1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Opel slavi „istorijski“ profit nakon decenija gubitaka pod GM-om
Opel slavi „istorijski“ profit nakon decenija gubitaka pod GM-om
3

Opel slavi „istorijski“ profit nakon decenija gubitaka pod GM-om

1.55K
3
Podelite sa prijateljima:

Opel je nazvao profit iz 2018. „istorijskim“, nakon 20 godina gubitaka ostvarivanih pod General Motorsom.

Nemačka marka i sestrinski, britanski Vauxhall, napravili su profit od 859 miliona evra, u odnosu na 179 miliona minusa u poslednjih pet meseci 2017., nakon što je PSA grupa zaključila akviziciju 1. avgusta.

Mnogo puta spominjani plan preokreta, „TEMPO“, prognozirao je povratak profitabilnosti do 2020., a cilj je bio 2 odsto dobiti iz poslovanja do te godine.

Ono što je najimpresivnije nije činjenica da je menadžmentu uspelo da ostvari plan dve godine ranije u odnosu na obećanje, već je to 4,7 odsto prinosa od prodaje vredne 18,31 milijardu evra prošle godine, što je doprinelo pozitivnom toku gotovog novca od 1,35 milijardi evra.

Poređenja radi, Volkswagen (marka) je u 2017. došla do 4,1 odsto, po poslednjoj poznatoj godišnjoj vrednosti, i to bez troškova prouzrokovanih dizel skandalom.

Neočekivani preokret se desio već u prvoj godini pod dirigentskom palicom PSA grupe, koja je ozbiljno dovela u pitanja strategiju koju je sprovodio General Motors.

Kritikovati bivše Opelovo rukovodstvo, ipak ne bi bilo pošteno. Nakon svega, proizvođač iz Riselshajma je kroz modele poput Insignije Grand Sport pokazao da zna da pravi atraktivne i poželjne automobile.

Bivša Opelova šefica marketinga, Tina Miler, pomogla je da se Opel od gubitničke marke transformiše u autsajdera koji počinje da dobija, i to kroz inteligentnu kampanju koja je napuštala neke ukorenjene stereotipe. Opel bi dostigao ciljeve koje je obećao bivši šef, Karl-Tomas Nojman 2016., da Britanci nisu izglasali „Bregzit“, što je pogodilo poslovanje Vauxhalla.

Dakle, sve potrebne cigle za građenje profita su bile tu, ali je jedan značajan element nedostajao, a on se zove Karlos Tavarez. Portugalcu je uspelo da postigne dogovore s moćnim Opelovim sindikatom i ukine 3.700 radnih mesta u nemačkim fabrikama i transformiše ih u 2.000 drugih, u Opelovom istraživačkom i razvojnom centru u Riselshajmu.

Tavarez se takođe fokusirao na eliminisanje velikih popusta, da bi učvrstio cenovnu politiku, što je strategija koju je primenio i na PSA. Ukupne zalihe Opel-Vauxhalla, uključujući i nezavisne dilere, brojale su 195.000 vozila 31. decembra 2018., što je smanjenje od 32.000 jedinica u odnosu na kraj 2017.

Pritisak koji oseća generalni direktor VW grupe, Herbert Dis, a koji dolazi iz investicione zajednice, u velikoj meri ide na konto Tavareza, koji je demonstrirao kako se može doći do dobrih marži, uprkos tome što se neke marke slabije kotiraju, što se automobili proizvode na tržištima s velikim troškovima i što sindikati imaju snažan uticaj.

Lepo je što je Opel ovo ostvario na 120. godina od proizvodnje svog prvog automobila.

AutoRepublika

 

(1548)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Divna vest za pročitati. Nikada nisam gajio neke posebne emocije za Opel (izuzev Suze, hedžbek ascone, omege) ali ovo što vidim mi je zaista drago.

Rikošet

Napravili su profit od 859 miliona eura? Pitam se kako, prodajom automobila sigurno nisu, jer su svi Opelovi modeli osim PSA klonova Crosslanda i Granlanda ostvarili veliki pad prodaje u odnosu na 2017-tu. Ova dva koji su novi modeli i očekivano u plusu nisu prodati u toliko jedinica da amortizuju pad prodaje Adama, Karla, Corse, Astre, Insignije… Znači meni sve djeluju kao strašno duvanje lažnog profita, da bi se skrenula pažnja sa smanjenje broja radnika i proizvodnih kapaciteta Opela… Osim toga u novim modelima nema Opelovih motora, a neće ih biti ni u nadolazećim Opelovim modelima. Njihov razvoj je platio… Pročitaj više »

s mile

Sa svakim udruživanjem, se bitno smanjuju troškovi, tako da cenim da su tu najviše radili….