1. Home
  2. Vesti
  3. Lotus Evora GT430 Sport – najbrži serijski model marke ikada
Lotus Evora GT430 Sport – najbrži serijski model marke ikada
0

Lotus Evora GT430 Sport – najbrži serijski model marke ikada

173
0
Podelite sa prijateljima:

Lotus u poslednje vreme nije bio toliko prisutan u automobilskoj javnosti, ali nadamo se da će se to u velikoj meri promeniti kada kompaniju preuzme kineski Geely.

Ipak, kompanija je predstavila novi GT430 Sport. Naravno, naziv zvuči poznato i to ne bez razloga, jer je reč o još jednoj ponudi GT430, nakon standardnog modela predstavljenog u julu. Kao što je i očekivano, novajlija je – brži.

Dostupan u automatskoj i manuelnoj menjačkoj verziji, GT430 Sport je namenjen široj grupi kupaca. Standardni GT430 je dostupan isključivo sa manuelnim menjačem. Sport varijanta donosi i mnoge trkačke komponente na spoljašnjosti, uključujući masivno zadnje krilo i agresivni prednji difuzor. Tu su i AP Racing performantne kočnice, podesivi Ohlins amortiseri i Torsen diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Snaga dolazi iz istog 3,5-litarskog, kompresorskog V6 sa 435 ks i 440 Nm, što obezbeđuje sprint do stotke za samo 3,7 sekundi, desetinku brže od standardnog modela.

Sa komponentama od ugljeničnih vlakana i uklanjanjem zadnjeg krila, GT430 ima masu od samo 1.248 kilograma sa odnosom snage i mase od 350 ks po toni. Maksimalna brzina iznosi 315 km/h, što ovaj model čini najbržim serijskim Lotusom ikada. Vertikalni aerodinamički pritisak ostaje na impresivnih 100 kilograma pri 305 km/h, čak i bez svih dodatnih aero komponenti.

Kabina prati sličnu temu smanjenja mase sa novim Sparco trkačkim sedištima, presvučenim miksom kože i alkantare. Volan, armaturna tabla, paneli vrata, transmisioni tunel i centralna konzola takođe dolaze presvučeni istim materijalima. Lotus čak nudi i opcioni, integrisani info-zabavni sistem sa mogućnošću povezivanja iPhonea, Bluetooth, satelitsku navigaciju i zadnju kameru.

„Evora GT430 je već sebe zacementirala kao pravi kolekcionarski model, ali mi znamo da mnogi naši kupci žele opciju u vidu manje agresivne verzije iste snage, bez ekstremnog dizajna i aero komponenti“, rekao je CEO kompanije Žan-Mark Gal. „Sa Evorom GT430 Sport, odgovorili smo na zahtev da rasnim Lotusima dodamo još jedan model koji je sjajan na stazi ali i superiornih sposobnosti na drumu.“

 

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments