1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada svakom Fordovcu zastane dah – Mustang s motorom Cammer
AR pijaca klasika: Kada svakom Fordovcu zastane dah – Mustang s motorom Cammer

AR pijaca klasika: Kada svakom Fordovcu zastane dah – Mustang s motorom Cammer

260
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko živite izvan Sjedinjenih Američkih Država možda vam ova značka „Cammer“ i neće predstavljati neku znamenitost, ali vas uveravam da je „preko bare“, to Sveto pismo za svakog Fordovca. Za kompaniju koja postoji već skoro 120 godina, i u tom periodu se mogla pohvaliti velikim brojem legendarnih motora, nijedan od njih nije bio ekstreman, kao onaj koji se zvao 427 Cammer.

Ford je počeo sa radom na njemu sredinom šezdesetih godina prošlog veka, kada je rival Chrysler predstavio svoj legendarni agregat nazvan Hemi.

U uličnom izdanju je razvijao 425 konjskih snaga, dok je u trkačkom bio za 125 „grla“ moćniji i dominirao je u svakoj formi profesionalnog auto-moto sporta gde se takmičio. Potrebno je spomenuti da pričamo o periodu kada je vladalo pravilo „pobedi u nedelju, prodaj u ponedeljak“, što je označilo da četvorotočkaši koji su dominirali na stazama su takođe imali i fantastičnu prodaju. Dominacija na stazama nije bila samo stvar prestiža već je direktno uticala i na to koliko će kupaca potrošiti svoj novac na takav proizvod.

Fordov odgovor je bio spomenuti 427 Cammer, a ime je dobio po zapremini motora koja je prevedena na „civilizovani jezik“ iznosila 7,0 litara. Određeni broj primeraka je ugrađen u poveću porodičnu limuzinu Galaxie i bio je dostupan u konfiguracijama sa 616 i 657 „grla“.

Da, dobro ste pročitali, Ford je pre približno šezdeset godina imao mehaniku kojoj bi pozavidela većina modernih egzotičnih modela. Nažalost, nikada nismo dočekali da vidimo duel „Hemi protiv Cammera“ na ulicama, pošto je većina šampionata zahtevala određeni broj sklopljenih jedinica radi homologacije, a Ford je zaključio da bi svaki motor koštao čak 2.300 američkih dolara (oko 20.530 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) i da je masovna proizvodnja praktično neisplativa.

Našao je način kako da pobedi Chrysler, i to oslanjanjem na aerodinamiku, umesto na veću snagu motora, ali je Cammer korišćen u takmičenju organizovanom od strane National Hot Rod Association (NHRA), što se ogledalo u trkanju na pravcu gde je automobil razvijao i do 2.500 konjskih snaga.

Kada bi njihova karijera bila okončana, uglavnom su završavali pod presom pošto se retko kome isplatilo da popravlja starije skupocene motore. Ali, s vremena na vreme, neki od preživelih Cammera se nađe u prodaji i tada stari vlasnik po pravilu zahteva poveće sume novca.

To nas dovodi do teme današnjeg automobila pronađenog u oglasima. Ford Mustang iz 1969. godine nije redak automobil, čak i ako pogledamo one njegove ekstremne verzije kao što su Boss 302, Boss 429 i Shelby GT500. Ali, pronaći Mustang sa motorom Cammer, to je već nemoguća misija, ili barem se tako sumnjalo do sada.

Vlasnik ovog primerka je kompletirao restauraciju spomenutog modela i dosetio se da u skladištu ima jedan od retkih Cammerovih motora i to onaj sa 616 konjskih snaga. Znao je da će Mustang morati da prođe kroz detaljne modifikacije, pošto je ovakva mehanika razvijena konkretno za veći model Galaxie, pa tolika masa na prednjoj osovini relativno laganog Mustanga u teoriji ne funkcioniše baš najbolje.

I manuelni menjač sa četiri stepena prenosa je morao biti detaljno modifikovan, ali ostatak automobila izgleda kao svaki drugi Mustang Mach 1 iz 1969. godine. Ofarban je u fabričku crnu boju s takođe fabričkim enterijerom.

Aukcijska kuća Mecum je dobila tu „čast“ da ga preproda, a to će se desiti narednog meseca na skupu koji se održava u američkoj saveznoj državi Arizoni. Eksperti očekuje da će novi vlasnik morati da izdvoji preko milion dolara.

Zoran Tomasović

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments