1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen „vrući“ sedan MG 5 Scorpio
Predstavljen „vrući“ sedan MG 5 Scorpio
1

Predstavljen „vrući“ sedan MG 5 Scorpio

538
1
Podelite sa prijateljima:

Ako ste pomislili da će se Ford potresti zbog upotrebe slavnog imena od strane Kineza, verujte da neće. Nedavno su zaštitili nekoliko kultnih naziva iz prošlosti američkog proizvođača, ali se, pre 24 godine napušteni Scorpio, nije našao među njima. Sada Kinezi imaju svoju „škropiju“, a konkretan model nema dodirnih tačaka sa starim Fordovima.

SAIC je izabrao ovo ime kako bi krstio sportsku verziju 4,7 metara duge limuzine MG 5, čija je inače bazična verzija debitovala pre nekih godinu i po dana.

MG 5 Scorpio je, sudeći po stavu konstruktora, osmišljen da udovolji onima koji su tokom mladosti sanjali sportski automobil, ali ga tada nisu mogli priuštiti. Kineski Scorpio bi trebalo da bude relativno povoljno cenovno pozicioniran, iako se veoma značajno razlikuje od „civilne verzije (MG) petice“.

Pojava ove varijante je, na primer, ozbiljno modifikovana: prednji deo karoserije je u potpunosti nov, s dvodelnim prednjim svetlosnim grupacijama i široko razjapljenim čeljustima rešetke hladnjaka. Nove signalne grupe karakterišu i zadnji kraj vozila, na kom su vidna i četiri završetka izduvnih cevi, i to su pravi „auspusi“, a ne lažni kao kod Mercedesa, što će reći da su sva četiri funkcionalna.

Pride, površina stakla na zadnjem prozorskom otvoru je uvećana za 1,5 puta i tako omogućava putnicima na zadnjoj klupi da imaju neomatan pogled van vozila.

Pod haubom se nalazi identičan turbobenzinski četvorocilindarski motor komercijalne oznake 1.5 TGI. Ta jedinica pripada porodici agregata Mega Tech, kao top verzija „običnog“ modela MG 5. Ali, za verziju Scorpio, proizvođač je obezbedio novi sistem direktnog ubrizgavanja goriva (pod pritiskom od 350 bara – baš kao kod trolitarskog benzinca iz modela BMW M340i).

MG 5 Scorpio se može pohvaliti i elektronskom kontrolom ventila za smanjenje pritiska izduvnih gasova (wastegate). Snaga je nežno uvećana, pa umesto standardnih 173 konjskih snaga i 275 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, u ovom izvođenju dostupno 181 „grlo“ i 285 Nm. Pride, i sam motor se radije odaziva na pritisak papučice gasa.

Menjačka kutija je sedmostepena robotizovana i s dvostrukom spojnicom, što će reći, konstrukcijski bliska Volkwagenovom DSG-u.

Kineski MG 5 Scorpio svakako dolazi s elektronskom simulacijom samozaključavajućeg diferencijala, a i sama šasija je nanovo fino podešena. Ipak, i kontroverzno možemo reći, zadnja osovina je (samo) polukruta, dok se među opcionalima nalazi i funkcija adaptivnog tempomata.

Putnička kabina verzije Scorpio je u potpunosti originalna. Na čeonom panelu su montirana dva ekrana koja po dijagonali poseduju po 12,3 inča, dok civilni MG 5 nudi samo tradicionalnu arhitekturu. Centralni tunel je izveden da bude masivniji, dok je ugrađena i osobena ručica menjača.

Za ovu modifikaciju je osmišljen i nov obruč upravljača s tasterima za promenu stepena prenosa, a tu je i dugme čijim pritiskom oslobađate funkciju „Super Sport“, nakon čega se sva sila elektronike izmešta u „stanje borbene pripravnosti“.

Čak su i unutrašnji paneli na vratima originalni. U izvođenju s oznakom Scorpio su unutrašnje ručice za otvaranje vrata integrisane u odmorište za ruke, pa je potrebno povući ih ka sebi ako želite da otvorite vrata, ali na gore. Sedišta integrišu i naslone za glavu dok su bezbednosni pojasevi dati u nekoj svetlijoj nijansi, kada pričamo u putnicima bližim volanu. Pride, ponuđen je panoramski krovni otvor, a tu je i muzički sistem zvučnog imena (Yamaha).

Na kraju nam preostaje da navedemo da je SAIC (koji u svom portfelju brendova drži i MG) nije obelodanio maloprodajnu cenu za sedan MG 5 Scorpio. Očekivanja na ovu temu se vrte oko neke početne cifre od 16 hiljada dolara, što predstavlja tačku do koje dobacuje najskuplja varijanta obične limuzine s oznakom MG 5 (ali bez škorpionskog sufiksa).

Modifikacije Scorpion će se pojaviti na matičnom, kineskom tržištu, pre nego što otpozdravimo proleće a dočekamo leto.

AutoRepublika

(538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Što na današnju vest o MG Mulan-u ne može da se ostavi komentar ?
🙂
Neka softverska greška.