1. Home
  2. Vesti
  3. Ako je suditi po automobilima, Rusi i Ukrajinci su dosta slični
Ako je suditi po automobilima, Rusi i Ukrajinci su dosta slični
0

Ako je suditi po automobilima, Rusi i Ukrajinci su dosta slični

157
0
Podelite sa prijateljima:

Muka je naterala brojne Ukrajince da napuste domovinu, ali do nas dobace samo oni imućniji. To se da zaključiti na temelju vozila koja krstare našim putevima a nose ukrajinske registarske tablice, pa se lako može steći nakaradan utisak kako Ukrajinci teraju samo skupocene četvorotočkaše. Međutim, statistički gledano, najpopularnije marke tokom prošle godine u Ukrajini su bile Toyota, Renault i Volkswagen.

Otkako su ruske snage navalile na Ukrajinu, fokus čitalaca i analitičara prilika na tržištu novih automobila je bio na ruskom tržištu. Uprkos očekivanjima da će, pogođeni međunarodnim sankcijama i marginalizacijom od strane država sa jakom automobilskom industrijom, broj registracija novih automobila na ruskom tržištu pasti, nazadovanje je bilo samo privremeno. Tako, ako je 2021. godine u Rusiji bilo registrovano 1.666.780 automobila, godinu dana kasnije, posle kobnog datuma 24. februara 2022. godine, broj registracije te godine je smanjen za 58,8% na 687.370 novih automobila. Sve to je bilo privremeno jer je tržište u 2023. godini ponovo poraslo na 1.058.708 jedinica.

U Ukrajini je pad od 2022. do 2021. bio još dramatičniji, i izneo je 63%, pa je prošle godine prodato samo 37.900 novih automobila. I u ovom slučaju nazadovanje je zamenjeno snažnim rastom 2023. godine, sa rastom tržišta na oko 61.000 četvorotočkaša.

Ako za trenutak zanemarimo jasne razlike između dva tržišta na nivou ukupnog obima isporuka, ističu se brendovi koje su kupci izabrali. Tako, čak i ako su mnogi Rusi prešli sa zapadnih brendova na domaće ili kineske marke, rang listu automobilskih kompanija i dalje vode Lada (AvtoVAZ), Kia, Hiundai, Renault i Toyota. Tako je to barem prema podacima Asocijacije evropskog biznisa (AEB) u Rusiji.

Najtraženija kineska marka na ruskom tržištu, ona koja posluje unutar velikog Great Wall Motorsa, Haval se nalazi tek na jedanaestom mestu, a sledi ga Chery na dvanaestoj poziciji.

Ukrajinsko tržište je ostalo lojalno zapadnim igračima, ali njihovo rangiranje je daleko od veštački stvorene slike koja ukazuje na kupovinu veoma skupih brendova i modela. Prema Udruženju proizvođača automobila Ukrajine (Ukrautoprom), brend na vrhu liste registracija novih automobila je Toyota (10.197 jedinica), zatim Renault (5.790 jedinica), Volkswagen (5.627 jedinica), Škoda (4.938 jedinica) i BMW (4.128 jedinica). U takozvanu listu „Top 10“ ulaze još i Hyundai, Mercedes-Benz, Suzuki, Mazda i Nissan. Evo da dodamo da se u prvih deset imena u susednoj Rumuniji ističu Dacia, Renault, Toyota, Škoda, Volkswagen, Hyundai, Ford, BMW, Mercedes-Benz i Suzuki.

Što se tiče popularnosti konkretnih modela, možemo reći da su Ukrajinci na prvu poziciju stavili Renault Daster, odnosno istu Daciju Duster koja se takođe prodaje i u ostatku Evrope, ali tamo s logotipom francuske marke. Na drugom mestu je Toyota RAV4, zatim VolksWagen ID.4, a zatim, redom, Hyundai Tucson, Škoda Octavia, Škoda Kodiaq, Suzuki Vitara, Toyota Corolla, Nissan Qashqai i Toyota Camry.

Čak i u oblasti polovnih automobila, tržište u Ukrajini ne obiluje veoma skupim automobilima, već, uglavnom, automobilima sličnim onima na rang-listi u okolnim državama. Prema podacima za 2023. godinu, prošle godine najveći broj registrovanih polovnih automobila je nosilo sledeće oznake: Volkswagen Passat, Daewoo Lanos, Škoda Octavia, Volkswagen Golf i Renault Megane.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments