1. Home
  2. Vesti
  3. Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša krizu sa nestašicom poluprovodnika i mikročipova
Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša krizu sa nestašicom poluprovodnika i mikročipova
25

Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša krizu sa nestašicom poluprovodnika i mikročipova

452
25
Podelite sa prijateljima:

So na ranu automobilske industrije… 

U poslednje dve godine industrija koju volimo i pratimo prošla je kroz pakao, i taj put i dalje traje. Od pandemije korona virusa, zatvorenih fabrika širom sveta, prodaje u slobodnom padu, do nedostatka poluprovodnika i mikročipova. Iako je većina lidera automobilskih brendova još ranije izrazila uverenje da će nestašica ovih ključnih elektronskih komponenti biti umirena tek naredne godine, najnovija dešavanja u istočnoj Evropi mogla bi to poremetiti.

Ukrajina je najveći svetski izvoznik neona, gasa koji je ključan za proizvodnju mikročipova. Šta više, čak 70% svetskih potreba neona namiruje se upravo iz Ukrajine, dok još 20% stiže iz Rusije. Kako je veći deo sveta uveo Rusima sankcije zbog napada na Ukrajinu, a iz potonje zemlje je izvoz izuzetno otežan, jasno je da je situacija vrlo ozbiljna.

Prema poslednjim glasinama, proizvođači mikročipova su još pre nekoliko meseci počeli da nagomilavaju neon, jer su se plašili sukoba Ukrajine i Rusije. Karla Bajlo, šefica Centra za istraživanje u automobilskoj industriji, navodi da su okolnosti vrlo teške. „Naravno, proizvođači će pokušati da dođu do drugih dobavljača, ali sa neonom je to teško učiniti“, rekla je Bajlo.

Primarna nada je da će se ratna dejstva brzo završiti, te da će se izvoz/uvoz iz ove dve zemlje normalizovati. Ukoliko do toga ne dođe, stiže još jedan ogroman problem za automobilsku industriju.

AutoRepublika 

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Izgleda da je nestašica korone , nema je nigdje više. Ni za lijeka. Prestali sa bacanjem iz Labosa engleske. Sramota.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
S mile

Brze i ne baš promišljene ( koje su sve posledice za svoju stranu) odluke EU dovode do potkopavanja sopstvene industrije. Puno firmi je otvoreno bas u Ukrajina zbog jeftine radne snage, a sada stoje zbog rata. Jedan od primera je nedostatak kablova, Leoni Ukrajina. A ima ih bitno više, jer su Rusija i Ukrajina bogate glasovima, energentima…

TheStig

Ne potkopava EU sama sebe vec Amerika jer EU nema nikakvo jedinstvo niti lidera koji bi se suprotstavio Americi. Amerika zna da ne moze da se takmici sa Kinom pa joj je jedina sansa da zadrzi kakvu takvu poziciju da baci Evropu i Rusiju u rat. To je visevjekovna americka strategija. Jedini mehanizam koji Ameriku drzi u komadu tj vojna industrija.

M M

Kako se to Amerika „viševjekovno“ bavi Evropom ? Nešto si pobrko magistre, ko i obično… Prespojio – kratak spoj u znanju.

TheStig

Ne znam sto se uopste javljas na temama o kojima nista ne znas. Zar nemas posla na otpadu? Aa da, nema uvoza olupina Lada iz Rusije zbog rata. Predlazem ti da probas variti kakve serpe i lonce dok se ne budes mogao vratiti svom zanatu. Da si ikad ista procitao znao bi da je EU Americki i Britanski projekat. Sad kad je isluzila svojoj svrsi prvo su Britanci izasli a sad se Ameri kusuraju njome kao nekom krpom. Naravno ti o tome ne znas nista, ni o istoriji ni o ekonomiji. Americi ne odgovara jaka Evropa jer bi im bila… Pročitaj više »

M M

Ene budale…. Sebi dao +5 a meni -5.
Pusti demagogiju, nego objasni ono što si magistre lupio, da je „viševjekovna americka strategija da se Evropa i Rusija bace u rat“.
Jesi išao ti u školu ili si samo guro balvane po Romaniji??

