1. Home
  2. Vesti
  3. Ford prikazao testiranje modela F-150 Lightning u ekstremnim uslovima
Ford prikazao testiranje modela F-150 Lightning u ekstremnim uslovima
1

Ford prikazao testiranje modela F-150 Lightning u ekstremnim uslovima

232
1
Podelite sa prijateljima:

U vremena kada električni automobili sve više postaju deo svakodnevnog života, još uvek postoji veliki broj onih skeptičnih kupaca koji kažu da „nikakva tamo neka Tesla na struju neće zameniti njihovog vernog dizela“. Daleko od toga da se žale samo građani na Balkanu jer „ne mogu s jednim punjenjem baterija da stignu do Grčke na more“ već ćete slične priče čuti i u Sjedinjenim Američkim Državama gde je avionska industrija omiljeni način transporta na duže distance.

Ali, „Amerikanci kao Amerikanci“ najviše vole svoje pikap kamione i prethodnih godina smo videli pravu najezdu takvih električnih modela.

GMC Hummer i Rivian R1T su već u izložbeno-prodajnim salonima, rivali iz Chevroleta, Rama i Tesle stižu za nekoliko godina, a ovih dana sve oči javnosti su usmerene na bestseler Forda, onaj iz F Serije. Konkretno pričamo o njegovom izdanju nazvanom F-150 Lightning koje pruža maksimalnih 563 konjskih snaga i autonomiju od 512 kilometara.

Nisu ni Jenkiji glupi onoliko koliko ih svet smatra takvima, pa su brzo shvatili da je navedenu autonomiju moguće ostvariti samo u idealnim vremenskim uslovima, i kada pri tome Lightning ne obavlja teže poslove, to jest one za čije izvršenje je i konstruisan.


Toga je svestan i sam Ford i nikako nije želeo da rizikuje sa modelom koji čini čak 75% njegovog globalnog profita, pa je javnosti dostavio seriju fotografija Lightninga na testiranju u ekstremnim uslovima.

Za početak, na kamionet je zakačena prikolica dužine 7,3 metra, a u nju zatim utovaren teret mase oko 4,5 tona. Vozilo je zatim voženo u nekim od najekstremnijih uslova koje Amerika može da ponudi, a temperature su se kretale od dva stepena ispod nule u saveznoj državi Kolorado, pa sve do +48 stepeni u Arizoni.

Na pitanja medija je odgovarala inženjerka Linda Zang i ona spominje da je navedeni test u Koloradu demonstriran na autoputu pod brojem 70, gde ne samo što su niske temperature, već je sam drum postavljen pri uglu od 6% i na samom vrhu je 3.400 metara nadmorske visine.

Sličan test je ponovoljen i u Arizoni gde se Lightning spuštao kroz oštre nizbrdice sa 1.067 metara nadmorske visine. Iako je kamionet obavio sve poslove bez većih problema i pokazao svoju sposobnost kao komercijalno vozilo, Ford nam i dalje nije odgovorio na ono ključno pitanje, a to je koliko kilometara Lightning može da prevali s jednim punjenjem baterija u takvim uslovima.

Jedna od fotografija pokazuje brojku od 128 milja (205 kilometara) i lampicu za bateriju negde na polovini, ali gospođa Zang nije želela da potvrdi (doduše, ni da demantuje) ovu cifru uz objašnjenje kako „mnogo toga utiče na autonomiju“.

Ipak, Lightning će uskoro početi pristizati u izložbeno-prodajne salone, što znači da će javnosti biti dostupan i za test vožnju, i ne sumnjamo da ćemo tada saznati odgovore na mnoga pitanja.

AutoRepublika

(232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Novija e-vozila imaju zagrevanje baterije – pre punjenja i za vreme voznje. Deo energije baterije i deo energije punjenja trosi se na zagrevanje. Efekat je ipak pozitivan jer se zagrejana baterija brze puni a u voznji daje vise energije. Sto se tice testiranja u zimskim uslovima sve ostalo je cista mehanika.