1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Sunseeker i Rolls-Royce predstavili hibridnu jahtu
Sunseeker i Rolls-Royce predstavili hibridnu jahtu

Sunseeker i Rolls-Royce predstavili hibridnu jahtu

253
1
Podelite sa prijateljima:

Britanski proizvođač plovila Sunseeker International je udružio sopstvene snage sa još jednom čuvenom ostrvskom markom, Rolls-Royce kako bi zajedničkim snagama razvili jahtu koja koristi hibridnu tehnologiju, uz mogućnost bešumne plovidbe u režimu u kom se u punoj meri oslanja na upotrebu električne energije.

Prezentacija se desila na manifestaciji Boot Düsseldorf, kao jednom od najznačajnijih sajmova na svetu, kada se govori o svetu nautike i sportova na vodi.

Proizvođač luksuznih jahti će pogonski sklop koji proizađe iz saradnje sa čuvenom automobilskom markom, koristiti u novoj generaciji svojih plovila. Obe kompanije su predstavile hibridni pogonski sklop tokom ove nedelje, koji kombinuje dizel sa elektromotorima.

Ova tehnologija će omogućiti proizvodnju jahti jednake ili veće snage od onih koje nudi konkurencija, ali uz dostupan režim bešumne plovidbe bez štetnih emisija.

Elektrifikovani pogonski sklop MTU koristi dva dizel motora iz serije 2000, koji imaju dvostruku funkciju: sa jedne strane, oni vrše dopunu baterijske jedinice, dok se sa druge strane koriste i kao pogonske jedinice za plovidbu, u situacijama u kojima je aktiva režim hibridnog rada sistema.

Svaki od dva dizel motora, u konfiguraciji od 12 cilindara, isporučuje po 1.947 konjskih snaga (1.432 kW), odnosno u zbiru oko 4.000 “konja”.  Po želji kapetana jahte, u bilo kom trenutku je moguće iz funkcije isključiti oba dizel motora, a istovremeno koristiti samo snagu elektromotora, kako bi se plovidba nastavila. Kada se bude pojavila na tržištu, tokom 2020. godine, jahtu će biti moguće naručiti u različitim nivoima izlazne snage motora sa unutrašnjim sagorevanjem, kako je najavio Rolls-Royce.

Elektormotori ove jedinstvene jahte, omogućavaju funkcionisanje u čak šest različitih režima plovidbe, uključujući i onaj koji podrazumeva dopunu baterija (Charge Hybrid). Tu je još Smart Hybrid režim, koji na autonomnim osnovama bira pogonske propelere (elise).

„Electric Mode“ je verovatno svima jasan, odnosno za plovidbu se u tom slučaju koriste samo elektromotori, što je posebno korisno tokom noćnih krstarenja, ili kada kapetan želi da uštedi gorivo.

Naposletku, tu je i „Silent Mode“ ili kako ga u žargonu još nazivaju “stelt režim”, kada se koriste samo baterije, ali ne i generatori. U tom režimu, moguće je ploviti oko 40 minuta, uz dodatnih 120 minuta tokom kojih će biti dovoljno električne energije za svu opremu i instrumentaciju na jahti.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Eto, sad su ekološki…