TheStig

Ti si samo za ovaca šefe otpada. Pravi čoban. Ne znaš ni čitati što čovjek napiše. Viševjekovna americka strategija je kreiranje ratnih sukoba gdje nikad sami ne bi nastali. Nemam ja vremena da baljezgam sa tobom o stvarima i oblastima gdje neobrazovan covjek zna vise od tebe.

M M

Pa tii ne možeš sa mnom da „baljezgaš“ jer nemaš osnova, čak ni za to. Da bi čovek nešto komentarisao, držao „vakelu“, mora nešto i da zna, inače ispadne ovako glup i nepismen ko ti.
Ne javljaj se svaki čas. Mali razmisli, pa onda…..

TheStig

Ti prvi veze blage nemas o bilo cemu pa seres ovdje na dnevnom bazi. Jedini gori od tebe je ovaj tvoj šegrt sto drzi ovnove za neku stvar. Vas dvojica ste sto rekli Englezi „marriage made in heaven“, dumb and dumber 🤣 Čobani su za vas dvojicu intelektualna elita. 😂

M M

Selene, sad postade i Indijanac…. Indijanac u koreja automobilu. To jeste korejski Indijanac Bosanac sa Romanije. Seronja na kvadrat.
Seronja, šta ono reče da si magistriro?? I đe si to „ubio“ ?

Renault Terminator

Povučeš ti oba ovna za jaja ćuslane🤣

moron

Ja iskreno molim sve sudionike ove „rasprave“ da se vrate diskusiji bez vređanja. Nevažno je „ko je prvi počeo“.
Molim vas.

Renault Terminator

Druže dok je god ćuslan sa Romanije na AR „rasprave“ će biti.

moron

Ja vas sve „znam“ i poštujem, ali, meni je već „malo muka“ od vašeg prepucavanja, kada povremeno dodje ta faza, a van toga uživam da čitam i vaše komentare.

Renault Terminator

Ma on je ćuslao kozu po čukama,vidiš da je ćuslan.Pazi ti to „viševjekovna Amerika“🤣..ćuslan bre zajebo Kolumba…hebem ga radoznalog🤣.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator
BB

Tako je, ali joj i Evropa pomaže u tom poslu. Sad čitam da je u Rusiji 777 aviona na lizing (evropski lizori) gdje su raskinuli ugovore sa ruskim kompanijama. Sad je problem kako dovesti te avione, niti imaju toliko slobodnih pilota, niti gdje to staviti (mjesto), niti imaju rješenje za zabranu letova… Sad će čelik biti problem… Pa svi materijali redom… Ludnica…

TheStig

Bebe rekao sam ja tebi da cemo svi mi jahati konja opet 🤣 Evropa je bas na niskim granama. „Vodi“ je grupa ishabanih staraca kao sto su onaj Borelj i kompanija a ustvari svi američki pijunčići. Sve je ovo otišlo dovraga. Ako imas kakav komad zemlje u nedođiji predlazem da pocnes osvjezavati svoje pamcenje o zemljoradnji 😆

BB

Ore lola sa četiri vola
Ore lola…
Dva su tuđa, dva njegova nisu
Dva su tuđa…

Iznogud Časni

jos ti gusle fale

Iznogud Časni

pa zato on otvara kukuruznu stanicu

S mile

Slažem se da USA sve to diriguje. Ali ipak Evropa sama sebi seče granu na kojoj stoji.

TheStig

Otprilike i nasu zalost. I mi cemo itekako ispastati u svemu ovome.

Iznogud Časni

meni su jeftine ukrajinke pojam za nesto drugo….kahm

BB

Još će oni moliti Putina da što prije završi s poslom da mogu sami sebi ukinuti sankcije… 🙄

moron

Ovaj nesrećni rat će po više osnova još više da rasplamsa ionako već sumanuti rast cena novih vozila (a i opštu inflaciju i značajnu ekonomsku krizu).