1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen serijski sedan Geely Galaxy E8
Predstavljen serijski sedan Geely Galaxy E8
5

Predstavljen serijski sedan Geely Galaxy E8

3.23K
5
Podelite sa prijateljima:

Velika limuzina po imenu Geely Galaxy E8 postaje treći model novoformiranog asortimana elektrifikovanih vozila. Znamo da su sedan i krosover nazvani Galaxy L6 i Galaxy L7 hibridni modeli i da su već u ponudi na kineskom tržištu, a sada možemo da kažemo da je novi Galaxy E8 u potpunosti električni automobil.

Novi E8 posamtran s boka deluje kao liftbek, ali ukupan broj vrata je četiri pa se radi o trozapreminskom konceptu vozila. Automobil je povelik i meri 5.010 milimetara po dužini, 1.920 mm je širok, dok je visok 1.465 mm. Između prednje i zadnje osovine se nalazi 2.925 mm.

Galaxy E8 je po gabaritima uporediv recimo s drugim kineskim modelo, odnosno s BYD-ovim Hanom. Konstruktor obećava vrhunske aerodinamičke parametre i navodi da je koeficijent otpora vazduha (Cd) svega 0,199, što je bolji rezultat nego onaj koji je postigao tvorac liftbeka čuvenog imena Mercedes EQS.

Enterijer novog pulena marke iz Kine je prezentovan u duhu aktuelnog doba. Dakle, novi ekran privlači najviše pažnje je naprosto ogroman i proteže se skoro celom širinom centralnog grebena. Dijagonala mu je na nivou od čak 45 inča!

Rotacioni taster na središnjem tunelu nije odgovoran za transmisiju, već za kontrolnu funkciju multimedijalnog sistema. Sedan, već zavisno od konfiguracije može imati obruč upravljača punog kruga, ili pak u više fensi maniru izveden. Među ostalim sistemima se ističu oni koji omogućavaju klasifikaciju u drugi nivo autonomije.

Atraktivan Galaxy E8 je utemeljen na modularnoj platformi SEA, a koja je razvijena za električne automobile. Geely istu koristi za širok spektar baterijskih četvorotočkaša, pa se među njima nalaze i oni s izvrsnim stilom i čudnim imenom –  Zeekr.

Do sada su najavljene samo varijacije sa zadnjim pogonom i jednim, 272 konjske snage moćnim elektromotorom. Moći će se birati između trakcionih baterija tipa litijum-gvožđe-fosfat, kapaciteta 62 ili 76 kWh. Deklarisani domet s jednim punjenjem je 550 i 665 kilometara (CLTC). Neto masa bazične verzije iznosi 2.030 kilograma, dok je maksimalna brzina kretanja 190 km/h.

Očekuje se da novi sedan ima tržišni debi pre nego što dočekamo 2024. godinu i njegova početna cena u domovini neće prevazići sumu od 200 hiljada juana, što u „našem novcu“ iznosi 25.850 evra. Hvala Googleu za konverziju kineske u evropsku valutu!

AutoRepublika

(3231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep, elegantan, impozantan i to iz svakog moguceg ugla! Perfektno! Cetitam dizajnerima! Cena od 26.000 evra za ovaj auto?!?! Nemoguce! To je vic, zar ne? Mogao bi da ima veliki poklopac pozadi, to bi poboljsalo njegovu upotrebnu vrednost. Mozda to u ovoj klasi nije bitno?

Zastava

To mu je cena u Kini, dok kod nas, kada i ako dođe, biće najmanje duplo skuplji.

BB

Odličan dizajn, i meni je jedina mana što nije liftbek (uvijek su mi se sviđali veliki liftbek automobili), čak su i onu enormnu dijagonalu ekrana sveli na decentnu predstavu toga… Pošto se svi takmiče da bude što veći ekran, oni su uzeli enormnu dužinu, ali normalnu širinu i to ne izgleda rogobatno, a opet je u trendu i možeš u katalogu napisati takvu glupost „dijagonala 45“ a da bude fino uklopljeno… 👌👏 Od kako je MRN napravio dva testa „muzike na struju“ i poredio prosjek potrošnje, kapacitet baterije i domet po WLTP, sada više vjerujem da je CLTC realniji 😀… Pročitaj više »

Yrraf

Ako su oni stvarno u stanju da ovakav auto prodaju za 26000 Evra, onda evropska autoindustrija stvarno treba da ozbiljno razmisli o samo-gašenju. Oni više nisu u stanju da proizvedu bicikl ispod 30000€.