1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Honda ulazi u ortakluk s firmom Sony da bi 2025. predstavio prvo EV
Honda ulazi u ortakluk s firmom Sony da bi 2025. predstavio prvo EV

Honda ulazi u ortakluk s firmom Sony da bi 2025. predstavio prvo EV

159
5
Podelite sa prijateljima:

Svi smo ostali zatečeni, onda kada je na Sajmu potrošačke elektronike (CES) Sony predstavio svoj prvi elegantni električni sedan u formi koncepta s nazivom Vision-S. Zatim je usledio i električni krosover Vision-S 02, koji smo videli pre oko dva meseca na ovogodišnjem izdanju sajma u Las Vegasu, kojom prilikom je najavljeno i formiranje zasebne divizije Sony Mobility, čiji bi zadatak bi u sferi razmatranja potencijalnog upliva japanskog diva u svet elektromobila. Par nedelja kasnije, redakcija specijalizovanog lista Automotive News objavljuje da je Sony pronašao strateškog partnera, i to u otadžbini.

Danas je Honda objavila da postaje partner u zamislima uprave kompanije Sony, odnosno u onom delu koji se tiče razvoja automobila na struju. Dve kompanije su produbile razgovore na temu formiranja alijanse za razvoj EV. U tom duhu će i nastati zajednički poduhvat s imenom „New Company“, za šta verujemo da prevod nije nužan. Prvi zadatak se tiče osnivanja „nove kompanije“, što će se desiti tokom ove godine, dok će dalji ciljevi uključiti razvoj novih električnih automobila.

Ako sve bude teklo u skladu sa zamislima ortaka, prvi električni automobil novog saveza bi se našao u izlozima već 2025. godine. Saglasno razboritim očekivanjima, uloga Honde bi se ticala proizvodnje automobila u jednoj od svojih fabrika, dok bi Sony bio zadužen za razvoj platforme. Još je rano reći da li će novitet biti zasnovan na predstavljenim konceptima sedana i krosovera.

Valja podsetiti da su i ta dva konceptna vozila nastala kao plod rada više kompanija, a ne samo Sonija. Tako su se u njihov razvoj uključili i čuveni komponentaši i fabrike: Magna Steyr, Bosch, ZF, Continental, Nvidia i Qualcomm. Development. Već sama ova činjenica je otkrila da su u pitanju mnogo širi i ambiciozniji planovi od pukog predstavljanja jednog (ili dva) prototipa.

U oba koncepta je obezbeđen integralni pogon zahvaljujući ugradi po jednog električnog motora na svaku od osovina, a njihova zajednička moć je ekvivalent 536 konjskih snaga (400 kilovata). Sedan ubrzava do „stotke“ za 4,8 sekundi i dostiže najvišu brzinu od 240 km/h. S druge strane, kabastiji SUV je logično sporiji jer je i teži za 130 kilograma, pa meri bezmalo 2,5 tona (2.480 kilograma).

Dok je limuzina zamišljena za prevoz do četiri osobe, krosover ih može primiti tri više. Pojedinosti u vezi baterijskog pakovanja vozila nisu objavljene, ostim toga da su veoma tanke i da su smeštene ispod poda putničke kabine kako bi se obezbedila najviša doza komfora za putnike. Inače, konstrukcija arhitekture omogućava i razvoj minivanova, kao i ostalih tipova vozila, a ne samo limuzine i SUV-a, kako je inicijalno urađeno.

Sve u svemu, deluje da će Sony nadmašiti kompaniju Apple u oblasti razvoja EV, pošto njihov projekat deluje da tapka u mestu, uprkos višegodišnjim šuškanjima.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A audio sistem će da obezbede AIWA i STYLANDIA …

Iznogud Časni

A dje tu rade Končar? Kakva je ovo smijurija, prave telefone na tockovima.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

U pravu si … Treba da angažuju „Ei Niš“, „Rudi Čajavec“, „Končar“, „Iskru“ i sve ostale elektronske divove sa ex-YU prostora … A za karoseriju „Radoje Dakić“ da angažuju 🙂

Iznogud Časni

Heheh,koja bi to skalamerija bila. Top!

Boban

Da ubacite jos i Metal Ravne iz Slovenije bilo bi to top ….. i bukvalno