tokom 2021. godine, fabrika proizvela ukupan broj od 163.646 jedinica tri modela – Fiat 500X, Jeep Renegade i Jeep Compass.

U procesu realizacije ideje o statusnoj promeni, spajanju PSA grupe i koncerna Fiat Chrisler Automobiles u Stellantis Corporation (što je kompletirano u januaru 2021. godine), Karlos Tavarez kao šef Stellantisa je obećao da neće zatvoriti nijednu od 24 operativna evropska postrojenja koja su bila deo novog automobilskog giganta, i sada pokušava da ih ravnomerno optereti. Stellantisova fabrika PSMA Rus, izgrađena u ruskom gradu Kaluga, takođe pripada evropskoj matrici fabrika – njeno zatvaranje se još ne razmatra čak ni u svetlu dobro poznatih geopolitičkih preokreta, iako je rizik od zastoja veoma izražen.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

DS ide iz krajnosti u krajnost – od dosadnog DS9 do ovog „ultramodernog“ i haoticnog elektricara!