1. Home
  2. Vesti
  3. Ilon Mask će lično uručiti prve primerke Teslinog Modela Y iz fabrike u Nemačkoj
Ilon Mask će lično uručiti prve primerke Teslinog Modela Y iz fabrike u Nemačkoj
0

Ilon Mask će lično uručiti prve primerke Teslinog Modela Y iz fabrike u Nemačkoj

107
0
Podelite sa prijateljima:

Teslin pogon pokraj nemačke prestonice trebalo bi da u utorak startuje sa radom. 

Ilon Mask će biti na zvaničnom otvaranju fabrike u Grunhajdu, nekih 35 kilometara jugoistočno od Berlina. Germanski mediji navode da će milijarder lično uručiti prve primerke Modela Y koji su stvoreni na tom lokalitetu novim vlasnicima. Očekuje se da će se na otvaranju fabrike naći i nemački kancelar.

Ovo je prva Teslina proizvodna lokacija na Starom kontinentu, i predviđeno je da se ovde isprva montiraju Model Y i Model 3, koji trenutno nose prodaju američke marke na svojim plećima. Kapacitet fabrike je preko pola miliona vozila na godišnjem nivou, a osim automobila, Tesla će ovde proizvoditi i baterije – ukupno 50 gWh na godišnjem planu.

Mask je želeo da fabrika u Nemačkoj startuje sa radom još prošlog leta, ali su prepreke u vidu birokratije dovele do drugačijeg ishoda. Nemačke vlasti dozvolile su Tesli da počne sa testnom proizvodnjom kako bi se uverili da sve ide kako treba, no ona je ograničena na najviše 2.000 automobila.

Sa pravom proizvodnjom počeće se od sutra, a nemački mediji očekuju da će ove godine iz te fabrike izaći oko 300.000 četvorotočkaša. Ipak, to su samo prognoze, jer je veliko pitanje kako će teći proces nabavke spornih poluprovodnika i mikročipova.

AutoRepublika 

(107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments